Satversmes tiesa vērtēs prasību veikt Covid-19 testu pirms ieceļošanas Latvijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Cryptographer/shutterstock.com

Satversmes tiesas (ST) šodien ir ierosinājusi lietu par normu, kas prasa veikt Covid-19 testu pirms ieceļošanas Latvijā, aģentūru LETA informēja tiesā.

Lieta ierosināta pēc Aleksandras Jolkinas pieteikuma. Viņa ir Latvijas pilsone, kura vairākus gadus pastāvīgi dzīvo Vācijā. Pieteikuma iesniedzēja regulāri apmeklējot Latviju un bija plānojusi atkal to apmeklēt šī gada janvāra otrajā pusē vai februārī, bet Jolkina uzskata, ka apstrīdētā norma ierobežojot viņas tiesības brīvi ieceļot Latvijā.

Viņa lūdz ST pārbaudīt, vai Ministru kabineta (MK) noteikumu "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" 35.3 punkts atbilst Satversmes 98.panta otrajam teikumam. Šie MK noteikumi nesaka, ka persona Latvijā var ieceļot, ja 72 stundas pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī vai ieceļojot ar transportlīdzekli, kas neveic komercpārvadājumu, pirms ieceļošanas Latvijā ir veikusi Covid-19 testu un šī testa rezultāts ir negatīvs.

Tāpat persona var ieceļot, ja uzrāda citu medicīnisku dokumentu, kas apliecina, ka persona nav infekcioza, kā arī aizpilda apliecinājuma anketu informācijas sistēmas tīmekļvietnē "wwwcovidpass.lv".

Satversmes 98.panta otrais teikums nosaka, ka ikviens, kuram ir Latvijas pase, ārpus Latvijas atrodas valsts aizsardzībā, un viņam ir tiesības brīvi atgriezties Latvijā.

Jolkina uzskata, ka apstrīdētā norma neatbilst Satversmes 98.panta otrajam teikumam. Apstrīdētā norma neesot skaidra un precīza, un tās piemērošana neesot tāda, ko personas varētu paredzēt. Jolkina domā, ka prasība 72 stundas pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī vai ieceļošanas Latvijā veikt Covid-19 testu nesamērīgi ierobežojot viņas tiesības brīvi atgriezties Latvijā.

ST ir uzaicinājusi Saeimu līdz 24.maijam iesniegt ST atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 24.augusts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu