PVD atsaucis no tirdzniecības neatbilstoši marķētas Ukrainas izcelsmes olas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atsaucis no tirdzniecības visā Latvijā no Ukrainas importētās olas, kas nav atbilstoši marķētas, aģentūrai LETA apstiprināja dienestā.

PVD skaidroja, ka, veicot pārbaudes, konstatēts, ka tirdzniecībā pieejamas Ukrainas izcelsmes olas ar marķējumu "Kūtī dētas olas", taču nav pietiekamas garantijas, ka Ukrainā tiek nodrošināta dējējvistu turēšana atbilstoši Eiropas Savienībā (ES) noteiktajām labturības prasībām.

"Importējot olas uz ES, marķējumā jābūt šādai informācijai - "Dējējvistu turēšanas metode - ES standartiem neatbilstoša"," uzsvēra PVD.

Vienlaikus dienestā informēja, ka turpmāk olu marķējumam uz robežas tiks pievērsta pastiprināta uzmanība un neatbilstoši marķētas olas nevarēs šķērsot robežu.

Savukārt Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācijas izpilddirektore Anna Ērliha pauda, ka šis ir atkārtots patērētāju maldināšanas gadījums par dzīvnieku labturības apstākļiem, negodprātīgi izmantojot patērētāju uzticību.

"Pirms diviem gadiem, kad Eiropas tirgū sāka parādīties no Ukrainas importētās "sprostu olas" jeb olas, kas marķētas ar Nr.3, Eiropas Komisija norādīja, ka uz šo olu iepakojuma jābūt marķējumam "Ražots ES standartiem neatbilstoši"," uzsvēra Ērliha.

Viņa piebilda, ka Eiropas ražotāji, tostarp Latvijas, investē vairākus miljonus eiro, lai izpildītu ES prasības un varētu likumīgi lietot ES noteiktos olu marķējumus.

Pēc Ērlihas minētā, Ukraina ir apņēmusies uzlabot dzīvnieku labturību regulējušos aktus un harmonizēt tos ar Eiropas regulām, taču ne agrāk kā līdz 2026.gadam. 

Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācija dibināta 2006.gadā un pārstāv astoņus lielākos Latvijas olu ražotājus.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu