Pavļuts cer, ka pēc masu vakcinācijas centru atvēršanas potēties gribētāju būs vairāk (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Zane Bitere/LETA

Vakcinācijas pret Covid-19 procesā iesaistot liela mēroga vakcinācijas centrus un dubultojot jaudas, par potēties gribētāju trūkumu nebūs pamata bažīties, preses konferencē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš argumentēja, ka patlaban atvērtās vakcinējamo grupas ir gana lielas, lai rastu pietiekamu daudzumu vakcinējamo. Vienlaikus, pēc ministra paustā, šobrīd senioru vecumā virs 70 gadiem grupā vakcīnu saņēmuši vien vairāk nekā 20%, turklāt arī reģionos vakcinēto apmēri ir nelieli, kas ministram rada pārliecību, ka centru jaudas izmantošanai varēs atrast gana vakcinēties gribētāju. Reizē arī hronisko slimību pacientu grupa, kas nesen atvērta vakcinācijai, ministra vērtējumā ir gana liela.

Ministrs arī pieminēja, ka vēl nākotnē būs jāsāk senioru virs 60 gadiem un klātienē strādājošo pedagogu vakcinācija.

Pietiekamas jaudas nodrošināšanai politiķis arī uzsvēra dažāda veida komunikācijas pasākumu nozīmi, tostarp vēstuļu sūtīšanu senioriem, kas jau sākta patlaban. Vienlaikus tuvākajā laikā tiekot plānots sākt nacionāla līmeņa komunikācijas kampaņu plašsaziņas līdzekļos, un komunikācijas pasākumos iesaistīsies arī pašvaldību un reģionālie mediji.

"Katrā ziņā masveida fāzei komunikācijas pasākumi ir ļoti būtiski," rezumēja Pavļuts, aicinot prioritāro grupu iedzīvotājus pieteikties vakcinācijai caur "manavakcina.lv" vai pa tālruni 8989.

Ministrs arī sacīja, ka patlaban, kad joprojām valda vakcīnu deficīts, "mūsu uzdevums ir sabalansēt raitu vakcinācijas gaitu un taisnīgu vakcīnu pieejamību, pirmkārt, tām Latvijas iedzīvotāju grupām, kas ir visvairāk apdraudētas". Vienlaikus politiķis pauda nostāju, ka "vēl nav gana vakcīnu, lai varētu apspriest tādas lietas kā brīvā stunda vai vakcinēt ikvienu, kas vēlas, - mums pagaidām vēl ir daudz darba priekšā".

Vakcinācijas projekta vadītāja Eva Juhņēviča savukārt atzīmēja, ka šobrīd vakcinācijai abās platformās pieteikušies vairāk nekā 167 000 vakcinēšanai atvērto grupu pārstāvju. Saistībā ar iedzīvotāju informēšanu, viņa skaidroja, ka, neskatoties uz vakcinācijas centru piesaisti procesam, apziņošana notiks tāpat kā līdz šim - vakcinācijas veicējam saņemot sarakstu un apziņojot cilvēkus, kamēr vakcinējamā persona arī saņems īsziņu no Veselības ministrijas.

Tāpat, pēc Juhņēvičas paustā, līdz aprīļa vidum rindu organizācijas process būs sarežģītāks, jo vēl nebūs jaunās vakcinācijas informācijas tehnoloģiju sistēmas "ViVat". Līdz ar to šobrīd apziņošana aizvien notikšot telefoniski, un rindu organizācija arī pēc centru atvēršanas būšot tāda pati kā līdz šim, tostarp paļaujoties uz rezerves sarakstiem.

Pēc Pavļuta paustā, Latvijā vakcinācijas nodrošināšanai būs pieejami trīs līmeņu centri. "A" līmeņa centru telpas pārsniedz 5000 kvadrātmetru, tiem ir vismaz 180 autostāvvietas, kā arī noteikta pieejamība no šī gada aprīļa sākumā līdz augusta beigām. Latvijā šādi centri būs Rīgā, un abi - SIA "RTU-BT 1", kas nodrošinās Ķīpsalas halli, un SIA "MORIENT IG", kas nodrošinās "ATTA Centru". Abi šie centri ir izvēlēti pēc veiktās tirgus izpētes.

Savukārt "B" līmeņa centru telpas ir ar vismaz 1500 kvadrātmetriem, vismaz 45 autostāvvietām, kā arī noteiktu laika perioda pieejamību, līdzīgi kā "A" līmeņa centriem. Latvijā šādi centri būs desmit pilsētās - Rīgā, Cēsīs, Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī. Centru konkrētas atrašanās vietas noteikušas pašvaldības.

Turpretim "C" līmeņa centri Latvijā tiek veidoti sarunu rezultātā ar pašvaldībām, kas šobrīd vēl turpinās. Apstiprinājums par pilsētu iesaisti un jau izvēlētajām vietām ir Alūksnē, Bauskā, Jaunolainē, Kuldīgā, Madonā, Olainē, Salaspilī, Saldū, Siguldā, Talsos un Tukumā. Šīs pilsētas un vietas apstiprinātas, bet darbu sāks pēc vajadzības, kad vakcīnu apjoms un pieprasījums vakcinēties sasniegs ievērojamu apjomu. Šobrīd, pēc Juhņēvičas paustā, vēl turpinās dialogs ar vairākām pašvaldībām, piemēram, Babīti, Mārupi, Dobeli un citām, kur plānoti īstermiņa izbraukuma vakcinācijas punkti.

Visu trīs līmeņu centru iesaisti noteiks vakcīnu pieejamība Latvijā un vakcinēties gribētāju skaits. Šo centru darbība jānodrošina brīžos, kad līdzšinējās vakcinācijas jaudas ir par mazu, lai operatīvi nodrošinātu vakcināciju, skaidroja Juhņēviča.

Tāpat liela mēroga vakcinācijas centru darbības sākšanai vakcinācijas personālu nodrošinās vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji. To paredz apstiprinātais vakcinācijas process Latvijā un Nacionālā veselības dienesta izsludinātā vakcinācijas pakalpojumu sniedzēju atlase.

Jau ziņots, ka Juhņēviča šodien žurnālistiem apliecināja, ka, ņemot vērā gaidāmās vakcīnu piegādes, liela mēroga vakcinācijas centrus plānots atvērt jau uz Lieldienu brīvdienām. "Par gala lēmumu mēs informēsim rīt vai parīt, pēc ražotāja apstiprinātajām piegādēm uz šo nedēļu," piebilda Juhņēviča.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu