Eksperti: Prioritāri jāatvieglo ierobežojumi izglītībā, bet nav vēlams pilnībā atvērt tirdzniecību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daugavpils Tirdzniecības profesionālās vidusskolas mācību klase. Ilustratīvs attēls.
Daugavpils Tirdzniecības profesionālās vidusskolas mācību klase. Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Prioritāri jāatvieglo Covid-19 dēļ noteiktie ierobežojumi izglītībā, bet nav vēlams pilnībā atvērt tirdzniecību, uzskata Operatīvās vadības grupas pieaicinātie eksperti.

Piektdien valdības sēdē Pārresoru koordinācijas centra (PKC) pārstāvis Vladislavs Vesperis informēja, ka Operatīvās vadības grupas pieaicinātie eksperti vērtēja izstrādāto četru soļu pieeju ierobežojumu mīkstināšanā un viņu uzdevums nebija piedāvāt alternatīvu pieeju.

Eksperti īsā termiņā veica četru soļu principa novērtējumu un uzsvēra, ka patlaban nevar ieviest būtiskus atvieglojumus. Eksperti pauduši skepsi par ierobežojumu mīkstināšanu jau pēc 6.aprīļa, jo saslimstība ar Covid-19 Latvijā joprojām ir ļoti augsta.

Vienlaikus eksperti piekrīt pieejai, ka ierobežojumi tiek atcelti pakāpeniski.

Izvērtējot Operatīvās vadības grupas piedāvāto pirmo soli ierobežojumu mīkstināšanā, kas paredz atvieglot izglītības procesa organizēšanu un atļaut visiem tirgotājiem atsākt darbu, ekspertu grupa uzskata, ka patlaban nav īstais laiks, lai mīkstinātu pulcēšanos ierobežojumus, tostarp ļautu strādāt visiem tirgotājiem. Ekspertu grupas ieskatā, tirdzniecības centru atvēršana veicinās cilvēku mobilitāti un pulcēšanos, tādējādi radot Covid-19 izplatības augstu risku.

Kā iespējamos mīkstināmos ierobežojumus eksperti minēja atļaut pulcēšanos nelielās grupas, piemēram, divu mājsaimniecību ietvaros, tāpat atbalstāma būtu izglītības procesa organizēšana ārā, interešu izglītības droša organizēšana, kā arī varētu atļaut piketus nelielā lokā.

Ekspertu grupas ieskatā, prioritāri ierobežojumi būtu mīkstināmi izglītības jomā, savukārt ierobežojumus tirdzniecībā varētu mīkstināt otrajā solī, ko provizoriski plānots ieviest aprīļa beigās.

Jau ziņots, ka piektdien Ministru kabinets lems par ierobežojumu mīkstināšanu pēc Lieldienām un apspriedīs kritērijus lokdauna ieviešanai būtiskas saslimstības ar Covid-19 gadījumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu