Kamēr lūdz piešķirt papildu finansējumu Vakcinācijas projekta birojam, Lietuvā un Igaunijā iztiek ar esošajiem darbiniekiem (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts. Foto: JENS SCHLUETER / AFP, Ieva Leiniša/LETA. Kolāža: TVNET

Lai arī Latvija pēdējās dienās manāmi kāpinājusi vakcinēšanās jaudu, mums aizvien ir otrs zemākais pret Covid-19 vakcinēto rādītājs Eiropā. Galvenā problēma ir vakcīnu trūkums, tāpēc liela cerība tiek saistīta ar masveida potēšanos, kas sākšoties nākammēnes, vēsta "TV3 Ziņas".

Lai visu procesu organizētu – Vakcinācijas biroja 10 darbinieki netiek galā ar pieaugošo darba slodzi, tāpēc izskan lūgums piešķirt finansējumu papildu cilvēku algošanai.

Ne Lietuvā, ne Igaunijā nav izveidoti vakcinācijas biroji. Neesot arī klāt pieņemti papildu cilvēki. Lietuvā un Igaunijā vakcinācijas procesu organizē ministriju un to pakļautības iestāžu līdzšinējie darbinieki. Turklāt vakcinācijas organizētājiem kaimiņvalstīs neesot palielinātas pamatalgas.

Igaunijas Sociālo lietu ministrijas pārstāve Eva Lehtla norāda ka algas palikušas nemainītas, taču, ja strādā nedēļas nogalēs, tiek piemaksāts par virsstundām.

"Vakcinācijas plānošanu Igaunijā sākām pērn vasarā, kad vairāku iestāžu pārstāvji sanāca uz darba grupu. Izrādījās, ka šī pati darba grupa bija spējīga arī reāli uzsākt vadīt visu vakcinācijas procesu. Darba grupu veidoja visi līdzšinējie darbinieki no Veselības pārvaldes, zāļu valsts aģentūras, veselības apdrošināšanas fonda, veselības un labklājības informācijas sistēmu centra, pārstāvji no ģimenes ārstiem un slimnīcām," viņa stāsta.

Savukārt Lietuvas veselības ministrijā saka – iztikuši ar esošajiem darbiniekiem, jo speciāla vakcinācijas biroja izveidi sabiedrība varētu uztvert kā naudas lieku tērēšanu.

"Tas būtu sabiedrībā izsaucis neapmierinātību un nevajadzīgu spriedzi. Šobrīd secinām, ka lieliski tiekam galā ar esošajiem cilvēkresursiem. Mums nav nekādas vajadzības veidot speciālu vakcinācijas projekta biroju. Mēs izmantojam esošos resursus. Veselības ministrijas un padotības iestāžu darbiniekiem vienkārši piešķīrām jaunu uzdevumu – vakcinācijas organizēšanu. Šajā visā neesam ieguldījuši papildu naudu," skaidro Lietuvas veselības ministrijas padomnieks ilgtermiņa veselības aprūpē Marjus Čurļonis.

Latvijas veselības ministram Danielam Pavļutam (AP) tā esot pirmā dzirdēšana, ka kaimiņvalstis spējot organizēt vakcināciju ar valsts pārvaldes esošajiem darbiniekiem.

"Es atļaušos stingri apšaubīt to, ka Igaunijā un Lietuvā nekādi papildu spēki netiek likti lietā. Es tiešām to apšaubu. Es noskaidrošu, jo Jūs mani faktiski ieintriģējāt," "TV3 Ziņām" norādīja Pavļuts.

Svarīgi gan pieminēt, ka Lietuvā un Igaunijā pēc būtības gadiem ilgi finansējums veselības aprūpes sistēmai ir bijis krietni lielāks nekā Latvijā. Un, iespējams, tāpēc kaimiņvalstīs iestāžu darbinieki tagad ir daudz motivētāki esošās algas ietvaros veikt papildu pienākumus. Tikmēr Latvijas Veselības ministrijas un padotības iestāžu darbinieki šobrīd izdeg, raksta atlūgumus un neesot spējīgi klāt vēl ņemt vakcinācijas organizēšanas slodzi. Pat Vakcinācijas biroja 10 darbinieki netiekot ar slodzi galā, tāpēc veselības ministrs šonedēļ lūdza valdību piešķirt papildu finansējumu vēl 7 citu darbinieku algošanai.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu