Aptauja: Vairāk nekā 60% iedzīvotāju pandēmija ir negatīvi ietekmējusi ģimenes finansiālo stāvokli (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: fizkes/shutterstock.com

Kopumā vairāk nekā 60% respondentu uz jautājumu, vai Covid-19 ir negatīvi ietekmējis ģimenes kopīgo finansiālo stāvokli, atbildējuši apstiprinoši, secināts vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" veiktajā aptaujā.

No tiem 21,32% norādījuši, ka Covid-19 ļoti ietekmējis finansiālo stāvokli, savukārt 43,53% - nedaudz.

Aptaujā arī apzināti vecāku redzējumi par nesen ieviesto valsts vienreizējo 500 eiro atbalstu. Aptaujas autori pieļauj, ka respondentu paustais par Covid-19 ietekmi uz finansiālo stāvokli skaidro arī to, kāpēc, atbildot uz atvērto jautājumu "Kāds ir Jūsu personīgais viedoklis kopumā par šāda atbalsta piešķiršanu?", lielākoties sniegti pozitīvi ieraksti.

Pārsvarā vecāki atbalstu vērtējuši "pozitīvi", "ļoti pozitīvi", "lieliski!", "patīkams pārsteigums", norādot arī, ka tas nāk "tieši laikā", ka "beidzot valdība ir izdarījusi to, ko solījusi", un raksta "milzīgs paldies!". Vēl ir vecāki, kuri akcentē, ka šis pabalsts bija jāpiešķir jau mācību gada sākumā, lai būtu bijusi iespēja nopirkt datorus. Vēl kādi atzīmē, ka ir jāpalielina ģimeņu ikmēneša valsts atbalsts, citādi "šī ir tikai maza cauruma lāpīšana".

Tomēr aptaujā pausti arī viedokļi, kas šo atbalstu vērtē skeptiski, uzskatot, ka to vajadzēja piešķirt mērķēti - tikai tiem, kam tas visvairāk vajadzīgs. Atsevišķi respondenti 500 eiro atbalstu nosaukuši par sīknaudu. Tāpat vairākās atbildēs vecāki pauž bažas, ka šo saņemto naudu viņiem pašiem no nodokļiem vajadzēs budžetā atgriezt. Tajā pašā laikā daļa vecāku joko, ka šis būs stimuls izciest ieilgušo visu ģimenes locekļu kopābūšanu.

Atbildot par ārkārtas situācijas ietekmi uz ģimenes budžetu, aptuveni trešdaļa - 34,5% - teic, ka finansiālais stāvoklis nav mainījies. Tomēr ir respondenti, kuri norāda, ka "naudas šobrīd ir vairāk, jo dzīve norit mājās" un arī "mūsu ienākumi ir paaugstinājušies".

Jau ziņots, ka "Mammamuntetiem.lv" veiktajā aptaujā tostarp secināts, ka vairums jeb kopumā 44,5% aptaujāto vecāku valsts piešķirto vienreizējo 500 eiro atbalsta maksājumu tērēs bērnu apģērbam.

Atbildot uz jautājumu, kā ģimene plāno tērēt valsts piešķirto atbalstu, ceturtā daļa jeb 25,55% aptaujāto norādījuši, ka šo naudu neparedzētiem izdevumiem, 23,78% atbalstu tērēs mājokļa labiekārtošanai, remontam, 17,95% iegādāšoties digitālo iekārtu attālinātā mācību procesa uzlabošanai, 15,58% atliks bērna nākotnei un izglītībai. Vēl 14,89% atzīmē, ka atbalsta summu izmantos ikdienas tēriņiem.

Aptaujā, kas tika sākta 18.martā un turpināsies līdz 6.aprīlim, līdz šim ir piedalījušies jau vairāk nekā 2500 vecāku no visiem Latvijas reģioniem, atklājot savus tēriņu plānus un viedokli par šāda veida pabalstu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu