Lietuva plāno ieviest digitālo zaļo sertifikātu līdz vasarai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Hananeko_Studio/shutterstock.com

Lietuva plāno, ka digitālo zaļo sertifikātu drošai ceļošanai Eiropas Savienības (ES) teritorijā Covid-19 pandēmijas apstākļos ieviesīs līdz vasarai, ziņu aģentūrai BNS pastāstījusi Reģistru centra direktore pakalpojumu vadības jautājumos Diāna Vilīte.

Pēc viņas teiktā, pacienta dati par vakcinēšanos, pārslimotu Covid-19 vai negatīvu testa rezultātu no e-veselības sistēmas tiks ietverti QR kodā, kas vienlaikus saturēs arī īpašu privātu šifra atslēgu. Ceļotājs sertifikātu ar QR kodu varēs izdrukāt vai lejuplādēt tālrunī.

Uz kopējo ES sistēmu, ko apņēmusies izveidot Eiropas Komisija, tiks nosūtīta publiska šifra atslēga, kas ļaus piekļūt informācijai, ko QR kodā aizsargā privātā atslēga, lai pārbaudītu informāciju par ceļotāju.

"EK sistēmā informācijas par pacientiem nebūs. Publiskā šifra atslēga ir instruments, kas ļaus pārbaudīt, vai tas, ko uzrāda ceļotājs, ir patiesība. (..) Pagaidām nav zināms, kurā brīdī šīs pārbaudes tiks veiktas - pirms došanās ceļā vai ierodoties galamērķī,"  skaidrojusi Vilīte, piebilstot, ka šāda sertifikāta izveide Lietuvā varētu izmaksāt vairākus desmitus tūkstošus eiro.

Eiropas Komisija ar ierosinājumu par digitālā zaļā sertifikāta izveidi nāca klajā pagājušajā ceturtdienā, solot ne tikai izveidot kopīgu sistēmu, bet arī atbalstīt dalībvalstis programatūras risinājumu izstrādē.

Reģistru centra pārstāve izteikusies, ka sākumā sertifikāts tiks veidots vakcinētajiem cilvēkiem.

Lietuvas deleģētais ES vides komisārs Virgīnijs Sinkevičs savukārt aģentūrai BNS norādījis, ka sertifikāts būs paredzēts ne tikai potētajiem, bet arī tiem, kuri pārslimojuši Covid-19 vai kuru testa rezultāts bijis negatīvs.

Pēc viņa vārdiem, sākotnējais EK priekšlikums paredz, ka vakcinētie un pārslimojušie cilvēki varētu neierobežoti pārvietoties ES teritorijā 180 dienu laikā, bet pagaidām nav noteikts, kad tieši būtu jāveic Covid-19 tests, kura atbildei jābūt negatīvai.

Paredzams, ka par šo ideju tālāk lems Eiropas Parlaments un Eiropas Savienības Padome.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu