Valdība atbalsta ģimenes valsts pabalsta apmēra palielināšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock.com

No 2022. gada tiks mainīta ģimenes valsts pabalsta (ĢVP) piešķiršanas kārtība un apmērs. Pabalsta apmērs turpmāk būs atkarīgs no audzināmo bērnu skaita, un tas neparedzēs izmaksāt piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta. 

To nosaka trešdien, 24. martā, valdības sēdē pieņemtais Labklājības ministrijas sagatavotais likumprojekts "Grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā". Tas vēl jāizskata un par to jābalso Saeimā.

"Papildus tam, ka šogad tika palielinātas minimālās pensijas un citi pabalsti, nākošgad ķeramies klāt arī ģimenes valsts pabalstam, kura bāze nav pārskatīta kopš "latu laikiem".  1992. gadā to ieviesa astoņu latu apmērā un pēcāk pārkonvertēja uz 11,38 eiro. Mana prioritāte ir ģimenes ar bērniem, kas ir Latvijas nākotne. Esmu pārliecināta, ka pabalsta celšana arī  ir solis pretī mērķim palielināt dzimstību,"​ uzsver labklājības ministre Ramona Petraviča.

Likumprojekts paredz, ka no 2022.gada 1.janvāra par apgādībā esošu vienu bērnu no gada līdz 20 gadu vecumam ĢVP būs 25 eiro, par diviem bērniem līdz 20 gadu vecumam 100 eiro mēnesī (50 eiro par katru bērnu), par trijiem bērniem līdz 20 gadu vecumam 225 eiro mēnesī (75 eiro par katru bērnu). Par četriem un vairāk bērniem līdz 20 gadu vecumam ĢVP būs 100 eiro mēnesī par katru bērnu.

Piemēram, ja vecāki audzina trīs bērnus, tad viņi saņems ĢVP 225 eiro apmērā. Pie pašlaik spēkā esošās ĢVP sistēmas viņi saņem 134.28 eiro. Tas nozīmē, ka jaunajā ĢVP sistēmā, ģimenei, kurā aug trīs bērni, ienākumi palielināsies par 90.72 eiro, kas ir būtisks palielinājums un atbalsts ģimenēm ar bērniem.

Ģimenes valsts pabalsts, kas ieviests jau 1992. gadā, šobrīd ir vienīgais universālais pabalsts, kuru regulāri saņem visas ģimenes ar bērniem Latvijā (atbilstoši noteiktajam bērnu vecumam, piesakoties pabalsta saņemšanai).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu