Kas ir egļu astoņzobu mizgrauzis un kā tas var kaitēt mežsaimniecībai?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Egļu astoņzobu mizgrauzis.
Egļu astoņzobu mizgrauzis. Foto: PEFC

Lai arī pirmajā acu uzmetienā šī vabolīte var nešķist īpaši kaitīga, mežsaimniekiem egļu astoņzobu mizgrauzis var sagādāt ne mazumu klapatu. Par to, kas ir šis kaitēklis un kādi ir tā paradumi stāsta Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" vadošais pētnieks Dr. biol. Agnis Šmits, savukārt Valsts meža dienesta inženieris meža aizsardzības jautājumos Oskars Zaļkalns atklāj, kas līdz pavasarim jāizdara, ja savā mežā esat pamanījuši egļu astoņzobu mizgrauža pēdas.

"Tas ir visbīstamākais meža kaitēklis Latvijā! Egļu astoņzobu mizgrauzis var uzbrukt arī dzīvām eglēm, savukārt kukaiņu kolonijas veido plašas ligzdas, kas var iznīcināt pat veselas egļu audzes," stāsta Agnis Šmits.

Kukaiņu "uzlidojums" parasti sākas pavasara beigās, maijā, kad mizgrauži meklē egles - mazākas "kolonijas" var meklēt jau kritušu koku, savukārt lielāks kukaiņu bars labprāt ieperināsies arī dzīvos kokos. Mizgrauži zem koka mizas atstāj arī savas atvases, kas tur attīstās, mazliet padzīvo un tad dodas jaunas mājvietas meklējumos. 

Eksperts tāpat min, ka bieži vien ir novērojams, ka vienas sezonas laikā "uzlidojumus" veic divas kaitēkļu paaudzes, kas nozīmē, ka mežsaimnieks var saskarties ar dubultu skaitu uzbrukumu savām eglēm.

Pagājušais gads mizgrauzim nav bijis vēlīgs - populācijas ir sarukušas, taču aizpagājušajā gadā it kā necilā vabolīte ir spējusi mežsaimniekiem sagādāt vērā ņemamas galvassāpes.  

Par to kā atpazīt, uzraudzīt un novērst egļu astoņzobu mizgrauža izdarības skaties video!

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu