Norvēģija vēl nogaidīs ar "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas izmantošanas atsākšanu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Norvēģija piektdien paziņojusi, ka vēl nogaidīs ar "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas izmantošanas atsākšanu, lai dotu vairāk laika izmeklēšanai par vakcīnas iespējamo saistību ar trombu veidošanos.

Pauze "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas izmantošanā pagarināta līdz 15.aprīlim.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) pagājušajā nedēļā paziņoja, ka "AstraZeneca" vakcīna ir "droša un efektīva" un "nav saistīta ar trombembolijas gadījumu vai asins recekļu riska pieaugumu".

Taču EZA norādīja, ka nevar galīgi izslēgt saikni ar retiem asinsreces traucējumiem.

Arī Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir aicinājusi valstis turpināt izmantot šo vakcīnu, norādot, ka ieguvumi no vakcīnas atsver iespējamos riskus.

"Tas ir grūts, bet pareizs lēmums," paziņoja Norvēģijas Sabiedriskās veselības institūta Infekcijas kontroles nodaļas direktors Geirs Bukholms, runājot pat lēmumu pagarināt pauzi "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas izmantošanā.

"Mēs uzskatām, ka nepieciešams veikt lielāku izmeklēšanu," viņš piebilda.

Šis lēmums, domājams, aizkavēs Norvēģijas vakcinācijas programmu par vienu vai divām nedēļām, un pašreiz cilvēkiem, kas saņēmuši pirmo "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas devu, otrā deva netiks injicēta.

Norvēģijā vairākiem veselības aprūpes darbiniekiem, kas jaunāki par 55 gadiem, bijušas blakusparādības pēc šīs vakcīnas saņemšanas, tostarp trombu veidošanās un asiņošana.

Norvēģijā pēc vakcinēšanās miruši četri cilvēki. Nav atklāta saistība starp šiem nāves gadījumiem un "AstraZeneca" vakcīnu, bet norvēģu mediķu komanda brīdinājusi, ka uzskata šos retos, bet nopietnos gadījumus par rezultātu spēcīgai imūnajai reakcijai uz vakcīnu.

"Vissvarīgākais ir noteikt, vai pastāv celoņsakarība starp vakcināciju un šiem ļoti nopietnajiem blakusefektiem, kā mums liekas," sacīja Norvēģijas Sabiedriskās veselības institūta direktore Kamilla Stoltenberga.

Arī Dānija ceturtdien paziņoja, ka uz trim nedēļām pagarinās pauzi "AstraZeneca" vakcīnas izmantošanā, lai dotu ilgāku laiku iespējamo blakusefektu izpētīšanai. Tikmēr Somija, Islande un Zviedrija ir atsākušas "AstraZeneca" vakcīnas izmantošanu, bet tikai vecākiem cilvēkiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu