Tirdzniecības centri pieprasa tikšanos ar premjeru un nomas atbalsta piešķiršanu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Ministru kabinets / Government of Latvia

Tirdzniecības centri pieprasa tikšanos ar premjeru un nomas atbalsta piešķiršanu, aģentūru LETA informēja Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses (NĪAA) pārstāvji.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Darba devēju konfederācijas, NĪAA un tirdzniecības centru - "Domina Shopping", "Origo", "Galleria Riga", "Sāga", "Ozols", "Dauga", "Sky&More", "Via Jurmala Outlet Village" un "Valleta" - pārstāvji pirmdien nosūtījuši atklāto vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), signalizējot par kritisko situāciju nozarē un pieprasot tikšanos ar valdības pārstāvjiem.

Vēstules autori norāda, ka 2020.gada laikā tirdzniecības centru nesaņemtie nomas maksājumi radījuši vismaz 42 miljonu eiro zaudējumus, un pagājušās nedēļas izskaņā pieņemtais konceptuālais lēmums par daļēju veikalu atvēršanu, diskriminējot tirdzniecības centrus, krīzi tikai pasliktinās.

Vēstulē teikts, ka jau vairāk nekā gadu tirdzniecības nozarē ieviesti dažādi ierobežojumi, kas ietekmē ikvienu tirgotāju Latvijā. Tirdzniecības centru nomas maksas ieņēmumu kritums sasniedz pat 100%, un tas periodā no 2020.gada oktobra līdz 2021.gada martam tirdzniecības centriem radījis zaudējumus no nesaņemtās nomas maksas jau 37 miljonu eiro apmērā, bet 2020.gada laikā zaudējumi sasnieguši 42 miljonus eiro.

Nozares pārstāvjiem pieejamie dati liecina, ka esošais apgrozāmo līdzekļu grants iznomātājus nesasniedz vai sasniedz ļoti ierobežotā apmērā - grantu saņem tikai daļa nomnieku, bet no saņemtajiem līdzekļiem viņi nomas maksu iznomātājiem nemaksā vai maksā ļoti ierobežotā apmērā. Tā rezultātā tirdzniecības infrastruktūra ir ļoti tuvu maksātnespējas situācijai.

Vēstules autori uzsver, ka Ministru kabineta 26.marta konceptuālais lēmums - atjaunot tirdzniecību ārpus tirdzniecības centriem, bet neatcelt ierobežojumus tirdzniecības centros - jau esošo krīzi tirdzniecības centros tikai pasliktinās.

Lai no tā izvairītos, nozares pārstāvji aicina nekavējoties lemt par nomas maksas atbalsta piešķiršanu, atgādinot, ka jau marta sākumā darba grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam Covid-19 krīzes laikā vienbalsīgi atbalstīja Ekonomikas ministrijas izstrādāto nomas maksas atbalsta instrumentu.

Vēstules autori norāda, ka šī jautājuma virzību aizvien ir nobloķējusi Finanšu ministrija, tāpēc Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Darba devēju konfederācija, kā arī lielākie tirdzniecības centri un NĪAA aicina situāciju risināt attālinātā sanāksmē starp nozares pārstāvjiem un Ministru prezidentu, vienojoties par nomas atbalsta piešķiršanu.

Jau ziņots, ka sarunas par nomas maksas atbalsta programmu tirdzniecības nozarei ik pa laikam notiek dažādos formātos, bet vienošanās vēl nav panākta, aģentūrai LETA atzina Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāve Evita Urpena.

Ministru kabineta sēdē piektdien, 26.martā, tika panākta konceptuāla vienošanās, ka, būtiski nepasliktinoties epidemioloģiskajai situācijai valstī, pēc Lieldienām pastiprinātos drošības apstākļos darbu klātienē varētu atsākt visi veikali ar atsevišķu ieeju, izņemot tirdzniecības centros esošie, jo ekspertu ieskatā cilvēku pulcēšanās risks tirdzniecības centros ir pārāk augsts.

Par konkrētiem grozījumiem normatīvos, kas detalizēti noteiks, kad un kādi veikali varēs atsākt darbu klātienē, tostarp par nosacījumiem ielas tirdzniecības organizēšanai, valdība plāno lemt šonedēļ. Tad arī ministri lemtu par papildu atbalsta instrumentiem tirdzniecības uzņēmumiem, kuru darbība joprojām tiks liegta.

NĪAA apvieno nozīmīgākos nozares dalībniekus, lai panāktu ilgtspējīgu nekustamo īpašumu nozares izaugsmi, vienoti to pārstāvētu valsts un pašvaldību līmenī, kā arī aktualizētu nekustamo īpašumu attīstītāju un investoru lomu Latvijas ekonomikā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu