Valsts drošības dienests liedzis pieeju valsts noslēpumam bijušajam VDK darbiniekam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Atjaunotais Tetera nama (bijusī VDK ēka jeb Stūra māja) vēsturiskais fasādes krāsojums.
Atjaunotais Tetera nama (bijusī VDK ēka jeb Stūra māja) vēsturiskais fasādes krāsojums. Foto: Edijs Pālens/LETA

Aizvadītajā gadā Valsts drošības dienests (VDD) 14 gadījumos liedzis personām pieeju valsts noslēpumam un vienā no šiem gadījumiem konstatēts, ka persona ir bijušais Valsts drošības komitejas (VDK) darbinieks, liecina dienesta darbības pārskats.

Astoņos gadījumos speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam atteikta pirmreizēji, savukārt sešos gadījumus pieeja noslēpumam liegta personām, kurām iepriekš bijusi izsniegta speciālā atļauja.

Deviņos no minētajiem gadījumiem pieeja liegta, jo pārbaudes gaitā konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu.

Četros gadījumos pieeja liegta, jo persona notiesāta par tīšu noziedzīgu nodarījumu. Savukārt vēl vienā gadījumā pieeja noslēpumam liegta, jo persona bijusi VDK darbinieks.

VDD pārskatā gan nav norādīts, vai bijušais VDK darbinieks uz pielaidi valsts noslēpumam pretendējis pirmo reizi vai arī viņam tāda bijusi jau iepriekš.

Aizvadītajā gadā arī noslēdzās divi tiesas procesi, kuros tika vērtēts VDD lēmums personai liegt piekļuvi valsts noslēpumu saturošai informācijai. Izvērtējot VDD pārbaudes gaitā iegūto informāciju, Administratīvā apgabaltiesa abos gadījumos secināja, ka dienesta slēdziens bijis pamatots.

Vienā no gadījumiem VDD atteica personai speciālās atļaujas izsniegšanu, bet otrā - anulēja jau spēkā esošu atļauju.

Pirmajā gadījumā VDD pieņēma lēmumu atteikt atļauju, jo persona bija trešajai pusei nesankcionēti sniegusi informāciju no valsts nozīmes informācijas sistēmām, kā arī atļaujas saņemšanai nepieciešamajā aptaujas anketā norādījusi nepatiesu un nepilnīgu informāciju.

Otrajā gadījumā VDD personas biogrāfijā konstatēja faktus, kas lika apšaubīt tās profesionālo kompetenci un spēju glabāt valsts noslēpumu - vairākus sāktus un izbeigtus kriminālprocesus par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, krāpšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Tāpat šai personai bija vairāki disciplinārsodi saistībā ar amata pienākumu izpildi un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs bija piemērojis sodu par nonākšanu interešu konfliktā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu