"Šis ir īpašs brīdis Latvijas basketbolam..." Banki par darbu ar Latvijas basketbola izlasi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Luka Banki
Luka Banki Foto: AFP/SCANPIX

Latvijas vīriešu basketbola izlases jaunajam galvenajam trenerim Lukam Banki ir svarīgi veidot un nostiprināt komandas identitāti, pirms apstiprināšanas amatā sarunā ar Latvijas Basketbola savienības (LBS) Treneru komisijas pārstāvjiem teicis itāļu speciālists.

LBS valde ceturtdien izlases galvenā trenera amatā apstiprināja 55 gadus veco itāli Banki. Viņš kļuvis par vīriešu valstsvienības 14.galveno treneri kopš neatkarības atjaunošanas, amatā nomainot Robertu Štelmaheru.

Līgums tiks noslēgts līdz 2023.gada Pasaules kausa izcīņas cikla beigām, ar iespējām to pārtraukt, ja Latvijas komanda nekvalificējas nākamajam sacensību posmam.

Iepriekš Banki kandidatūru atbalstīja LBS Treneru komisija. Jau pirms sarunu uzsākšanas, viņš zinājis, ka Latvijai ir stipras basketbola tradīcijas, labi rezultāti pieaugušo un jauniešu sacensībās, kā arī daudz labu spēlētāju gan Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), gan labos Eiropas klubos.

"Šis ir īpašs brīdis Latvijas basketbolam, jo netikāt uz Eiropas čempionāta finālturnīru. Tas ir signāls par problēmām, bet tas ir labs brīdis darbam. Daudzi vēlas revanšēties, daudzi vēlas spert soli uz priekšu. Mana līdzšinējā karjera un uzkrātā pieredze ļauj domāt, ka varu palīdzēt apvienot spēkus," LBS citē Banki teikto Treneru komisijas pārstāvjiem.

Viņš saskata arī riskus savā jaunajā amatā un galvenais no tiem esot valodas barjera.

"Nedomāju, ka ātri iemācīšos runāt latviski. Tomēr ļoti daudziem Latvijas spēlētājiem ir jau pieredze strādāt ar ārzemju treneriem un šo barjeru kopā pārvarēsim. Otrkārt, ierobežots laiks. Klubā ir iespēja izlabot kļūdas, nacionālo izlašu turnīros katrai spēlei ir milzīga nozīme, tāpēc kļūdu skaits jāsamazina. Potenciālās problēmas jāparedz un jānovērš iepriekš. Tāpēc milzīga nozīme ir visam treneru komandas darbam," skaidrojis Banki.

Itāļu speciālista galvenā ambīcija esot ar katru dienu kļūt arvien labākam trenerim. Viņš uzsver, ka savos 55 gados nav pārstājis mācīties.

Banki gan vairās runāt par neveiksmīgo karjeras nogriezni Vienotās līgas klubā Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ". "Tā bija mana sliktākā pieredze basketbolā. Sīkāk analizēt nebūtu korekti, jo jūs dzirdētu tikai manu viedokli. Savas kļūdas esmu sapratis un neatkārtošu," teicis Banki.

Viņa mērķis ir, lai, beidzot darbu izlasē, tā būtu labākā pozīcijā nekā pirms tam. Pirmais uzdevums - iekļūšana 2023.gada Pasaules kausa finālturnīrā.

"Protams, lielais mērķis ir līdzdalība 2023.gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā - līmenis, kādā Latvijas vīriešu komanda nekad nav spēlējusi. Tas ir izaicinošs projekts un, lai to realizētu, man būs vajadzīga Latvijas basketbola sabiedrības palīdzība," uzsvēris Banki.

Plānots, ka Banki palīgi būs Latvijas basketbola treneri. No saviem asistentiem itālis sagaida lojalitāti, entuziasmu, basketbola zināšanas un kompetenci, kā arī darba ētiku un prasmi komunicēt.

"Mana pieredze liecina, ka līdzās jābūt vienam palīgam, kuram pašam ir galvenā trenera pieredze. Brigādē jābūt vienam skautinga speciālistam un fiziskās sagatavotības speciālistam, kura devums ir līdzvērtīgs basketbola treneru ieguldījumam. Neatkarīgi no tā, vai komanda kopā gatavojas mēnesi vai tikai dažas dienas," stāstījis Banki.

Treneris arī secinājis, ka ar sastāva veidošanas problēmām saskaras visas valstis, taču cer uz NBA zvaigžņu palīdzību.

"Ļoti svarīgi ir veidot un nostiprināt komandas identitāti, stilu. Nacionālā komanda ir kā celtne - NBA zvaigznes ir tās jumts, bet svarīgi, lai būt stipri pamati un sienas. Visiem spēlētājiem jājūtas kā svarīgai celtnes daļai, visiem jāiesaistās. Nav tāda statusa: bijušais valstsvienības spēlētājs. Visi ir svarīgi, visiem jābūt gataviem atsaukties uzaicinājumam," skaidrojis Banki.

Lai pēc iespējas labāk sagatavotos īsajos izlašu "logos", viņaprāt, liela nozīme ir skautingam - informācijas ievākšanai un apkopošanai. Ne tikai par pretiniekiem, bet arī par paša komandu. 

"Jābūt nepārtrauktai komunikācijai ar spēlētājiem, treneriem jāzina, kā viņi jūtas, kāds ir veselības stāvoklis, kāds noskaņojums un pozīcijas klubā. Saziņai jānotiek režīmā 24/7. Jāizveido sistēma, kā izmantot katra spēlētāja labākās īpašības, savukārt spēlētājiem jābūt gataviem uzņemties atbildību. Ja tas viss notiek, nav tik svarīgi, ka komandai pirms spēlēm būs tikai pieci treniņi," stāstījis Banki.

Tuvākās spēlēs Latvijas izlasei ir Pasaules kausa priekškvalifikācijas sacensību otrajā kārtā, kur pirmie mači sāksies augustā. "Ļoti svarīgi būs sapulcēt iespējami labāko sastāvu, lai izmantotu šo laiku, iepazītos un apvienotu komandu. Lai visi būtu vienā lappusē. Tas palīdzēs arī turpmāk, pat, ja kāds spēlētājs kādā posmā nevarēs pievienoties," uzsvēris Banki.

Tāpat Banki gatavs sadarboties ar visu Latvijas basketbola sabiedrību un treneriem. "Iepazīšos ar Latvijas treneriem, likšu priekšā savas idejas un uzklausīšu jūsu skatījumu. Veidošu saikni ar jauniešu izlasēm un to treneriem," solījis Banki.

Viņš gan neslēpj, ka nav sajūsmā par to, ka basketbolistu jaunā paaudze daudz laika pavada sociālajos tīklos, tai skaitā lasot komentārus. "Taču man pašam patīk dalīties idejās un pozitīvās emocijās. Svarīgi, lai būtu pareizas prioritātes," teicis Banki.

Paredzams, ka Banki Latvijā pirmo reizi ieradīsies pēc Lieldienām "Pafbet" Latvijas - Igaunijas līgas finālturnīra laikā, kad paredzēta līguma parakstīšana.

Banki no 1997. līdz 2006.gadam bija galvenais treneris Itālijas komandās "Livorno" (A2 sērija), "Trieste", "Trapani" ("Lega 2") un "Jesi" ("Lega 2"). 2001.gadā viņš bija Itālijas U-20 izlases un otrās izlases galvenais treneris.

No 2006. līdz 2012.gadam Banki strādāja kā Sjēnas "Montepaschi" galvenā trenera asistents, bet 2012./2013.gada sezonā pats vadīja šo vienību.

Turpinājumā no 2013. līdz 2015.gadam viņš bija Eirolīas kluba Milānas "Emporio Armani" galvenais treneris. 2014.gadā Banki kļuva par Itālijas čempionu un Eirolīgas ceturtdaļfinālistu, bet gadu vēlāk ar komandu izcīnīja pirmo vietu A sērijas pamatturnīrā.

Vēlāk viņš 2017./2018.gada sezonā līdz februārim bija "Torino" galvenais treneris, bet sezonas beigās stūrēja Vācijas komandu Bambergas "Brose". Nākamajā sezonā itālis vadīja Grieķijas klubu Atēnu AEK, ar kuru uzvarēja FIBA Starpkontinentālajā kausā, bet 2019.gadā līdz novembrim viņš bija Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ" galvenais treneris.

Iepriekšējā sezonā Banki strādāja Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) fārmklubā Longailendas "Nets", kas spēlē Attīstības jeb G līgā.

Pēc pēdējās 2022.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēles, kurā Latvijas izlase zaudēja iespējas iekļūt finālturnīrā, no galvenā trenera amata atkāpās Štelmahers.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu