Rīgas zoodārzā mirušas divas žirafes. Vienatnē palicis 14 gadus vecais Kimi (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Žirafes Rīgas Zooloģiskajā dārzā.
Žirafes Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā aizsaulē devušās divas žirafes, liecina parka ieraksts "Facebook" lapā.

Zoodārzs jau gadu veic pārrunas ar žirafu Eiropas apdraudēto sugu programmas (EEP) koordinatoru par šīs sugas nākotnes attīstības perspektīvām Rīgā.

2007. gadā uzbūvētā Rīgas Zooloģiskā dārza žirafu māja tiek uzskatīta par vienu no Ziemeļeiropā piemērotākajām būvēm šo dzīvnieku turēšanai.

Viena žirafe mirusi šī gada martā.

Arī zoodārza speciālisti starptautisko profesionāļu vērtējumā ir apguvuši šo, ļoti grūti nebrīvē turamo dzīvnieku, barošanas un veterinārās aprūpes iemaņas, kas ļauj Eiropas apdraudēto sugu saglabāšanas programmas koordinatoram turpmāk uzticēt Rīgas zoodārzam Rotšilda žirafu vairošanas grupu. Tas ļauj zoodārzam cerēt, ka Rīgā tiks pieredzēta arī žirafēnu piedzimšanu.

"Žirafu dabiskais paaudžu nomaiņas process ir viens no lielā un Rīgai tik gaidītā ilgtermiņa žirafu vairošanās projekta sākotnējiem starpposmiem. Nepilnu divu gadu laikā nomiruši trīs no četriem 2007. gadā un gadu vēlāk atvestajiem Rotšilda žirafu tēviņiem, kas nav nekas pārsteidzošs, ņemot vērā šo dzīvnieku dzīves ilgumu dabā – 10 līdz 15 gadi. Divas no vecākajām žirafēm Rīgas zoodārzā bija sasniegušas jau 18 gadu vecumu un sekcijas rezultāti liecina, ka to nāves iemesls bija insults un jau ilgu laiku ārstētas, bet nenovēršamas, arī ar vecumu saistītas gremošanas problēmas," liecina ieraksts "Facebook".

Pēc zoodārza sarunām ar žirafu Eiropas apdraudēto sugu programmas (EEP) koordinatoru, paredzams, ka vēlākais 2023. gadā uz Rīgas zoodārzu tiks nosūtītas divas žirafu mātītes, bet jau šogad 14 gadus vecais žirafu puisis Kimi sagaidīs draugu, lai nebūtu jāvada dienas vientulībā.

"Ikviena dzīvnieka nāve mums šķiet traģēdija, kuru it kā varētu novērst. Visvairāk to pārdzīvo dzīvnieka kopēji un veterinārārsti, kuru rokās ikdienā ir dzīvnieka dzīvība un kuriem ļoti sāp katra sava drauga bojāeja... Bet nāve ir tikpat dabisks process, kā dzīvnieka piedzimšana. Par vienu mēs bēdājamies, bet par otru – priecājamies. Rīgas zoodārzā visi bēdājas par žirafu nāvi, bet priecājas par mazā takinēna pirmajiem soļiem lielajā pasaulē. Visam ir jābūt un viss arī ir līdzsvarā, arī zooloģiskajā dārzā," liecina ieraksts "Facebook".

🔸 Gals un sākums* Rīgas Zooloģiskā dārza ikdienas ritējumā 🔸 Rīgas Zoodārzs/Riga Zoo jau gadu norit nopietnas pārrunas...

Posted by Rīgas Zoodārzs/Riga Zoo on Pirmdiena, 2021. gada 29. marts
Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu