Jansons: Digitālie zaļie sertifikāti rada risku nostādīt potētos pret nepotētajiem (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pasažieri lidostā "Rīga"
Pasažieri lidostā "Rīga" Foto: Ieva Leiniša/LETA

Digitālie zaļie sertifikāti patlaban rada risku nostādīt pret Covid-19 potētos pret nepotētajiem, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" norādīja tiesībsargs Juris Jansons.

Amatpersona akcentēja, ka valdības lēmumos, kas saistīti ar ierobežojumiem, un to izskaidrošanā nav līdzsvara. "Ierobežojumi var būt, bet tiem jābūt racionāliem un pienācīgi izskaidrotiem, lai ikviena sabiedrība grupa sapratu, kāpēc ir šādi ierobežojumi," sacīja Jansons.

Tiesībsargs pauda, ka, piemēram, kontekstā ar attālinātajām mācībām būtu jādomā, kādā veidā ļaut jaunākajiem skolēniem izjust mācību procesu un saprast, kas ir skola.

"Eiropas Komisijas pētījumā teikts, ka klātienē varētu kādās dienās nākt daļa no attiecīgās klases. Svarīgi ir 1.-4.klasēm izjust mācību procesu, kas ir skolā, lai viņi varētu saprast, kas ir skola.

Reģionālā pieeja ir sadrumstalota, tāpēc jābūt sistēmiskākai pieejai. Vecākās klasēs var mācīties attālināti, kādu daļu no stundām aizvadot arī klātienē, ievērojot visus drošības protokolus," teica Jansons.

Ņemot vērā daudzu vecāku sašutumu par pienākumu bērniem izglītības iestādēs nēsāt maskas, Jansons atzina, ka vienbrīd lielā "meteorīta ātrumā" visā pasaulē mainījušās jaunāko pētījumu atziņas, konstatējot, ka arī mazi bērni var pārnēsāt infekciju. Jansons akcentēja, ka, ja medicīnas speciālisti uzsver, ka slimība apdraud visas sabiedrības veselību, un ja mediķi saka, ka maskas palīdz, tad to lietojums bērniem ir attaisnojams," pauda tiesībsargs.

Tiesībsargs akcentēja, ka, domājot par digitālā zaļā sertifikāta ieviešanu, lai cilvēki varētu brīvi pārvietoties par Eiropas Savienību, izkristalizējas bažas, ka Covid-19 pase varētu radīt diskriminācijas risku, nostādot potētos pret nepotētajiem.

"Potētie ir pasargājuši sevi, bet tas nenozīmē, ka viņi nevar pārnēsāt infekciju. Potētajiem arī testi it kā nav vajadzīgi.

Var veidoties zināma problemātika starp valstīm, jo to daļa ir izteikti tendēta uz tūrismu, tām ir svarīgi piesaistīt cilvēkus, bet tas, kādi viņi aizbrauks prom, jau ir vienalga. Svarīgi, lai sertifikāts visur strādātu vienādi," teica Jansons, pieļaujot, ka šajā jomā diskusijās vēl būs daudz strīdu.

Tiesībsarga birojs saņem ļoti daudz iedzīvotāju jautājumu saistībā ar Covd-19 ierobežojumiem un situāciju kopumā. "Tikko parādās kāda jauna informācija, tā cilvēki raksta," pauda amatpersona. Viens no aktuālajiem jautājumiem ir, vai cilvēkiem vakcinācija ir obligāta. "Cilvēkiem ir tiesības attiekties no vakcinācijas, bet tad ir jārēķinās ar zināmiem ierobežojumiem,  taču nevarētu būt risks pazaudēt darbu," piebilda Jansons.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu