VIDEO ⟩ Paziņojums presei pēc prezidenta Egila Levita sarunas ar premjeru Krišjāni Kariņu (11)

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un Valsts prezidents Egils Levits. Foto: Ieva Leiniša/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Trešdien, 31. martā, notika valsts prezidenta Egila Levita un premjera Krišjāņa Kariņa tikšanās, pēc kuras notiek preses konference. To tiešraidē varēs skatīties portālā "Apollo".

Video: preses konference 

Portāls "Apollo" piedāvā svarīgāko ziņu apkopojumu no premjera un Valsts prezidenta preses konferences.

Valsts prezidents rosina pie vakcinācijas pret Covid-19 punktiem ieviest "dzīvās rindas"

Ir ārkārtīgi svarīgi, lai vakcinācijas pret Covid-19 process neapstātos, tādēļ ir nepieciešams ieviest "dzīvās rindas", pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš norādīja, ka patlaban Latvijā ienāk vakcīnas pret Covid-19 lielā skaitā un drīz savu darbu varētu sākt lielie vakcinācijas centri, kas darbotos līdzās ārstniecības iestādēm un ģimenes ārstu praksēm. Tā kā vienā no vakcinācijas centiem ir noticis vakcinācijas izmēģinājums, prezidents pieļāva, ka šādā veidā varēs ātri izvakcinēt ienākušo vakcīnu pret Covid-19 daudzumu.

Runājot par "dzīvās rindas" ieviešanu, Levits atzīmēja, ka blakus tām prioritāri vakcinējamām iedzīvotāju grupām, kas tiek aicinātas uz vakcināciju, kopējā vakcinācijas sistēmā būtu jāparedz arī "dzīvās rindas" ieviešana gadījumos, ja cilvēki noteiktajā laikā neierodas vakcinēties. Valsts pirmā persona uzsvēra, ka nedrīkst zaudēt ne laiku, ne vakcīnu devas tāpēc, ka kāds nav atnācis.

""Dzīvā rinda" nozīmē to, ka cilvēki gaida rindā un, ja paliek pāri vakcīnu devas vai kāds nav ieradies, tie, kas stāv rindā, var saņemt savu vakcīnas devu. Tāda prakse ir arī citās valstīs. Arī mums vakcinācijas procesam ir nepieciešama elastīga pieeja," žurnālistiem sacīja Valsts prezidents.

Levits minēja Izraēlas piemēru, kas jau ir paguvusi vakcinēt lielu iedzīvotāju daļu. Valsts prezidents norādīja, ka Izraēlā cilvēki noteiktā laikā varēja nākt uz vakcinācijas centiem un stāvēt rindā. Ja kāds uzaicinātais nebija atnācis, bet nākamā vakcinējamā laiks vēl nav pienācis, šo brīvo brīdi izmantoja, lai vakcinētu cilvēkus no "dzīvas rindas".

"Jēga ir pēc iespējas ātrāk un pēc iespējas plašāk izvakcinēt lielu iedzīvotāju daļu. Šāda veida papildinājums prioritāri vakcinējamo personu grupām nodrošinās to, ka vakcinācijas process neapstājas. Nav pareizi, ja, piemēram, kāds uzaicinātais, kuram ir noteikts zināms laiks vakcīnas saņemšanai, nav ieradies, bet vakcinētāji stāv dīkā. Tāpat nav pareizi, ja paliek pāri neizlietotas vakcīnu devas," pauda prezidents, uzsverot, ka vakcinācijas procesa efektivitāte paģērē, lai šāda "dzīvā rinda" tiktu organizēta.

Jau ziņots, ka masu vakcinācijas pilotprojekts Ventspilī vakar noritējis veiksmīgi, bet uz vakcīnu neieradās 11 iepriekš reģistrētie, aģentūru LETA informēja SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" pārstāvji.

Sākotnēji uz vakcināciju tika reģistrētas 308 personas, no kurām 11 neieradās, bet slimnīca uzsvēra, ka tas netraucēja veiksmīgai un raitai procesa norisei.

Slimnīcā atzina, ka pilotprojekta mērķis bija pārbaudīt masu vakcinācijas procesu darbībā, lai iegūtās atziņas noderētu arī pārējiem 22 liela mēroga vakcinācijas punktiem visā valstī, kas gatavi sākt iedzīvotāju vakcinācijas procesu pret Covid-19, tiklīdz tiks saņemts atbilstošs vakcīnu daudzums.

Slimnīcā piebilda, ka procesā bijis daudz jautājumu un izaicinājumu, tomēr slimnīca ir gandarīta, ka ar profesionālas komandas palīdzību problēmas tiek veiksmīgi risinātas un šķēršļi pārvarēti.

"Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā" uzsvēra, ka vakcinēšanās ir svarīga, jo palīdz novērst slimības izplatīšanos sabiedrībā, turklāt tas praktiski ir vienīgais veids, kā pēc iespējas ātrāk iespējams atgriezties normālā dzīves ritmā.

Levits pauž atbalstu valdības lēmumam pārkārtot Covid-19 izplatību ierobežojošos drošības pasākumus

Valdības lēmums pārkārtot Covid-19 izplatību ierobežojošos drošības pasākumus ir elastīga pieeja, kā reaģēt uz pašreizējo situāciju, un tā ir pareiza, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Runājot par to, vai šis ir atbilstošākais laiks, lai šo sistēmu pārkārtotu, valsts pirmā persona norādīja, ka to izvērtē speciālisti, bet lemj - valdība. Levits pauda pieņēmumu, ka šie jautājumi ir pietiekami nopietni izvērtēti un ierobežojumi netiek ne samazināti, ne atcelti, bet gan pārkārtoti tur, kur tie nav tik efektīvi vai nepieciešami.

"Mēs visi ceram, ka šie pārkārtojumi ir pārdomāti un izsvērti un ka nebūs strauja saslimstības ar Covid-19 palielināšanās, kā, piemēram, tas ir Igaunijā. Ja tomēr saslimstība ar Covid-19 palielināsies, sabiedrības neapmierinātība pieaugs un tad valdībai būs jāskatās, kā uz to reaģēt,"

sacīja Valsts prezidents, norādot, ka visas sabiedrības un arī valdības interesēs ir, lai šie pārkārtojumi un politika būtu tāda, ka saslimstība ar Covid-19 nepieaugtu, lai nebūtu jāievieš kādi vēl drastiskāki pasākumi.

Savukārt Ministru prezidents pateicās visiem valsts iedzīvotājiem, kas jau ilgāku laiku ir ievērojuši visus noteiktos drošības pasākumus. Kariņš atzīmēja, ka kopīgo pūļu un darba dēļ mēs joprojām spējam noturēt tā saukto trešo saslimstības ar Covid-19 vilni, kas ir aktuāls gan visā Eiropā, gan arī kaimiņvalstīs.

Runājot par rītdien gaidāmo valdības sēdi, premjers vērsa uzmanību, ka rītdien tiks skatīta ierobežojumu pārkārtošana, lai pakāpeniski, soli pa solim ietu uz drošāku sadzīves modeli, kas būtu ilgtspējīgs arī pandēmijas apstākļos. Rītdien tiks uzklausīti arī eksperti un, ja nedēļas laikā situācija nebūs krasi mainījusies, tad Ministru kabinets skatīs jautājumu, kā ļoti ierobežotā veidā varētu darboties mazie veikali, tāpat varētu atļaut ārā tikties divām mājsaimniecībām līdz desmit cilvēkiem, ievērojot drošības un piesardzības pasākumus.

Kariņš atzīmēja, ka, piemēram, tajos reģionos, kuros ir zems saslimstības līmenis un kur klātienē mācās 1. līdz 4.klases audzēkņi, šo loku varētu paplašināt un klātienē varētu mācīties no 1. līdz 6.klasei, kā arī 12.klases skolēni. Jaunajos apstākļos būs jānodrošina lielāka distance starp bērniem, mazāks bērnu skaits klasē, jāvēdina telpas un kā audzēkņiem, tā skolotājiem būs jānēsā sejas maskas, lai pēc iespējas samazinātu jebkādu risku saslimt ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību.

Kā ziņots, februāra beigās, kad valdība diskutēja par Ekonomikas ministrijas priekšlikumu atļaut strādāt tirdzniecības vietām ar platību līdz 300 kvadrātmetriem, Levits pēc tikšanās ar Kariņu tika paziņojis - ja pēc ierobežojumu mīkstināšanas saslimstības ar Covid-19 rādītāji palielināsies, Ministru prezidentam jāprasa atsevišķu ministru demisija.

Levits: Aizvadīto nedēļu laikā valdības darbs ir krietni uzlabojies

 Aizvadīto nedēļu laikā valdības darbs ir krietni uzlabojies, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) žurnālistiem uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš norādīja, ka vēl pirms mēneša šaubu un baumu līmenis sita augstu vilni, savukārt tie, kas apšaubīja valdību un mēģināja "kaut kādā veidā panāk, ko citu", konstatēja, ka tas nemaz tik vienkārši nav iespējams.

Levits atzīmēja, ka jebkurā gadījumā tas ir jautājums par to, kā valsts visefektīvāk var tikt ārā no šīs situācijas, no Covid-19 izraisītās krīzes.

"Man šķiet, ka vislabāk būtu, ka šī valdība mūs arī izved ārā no šīs krīzes. Valdība ir jau iestrādājusies. Dažreiz tā strādā labāk, dažreiz - ne tik labi. Beidzamā laikā tā tiešām ir kļuvusi konstruktīvāka," sacīja valsts pirmā persona.

Valsts prezidents arīdzan norādīja, ka viņš pats vairākas reizes ir uzsvēris, ka iekšējā un nekonstruktīvā rīcība, ko var nosaukt arī par "iekšējiem kašķiem", ir nevietā un kavē valsts politiku. Levita ieskatā, šī tendence ir mazinājusies.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu