"Ar atvainošanos nepietiek." Tiesībsargs norāda, ka atbildīgie par Covid-19 vakcīnu pasūtījumiem noteikti jāmeklē (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bijusī Veselības ministre Ilze Viņķele 26. decembrī piedalās pirmās "Pfizer" un "BioNTech" izstrādāto vakcīnu pret Covid-19 piegādē Valsts asinsdonoru centrā.
Bijusī Veselības ministre Ilze Viņķele 26. decembrī piedalās pirmās "Pfizer" un "BioNTech" izstrādāto vakcīnu pret Covid-19 piegādē Valsts asinsdonoru centrā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Atbildīgie par vakcīnu pret Covid-19 pasūtījumiem noteikti ir jāmeklē, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" norādīja tiesībsargs Juris Jansons.

Tiesībsargs uzsvēra, ka tiesiskā valstī nedrīkst pieļaut situāciju, ja, notiekot pāridarījumam pret sabiedrību, amatpersonām neesot uzdevumu augstumos un nepildot pienākumus, netiek meklēti atbildīgie. "Sods gan ir justīcijas jautājums. Bet teikt, ka vienkārši tā sanāca, tā nedrīkst būt," akcentēja Jansons.

Viņš norādīja, ka, vērtējot bijušās veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) publisku kļūdas atzīšanu, norādot, ka tā esot bijusi cilvēcīga kļūda, jāsaprot, ka lēmumi tiek pieņemti valdībā, strādā ierēdņi.

"Ikviens varētu atvainoties par daudz ko - pārkāpu atļauto ātrumu, pārgāju pāri ielai pie sarkanās gaismas, un tā bija cilvēcīga kļūda, jo katrā sarkanajā var atrast mazliet zaļo. Ar atvainošanos nepietiek," secināja Jansons.

Jau ziņots, ka ģenerālprokurors Juris Stukāns, realizējot savas pilnvaras, atzinis par nepieciešamu Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokuroram veikt pārbaudi par Covid-19 vakcīnu iepirkumu, aģentūra LETA noskaidroja prokuratūrā.

Prokurora pārbaudes gaitā tiks vērtēti visi apstākļi, kas saistīti ar vakcīnu iegādi un tās rezultātā radušos situāciju. Tāpat pārbaudē vērtēs arī 9.marta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu saistībā par Covid-19 vakcīnu iepirkumu.

Viņķele atzina, ka piedāvāt valdībai tādu vakcīnu pret Covid-19 iepirkumu, kurā no tobrīd pieejamajām vakcīnām lielāko daļu veidoja "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" vakcīnas, bija viņas "stratēģiska, politiska un cilvēcīga kļūda".

Vienlaikus, kā ziņoja aģentūra LETA, lielākā daļa valdību veidojošās koalīcijas frakciju līderu neredz nepieciešamību vērtēt arī Ministru kabineta locekļu krimināltiesisko atbildību par neveiksmīgo Covid-19 vakcīnu iepirkumu. Tikmēr opozīcijas politiķi aicina prokuratūru vērtēt ne tikai Veselības ministrijas ierēdņu, bet arī politiķu atbildību.

Kā ziņots, pirmajā vakcīnu pret Covid-19 iepirkumā, līdz 2020.gada 19.novembrim, Latvija varēja pieteikties līdz 860 000 "BioNTech/Pfizer" vakcīnu devām, bet faktiski tika pieņemts lēmums par 97 500 vakcīnu devu iepirkšanu. Nākamajā kārtā, kad tika piedāvātas 430 000 šī ražotāja vakcīnu devas, Latvija pieteicās tikai uz 100 000 devām. Līdz ar to, Latvijai sākotnēji bija pieejami tikai 97 000 "BioNTech/Pfizer" ražotās vakcīnas devas.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu