Veselības ministrija sākusi darbu pie drošās ceļošanas zaļā sertifikāta (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lidosta Rīga. Ilustratīvs foto
Lidosta Rīga. Ilustratīvs foto Foto: Paula Čurkste/LETA

Veselības ministrija (VM) kopā ar Nacionālo veselības dienestu ir sākusi darbu pie risinājumiem drošās ceļošanas Eiropas Savienībā (ES) zaļā sertifikāta ieviešanai, tomēr Eiropas Komisijas (EK) nosprausto mērķi - ieviest šo risinājumu līdz vasarai - ministrija uzskata par ambiciozu, aģentūrai LETA pavēstīja Veselības ministrijā (VM).

Savu nostāju VM skaidro ar to, ka ieviešanas procesā katrai dalībvalstij būs jārod atbilstoši risinājumi nacionālā mēroga informācijas tehnoloģiju sistēmās, lai varētu nodrošināt atbilstošu datu apmaiņu.

Līdzīgi jau iepriekš paustajam, ka Latvija atbalsta kopīga ES risinājuma rašanu attiecībā uz vakcinācijas sertifikāta digitalizēšanu, VM atbalsta EK priekšlikumu ieviest digitālo zaļo sertifikātu.

Pagājušajā nedēļā EK nāca klajā ar regulu priekšlikumu, kas paredz izveidot digitālo zaļo sertifikātu, kas plānots kā apliecinājums tam, ka persona ir vakcinējusies pret Covid-19, ir saņēmusi negatīvu testa rezultātu vai pārslimojusi Covid-19. Mērķis šim sertifikātam ir atvieglot iedzīvotāju brīvu un drošu pārvietošanos ES Covid-19 pandēmijas laikā.

Jau ziņots, ka Iekšlietu ministrija (IeM) piedalās starpinstitūciju konsultācijās par iespējamo digitālā zaļā sertifikāta drošai ceļošanai ES Covid-19 pandēmijas apstākļos, taču ministrijai patlaban ir neatbildēts jautājums par finansiālo atbalstu šī sertifikāta kontrolei, noskaidroja aģentūra LETA.

Izskatīšanai valdībā iesniegtie Operatīvās vadības grupas izstrādātie četri soļi pakāpeniskai ierobežojumu mīkstināšana nevienā no soļiem neparedz konkrētu laiku "zaļo sertifikātu" ieviešanai Latvijā, tomēr vadības grupa atzīst, ka par šī principa ieviešanu varētu lemt pie zemas saslimstības ar Covid-19.

IeM valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs aģentūrai LETA apstiprināja, ka IeM eksperti piedalās VM organizētajās konsultācijās par šī sertifikāta iespējamo ieviešanu Latvijā. VM ir galvenā koordinējošā loma šī iespējamā projekta ieviešanā.

IeM ir sniegusi sākotnējos komentārus VM, proti, IeM patlaban nav atbildes uz jautājumiem par to, kādā veidā plānots nodrošināt šī sertifikāta pārbaudes funkciju uz valsts robežām un valsts teritorijā. "Lai šādu sertifikāta lietošanu kontrolētu un nepieļautu viltojumu izmantošanu, IeM būtu nepieciešams papildus finansējums aprīkojuma un programmatūras iegādei," uzsvēra Trofimovs.

Tāpat LETA jau rakstīja, ka Eiropas Parlamenta deputāti ceturtdien lems, vai vakcinācijas apliecības apstiprināšanai izmantot steidzamības procedūru. Trofimovs norādīja, ka jāsagaida ES skaidrojums par to, kādā veidā dalībvalstīm tiks nodrošināts finansējums šī sertifikāta darbībai.

Tikmēr Igaunija ir jau paziņojusi, ka zaļo sertifikātu cer ieviest aprīlī.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu