Par rupjībām kafejnīcā atestācijas komisija liek prokuroram Cinkmanim publiski atvainoties (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uldis Cinkmanis.
Uldis Cinkmanis. Foto: LETA

Prokuroru atestācijas komisija atzinusi, ka prokurors Uldis Cinkmanis ir pieļāvis ētikas kodeksa pārkāpumus, tāpēc viņam publiski jāatvainojas par lamāšanos kafejnīcā.

Iepriekš internetā izplatīti video, kurā redzams, ka Cinkmanis 2020.gada 17.oktobrī Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē grupas "Skyforger" koncertā atradies puskails - bez augšējās daļas apģērba. Tāpat arī nofilmēta Cinkmaņa saruna kafejnīcā, aģentūru LETA informēja prokuratūra.

No video redzams, ka Cinkmaņa uzvedība ir skaļa, tiek lietoti rupji, necenzēti izsaucieni, kas piesaista blakus galdiņa sēdētāju uzmanību. Tāpat šajā video Cinkmanis lieto vārdus "gay" un "pida**si".

Prokuroru atestācijas komisija atzinusi, ka Cinkmanis ir pieļāvis Prokuroru ētikas kodeksa pārkāpumus, tāpēc komisija nolēma piemērot Prokuroru ētikas kodeksā paredzēto morālo sankciju - publisku atvainošanos par ētikas pamatprincipu neievērošanu, to noformējot video formātā.

Atvainošanās jāiekļauj arī informācija par komisijas pieņemto lēmumu, situācijas raksturojumu un savas uzvedības novērtējumu.

Cinkmanis sniegtajos paskaidrojumus norādījis, ka internetā publiskotajā video redzamā saruna ir personiska rakstura ar viņa bijušajiem kolēģiem.

Ņemot vērā, ka ar pie galda sēdošajām personām viņš pazīstams jau vairāk nekā četrus gadus, sarunā tika izmantotas starp personām saprotams frāzes.

"Tostarp norādu, ka ar vārdu "pid**asi" mūsu savstarpējā komunikācijā netiek apzīmēti LQTB komūnai piederīgas personas, bet vienkārši personas, kuras kādam no mums ir nepatīkamas," norādījis prokurors.

Izplatītajā atvainošanās video Cinkmanis norāda, ka viņš atvainojas visiem par savu rīcību, jo tā neatbilda prokuroru ētikas kodeksa prasībām. "Mana uzvedība nebija pieņemama un varēja radīt kļūdainu priekšstatu par prokurora amatu un prokuratūras kopējo tēlu. Es nožēloju notikušo, esmu izvērtējis savu rīcību un turpmāk pārkāpumus nepieļaušu," teikts Cinkmaņa paziņojumā.

Jau ziņots, ka prokuratūras atestācijas komisija sākusi arī pārbaudi pēc tam, kad Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes dome 15.martā pieņēmusi lēmumu par Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurora Cinkmaņa bakalaura diploma anulēšanu. 

Portāls "jauns.lv", atsaucoties uz fakultātes domes priekšsēdētāju Jāni Rozenfeldu, rakstīja, ka domes locekļi vadījās pēc vērtēšanas komisijas iesniegtajiem materiāliem. Komisijas vērtējums bija, ka bakalaura darbs neatbilst prasībām, savukārt maģistra darbs neatbilst augstam vērtējumam, un tajā ir nopietni trūkumi.

Presē jau iepriekš izskanējusi informācija par Cinkmaņa iespējamu plaģiātismu bakalaura un maģistra darbos.

Cinkmanis bija prokurors bijušā maksātnespējas administratora Māra Sprūda krimināllietā. Sprūds lietā apsūdzēts par piesavināšanos, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un izspiešanu organizētā grupā. Lietā apsūdzētas vēl desmit personas.

Sprūda lieta patlaban atrodas Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas lietā. 2019.gadā noraidījumu Cinkmanim pieteica Sprūda aizstāvis Jānis Rozenbergs, paužot uzskatu, ka prokuroram ir personisks konflikts ar Sprūdu. Bijušais administrators iepriekš bija vērsies ar iesniegumu prokuratūrā par Cinkmaņa iespējamām nelikumīgām darbībām ar personu datiem un tā rezultātā sākta disciplinārlieta pret Cinkmani.

Tiesa apmierināja advokāta pieteikto noraidījumu un noņēma Cinkmani no krimināllietas.

Prokuratūras dienesta pārbaudē konstatēts, ka Cinkmanis bija izsniedzis dokumentus, kas satur ziņas par kādas personas datiem, tostarp uzziņu par kāda vīrieša dzīvesvietu, telefona numuru, e-pasta adresi, izdrukas no "Personu datu pārlūka" un atsevišķas krimināllietas materiālu kopijas par minētā vīrieša veselības stāvokli.

Ar šādu rīcību prokurors bija pieļāvis likuma pārkāpumu. Ar toreizējā ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera 2019.gada novembra pavēli Cinkmanim par nolaidību, pildot amata pienākumus, piemērots disciplinārsods - piezīme.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu