Saeimas komisija atbalsta grozījumus, kas par vienu no vardarbības veidiem atzīst bērna pamešanu novārtā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Anna Berdnik/shutterstock.com

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien atbalstīja parlamenta deputāta Andreja Judina (JV) vadītās darba grupas izstrādātos Bērnu tiesību aizsardzības likuma grozījumus, definējot nolaidības jēdzienu un atzīstot smagāko no nolaidības izpausmēm - bērna pamešanu novārtā - par vienu no vardarbības veidiem, politiķis pavēstīja "Twitter" ierakstā.

Plānots arī paredzēt administratīvo sodu, ka par bērna pamešanu novārtā piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 700 eiro.

Likumā atbalstīts piedāvājums nolaidību definēt kā bērnu aprūpes un uzraudzības pienākumu nepildīšana vai paviršu, nevērīgu pildīšanu. Pamešanu novārtā paredzēts definēt kā ilgstošu vai sistemātisku nolaidību pret bērnu, kas kaitē vai var kaitēt bērna attīstībai, vai rada bērnam fiziskas vai psihoemocionālas ciešanas.

Tāpat likumā iecerēts paredzēt normu par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu, kas ietver bērna fizisko, emocionālo, sociālo vajadzību, veselības aprūpes un izglītības nenodrošināšanu, kā arī bērna vecumam neatbilstošu bērna aprūpi, kas ilgtermiņā apdraud bērna veselību un attīstību.

Tāpat paredzēts noteikt, ka vecākiem ir pienākums sadarboties ar sociālo dienestu, izmantot piedāvātās ģimenes atbalsta un palīdzības programmas, ja ir konstatēta vardarbība vai citi bērnu tiesību pārkāpumi bērna aprūpē. Par atteikšanos no sadarbības sociālajam dienestam būs jāinformē bāriņtiesa.

Attiecībā uz vienu no likumprojektā iekļautajiem formulējumiem Saeimas Juridiskā biroja pārstāve vērsa uzmanību, kas tas var pārklāties ar Civillikumā paredzēto regulējumu. Par šo lietu komisija varētu spriest likumprojekta izskatīšanas gaitā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu