500 eiro pabalsts ⟩ Vairāki bērni ar bažām vērsušies tiesību aizsardzības inspekcijā (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nauda, Covid-19. Ilustratīvs foto.
Nauda, Covid-19. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Pagājušajā nedēļā sākās 500 eiro pabalstu izmaksa par katru ģimenē augošu bērnu. Šī pabalsta izmaksas aktualizējušas dažādas problēmas, saistītas ar bērnu audzināšanu. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI) vērsušies arī paši bērni, kuri noraizējušies – kā vecāki šo naudu tērēs, ziņo LTV Ziņu dienesta raidījums "4. studija". 

500 eiro lielais valsts pabalsts par katru bērnu ģimenēm ir izgaismojis dažādas ģimenes problēmas. Turklāt, pusaudži par saviem vecākiem ir sākuši rakstīt arī sūdzības.

VBTAI sacīja, ka vēstules un telefona zvani par pabalsta piešķiršanas kārtību sākuši pienākt uzreiz, kā informācija tika publiskota un bija skaidrs, ka valsts izmaksās atbalstu ģimenēm par katru bērnu.

"Ir bijuši atsevišķi e-pasti par to, ka bērns, pusaudzis raksta, ka viņš dzīvo kopmītnē lielākoties un šobrīd, protams, ir tās attālinātās mācības, ka viņš šo naudu vēlētos saņemt pats. Bet šeit ir jāsaprot, ka šī nauda ir vecākam par bērnu, nevis pašam bērnam," skaidroja VBTAI Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktore Valentīna Gorbunova.

"Es domāju, ka tā ir kaut kāda iespēja, ko mēs varam saņemt no valsts, bet tam būtu jābūt mērķtiecīgi izlietotam. Un varbūt, piešķirot šo naudu, vajadzēja mērķtiecīgāk plānot, kā tā tiks lietota. Vai būtu kādi kontroles mehānismi, vai skolas apzinātu ģimenes, kurās ir nepieciešams šis pats dators, lai iesaistītos mācību procesā," teica bērnu psihiatre Anete Masaļska.

VBTAI Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktore sacīja: "Lielais vairums no cilvēkiem, kuri lūdza papildus informāciju vai nepiekrita kaut kam, tie bija vecāki, kuri, teiksim, ir vienojušies, ka bērns dzīvo ar vienu no vecākiem, bet pabalstu, šo ģimenes valsts pabalstu, saņem otrs vecāks. Līdz šim par šo summu pretenziju nav bijis, kas ir noteiktais ģimenes valsts pabalsts, savukārt saņemot no valdības šo te informāciju par šiem 500 eiro, protams, aktualizējās stāsts, kāpēc jāsaņem vecākam, kurš faktiski bērnu neaudzina."

"Otrs aspekts, samērā bieži raksta bērnu vecāki, kuri strīdas par bērnu saskarsmi un aizgādību, kuri ir iztiesāšanās procesā, kur tiesa nav pieņēmusi galīgo nolēmumu. Piemēram, tā baža tur ir tāda, ka nevēlas saņemt šo pabalstu, bet uzskata, ka otrs vecāks šo pabalstu neiztērēs tā, kā tas būtu labāk bērna interesēm. Un tad šeit tiek skaidrots, ka bērns ir vecāka apgādībā un pabalsts ir vecākam par bērnu un vecāks pēc saviem ieskatiem, pēc bērna vajadzībām šo pabalstu arī izlieto," sacīja VBTAI pārstāve.

Speciālisti iesaka iesaistīt bērnus ģimenes finanšu situācijas risināšanā un, ja ir iespējams, daļu naudas tomēr iztērēt tieši viņu interesēs.  Savukārt vietējo sociālo dienestu darbinieki aicināti īpaši uzraudzīt nelabvēlīgās ģimenes, pārliecinoties, vai nauda tiek tērēta mājsaimniecības un bērnu vajadzībām.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu