Savāc 10 000 parakstu par grūtnieču tiesībām uz bezmaksas epidurālo anestēziju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Motortion Films/shutterstock.com

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti 10 000 parakstu par grūtnieču tiesībām uz bezmaksas epidurālo anestēziju.

Šāds parakstu daudzums dod iespēju iniciatīvu iesniegt izskatīšanai Saeimā.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Simona Dilāne. Viņa ir pārliecināta, ka jebkurai sievietei, kura dzemdē, būtu jābūt pieejamai dzemdību sāpju remdēšanas iespējai par velti, taču pašlaik izvēle taisīt epidurālo anestēziju ir tikai tām sievietēm, kurām tam ir pietiekami daudz finanšu līdzekļu.

"Tāpēc epidurālai anestēzijai ir jābūt valsts apmaksātam pakalpojumam," uzsvērts iniciatīvā.

Idejas aprakstā akcentēts, ka eksperti atzīst, ka ilgstošas dzemdību sāpes var radīt pacientes veselības problēmas un skābekļa trūkumu bērnam. Lielai daļai sieviešu kontrakciju sāpes ir ļoti spēcīgas un rada sarežģījumus dzemdību procesā, jo tiek patērēts daudz spēka.

Dilāne skaidroja, ka dzemdību nami sāpju mazināšanai piedāvā epidurālo anestēziju, taču ne visas sievietes šo pakalpojumu var atļauties, jo summa uz Latvijas minimālās algas fona ir gana augsta.

"Piemēram, Rīgas Dzemdību namā šis pakalpojums maksā 285 eiro. Arī Jūrmalas dzemdību namā pakalpojumam ir tāda pati cena. Sievietei tomēr būtu jābūt brīvai izvēlei, veikt vai neveikt epidurālo anestēziju augstu sāpju gadījumā. Ja sieviete nolemj, ka viņai šī anestēzija ir nepieciešama, šim pakalpojumam vajadzētu būt valsts apmaksātam," pausts iniciatīvā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu