Tiešsaistes nodarbība: kā sniegt pirmo palīdzību bērnam traumu gadījumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto / LNMM

Kā pasargāt bērnu no pavasarī tipiskajām traumām, un kā praktiski sniegt palīdzību bērnam dažādu savainojumu gadījumos, vecāki un citi interesenti aicināti uzzināt vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” tiešsaistes nodarbībā, piektdien, 26. martā, no plkst. 16.00 līdz 16.45. 

Ieteikumos dalīsies ārsti – Mareks Marčuks, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārsts, “Skolas Mammām un Tētiem” lektors, un Jānis Upenieks, BKUS ķirurgs.

Nodarbībā vecākiem būs iespēja uzzināt:

*Kur un kādās situācijās visbiežāk pavasarī un vasarā bērni gūst traumas,

*Kā sniegt palīdzību, ja trauma ir jau gūta (pazīmes, kas var liecināt par kaula lūzumu, pirmās smadzeņu satricinājuma pazīmes, palīdzības sniegšana, ja asiņo deguns, uzbrūk suns, sadzeļ bite vai iekož čūska u.c.),

*Biežākās vecāku kļūdas, kuru dēļ palielinās bērnu traumatisma risks mājās un pagalmā,

*Kas būtu jādara valstiskā līmenī, un ko mēs kā sabiedrība varam darīt, lai bērnu traumu skaits Latvijā būtu mazāks.

Statistikas dati liecina, ka liela daļa traumu, piemēram, kritieni, slīkšana un apdegumi, notiek mājās vai ap to – 2016. gadā tie bija 45% no visiem reģistrētajiem gadījumiem, bet bērniem līdz 4 gadu vecumam – pat 82% gadījumu. (SPKC*)

“Tā kā reģistrētas tiek tikai tās traumas, ar kurām bērns nonāk veselības aprūpes iestādē, tad faktiskais mājās notikušo traumu skaits ir vēl lielāks.

Tāpēc ir svarīgi ne vien būtiski uzlabot vecāku zināšanas par traumatisma mazināšanu, bet arī sniegt regulāru informāciju par pirmās palīdzības sniegšanu bērniem.

Turpmāk šādas nodarbības rīkosim katras sezonas sākumā, akcentējot konkrētajam gadalaikam raksturīgos traumatisma veidus,” vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa skaidro, kāpēc organizācija rīko tiešsaistes nodarbības bez maksas.

Dati liecina, ka mirstība no ārējiem cēloņiem ir galvenais nāves cēlonis bērniem pēc viena gada vecuma sasniegšanas – veidojot vidēji 40% no visiem gadījumiem bērniem līdz 14 gadu vecumam (SPKC) “Mūsu valstī bērnu traumatisms un arī bērnu mirstības rādītāji no ārējiem ievainojumiem joprojām ir pārāk augsti. Runa ir par tādām traumām un mirstību tādu iemeslu dēļ, kurus ir pieaugušo spēkos novērst.

Diemžēl, pateicoties bērnu mirstības rādītājiem no traumām, Latvija ilgstoši turas līderpozīcijā Eiropas Savienībā.

Tāpēc nodarbībā ar ārstiem runāsim arī par to, kā vecāki var mazināt bērnu traumatisma risku,” stāsta Inga Akmentiņa-Smildziņa.

BKUS apkopotā 2018./2019. gada statistika liecina – lai arī traumu skaitliski ir nedaudz mazāk, taču lielākajā daļā gadījumu šīs traumas varēja nenotikt, ja bērnu aprūpes sniedzēji ievērotu piesardzību un vairāk rūpētos par drošību.

Tiešsaistes nodarbību vecākiem un citiem interesentiem būs iespēja vērot šo piektdien, 26. martā, no plkst. 16.00 līdz 16.45, šādās vietnēs:

www.mammamuntetiem.lv

Portālos: Apollo.lv un TVNET

Facebook lapās: Mammamuntetiem, Egoiste, Apollo. 

Nodarbības ierakstu varēs skatīt video kanālā mammām un tētiem: www.video.mammamuntetiem.lv.

* 2017. gada SPKC pētījums “Novēršamo traumu izplatība Latvijā Bērnu traumatisms 2008-2016”. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu