Zvanu ierakstīšana un slepena fotogrāfēšana. "Android" ierīcēm draud īpaši bīstams vīruss

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Motortion Films/shutterstock.com

Eksperti brīdina par jaunu Android vīrusu, kas "maskējas" kā sistēmas atjauninājums. Ja ierīcē nonāk vīruss, tas var nozagt datus, ziņo laikraksts "Postimees".

Lietotnes nosaukums ir "System Update". Ja lietotājs to instalēs savā viedtālrunī, tas slepeni var nosūtīt upura datus vīrusa izveidotājam, raksta "Techcrunch".

Kiberdrošības uzņēmums "Zimperium", kas atklāja īpaši bīstamo vīrusu, ziņo, ka lietotājs instalējot programmu, ļaus vīrusam pārņemt kontroli pār viedtālruni. Vīruss var nozagt ziņojumus, kontaktinformāciju, informāciju no pārlūkprogrammas pārlūkošanas vēstures. Tāpat vīruss var arī ierakstīt zvanus un citas skaņas, izmantot tālruņa mikrofonu un fotogrāfēt, izmantojot kameru. Lietotne arī var zināt lietotāja atrašanās vietu.

Lietotājs vīrusu var arī nepamanīt, jo tas izmanto pēc iespējas mazāk datu. Piemēram, tas upura telefonā augšupielādē tikai fotoattēlu priekšskatījumus, nevis pilna izmēra attēlus.

"Zimperium" izpilddirektors Sridrahs Mitals saka, ka šī sistēmas atjaunināšana ir visaugstākais ļaunprātīgas programmatūras līmenis, kādu viņš jebkad ir redzējis.

"Es domāju, ka šīs lietotnes izstrāde prasīja daudz laika un pūļu. Mēs domājam, ka ir arī citas līdzīgas lietotnes, un mēs darīsim visu iespējamo, lai tās atrastu," saka Mitals.

Lietotne nav pieejama "Google Apps" veikalā, kas nozīmē, ka uzbrucējiem ir jāizmanto dažādi triki, lai pārliecinātu cilvēkus tos lejupielādēt savā tālrunī. Eksperti aicina cilvēkus būt uzmanīgiem attiecībā uz lietotnēm, kas nāk no aizdomīgām mājaslapām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu