Drēbes, remonts, izglītība. Kam vecāki tērēs piešķirto 500 eiro atbalstu par bērnu?

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Vairums jeb kopumā 44,5% aptaujāto vecāku valsts piešķirto vienreizējo 500 eiro atbalsta maksājumu tērēs bērnu apģērbam, secināts vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" veiktajā aptaujā.

Atbildot uz jautājumu, kā ģimene plāno tērēt valsts piešķirto atbalstu, ceturtā daļa jeb 25,55% aptaujāto norādījuši, ka šo naudu neparedzētiem izdevumiem, 23,78% atbalstu tērēs mājokļa labiekārtošanai, remontam, 17,95% iegādāšoties digitālo iekārtu attālinātā mācību procesa uzlabošanai, 15,58% atliks bērna nākotnei un izglītībai. Vēl 14,89% atzīmē, ka atbalsta summu izmantos ikdienas tēriņiem.

"Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa atklāj, ka ārkārtas situācija ģimenes ietekmējusi atšķirīgi, turklāt arī vajadzības nav vienādas. Jautājums par to, kā izmantos saņemto atbalstu, pēc organizācijas vadītājas sacītā, daudzās ģimenēs ir nopietni pārdomāts un apsvērts. Biežāk izvēlētajos variantos izskanējuši gan plāni veikt mājokļa remontu un labiekārtošanu, gan plāni atlikt līdzekļus bērna nākotnei.

Atvērtajās atbildēts nereti arī norādīts, ka valsts piešķirtos līdzekļus aptaujātie pieliks pirmajai iemaksai mājokļa vai zemes gabala iegādei. Tāpat visai daudzi esot norādījuši, ka par iegūto naudu tiks iegādāts dators veiksmīgākai attālinātās mācīšanās organizēšanai, savukārt atvērtajās atbildēs vairākkārt teikts, ka tiks atdots parāds, kas radies, tieši iegādājoties digitālās ierīces mācībām.

Naudu plānots tērēt arī sporta inventāra iegādei un citām fiziskām aktivitātēm - šādu atbildi norādījuši 14,53% respondentu. Tikmēr 13,3% līdzekļus plāno izlietot bērna veselības uzlabošanai, bet 10,47% - ģimenes parādu segšanai. Starp mazāk populārajām atbildēm esot ierindojušās - "Dosimies atpūtā, tepat, Latvijā" (4,10%) un "Atliksim ceļojumam ārpus Latvijas" (3,38%).

Vecāki arī plāno atbalsta naudu dažādos veidos ieguldīt bērna nākotnei, piemēram, noguldīt bērna vai ģimenes krājkontā, nokārtot mantojuma lietas bērniem, privātstundām bērnam vai nākotnes izglītībai, vasaras nometņu apmaksai un pat atlikt jaunā mācību gada sākšanas tēriņiem. Tāpat vairāki vecāki norāda, ka šo valsts atbalstu plāno ieguldīt akcijās, vērtspapīros vai kriptovalūtā.

Jaunās ģimenes atvērtajās atbildēs par atbalsta tērēšanu bieži vien uzskaitījušas preces, kas nepieciešamas jaundzimušajam, piemēram, autokrēsliņu, bērnu ratiņus, autiņbiksītes u.c. Atbildēs vairākkārt minēts arī, ka par šo naudu kāds no vecākiem "pagarinās" savu bērna kopšanas atvaļinājumu.

Tāpat atvērtajās atbildēs bieži atklājušies ģimeņu plāni par naudas ieguldīšanu mājokļa un dzīvesvietas labiekārtošanai, remontam. Aptaujātie norādījuši, ka plānots iegādāties mēbeles bērnistabai, piemēram, bieži minētas bērnu gultas un jauni matrači, rotaļu laukumu iekārtošana pie mājas, remonts bērnistabā vai sadzīves tehnikas iegāde.

Atbalsta naudu ģimenes plāno ieguldīt arī nekustamā īpašuma iegādē, piemēram, tiek minēts, ka naudu izmantos iemaksai mājokļa iegādei, mājokļa celtniecībai vai zemes iegādei vai arī kustamā īpašuma - automašīnas - iegādei vai remontam.

Visai bieži skaidrojumos esot ierakstīts, ka nauda tiks veltīta ģimenes veselībai - biežāk norādītās atbildes ir zobārstniecība, taču tiek minētas arī operācijas bērnam vai kādam citam ģimenes loceklim.

Vecāki nereti arī minējuši, ka ir vienojušies ar bērniem, proti, - daļu naudas plānots pārskaitīt pašiem bērniem, bet daļu vltīt kopējam ģimenes labumam. Ir arī ģimenes, kuras minējušas, ka par šo naudu apmaksās bērna autovadītāja kursus, iegādāsies velosipēdu vai citu sporta inventāru.

Aptaujā, kas tika sākta 18.martā un turpināsies līdz 6.aprīlim, līdz šim ir piedalījušies jau vairāk nekā 2500 vecāku no visiem Latvijas reģioniem, atklājot savus tēriņu plānus un viedokli par šāda veida pabalstu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu