Satraukums jūras ērgļu ligzdā Durbē - pazudis Raimis, miteklim uzglūn citi sugasbrāļi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānšāviņš no Latvijas Dabas fonda tiešsaistes video

Putnu vērotājus satraukuši pēdējo dienu notikumi jūras ērgļu ligzdā Durbē, kuru tiešraidē vēro tūkstošiem cilvēku visā pasaulē. 

Kā otrdien vēstīja LTV "Panorāma", jūras ērgļu pārim Mildai un Raimim ligzdošanas sezona sākās daudzsološi – putni uz maiņām perēja trīs olas, Raimis apgādāja Mildu ar barību. Taču pagājušās sestdienas vakarā tēviņš pēkšņi pazuda un Milda jau trešo diennakti ne uz mirkli neatstāj ligzdu un izmisīgi sauc savu dzīvesbiedru.

"Ir pamats uzskatīt, ka tēviņš vai nu ir gājis bojā, vai ļoti nopietni ievainots, kas liedz viņam atgriezties ligzdā," pastāstīja Latvijas Dabas fonda ornitologs Jānis Ķuze.

Kopš šī brīža Milda palikusi bez apgādinieka un perēšanu viena pati. Tā kā šajā laikā viņai barību piegādā ģimenes galva, jūras ērgliene jau trešo dienu nav ēdusi. Pēc kāda brīža viņa būs spiesta ligzdu pamest, lai pati dotos barības meklējumos, bet olas vai sīkus mazuļus ilgstoši atstāt nepieskatītus nevar, jo tās ātri pamana plēsēji vai izēd kraukļi, skaidro oritologs.

Stāvokli dramatiskāku padara tas, ka uzradušies divi sveši jūras ērgļi, kuri ērglieni nemitīgi terorizē. Tie tuvojas ligzdai un uzbrūk. Svešie acīmredzot nolēmuši pārņemt šo ligzdošanas vietu.

Ja vien nenotiks kaut kas pilnīgi negaidīts, tuvākajās dienās šajā ligzdā gaidāmi dramatiski notikumi, atzīst Ķuze. Lai gan notiekošajā ir grūti noraudzīties, ornitologs norādīja, ka dabas norisēs iejaukties nedrīkst.

Jūras ērgļu ligzda Durbē ir populārākā no Latvijas Dabas fonda tiešsaistes ligzdām. Skatījumu skaits sezonā mērojams miljonos, un to vēro vairāk nekā 100 valstīs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu