LIZDA vērsusies Valsts kontrolē par virsstundu uzskaiti un apmaksu pedagogiem pandēmijas laikā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daugavpils Tirdzniecības profesionālās vidusskolas mācību klase. Ilustratīvs attēls.
Daugavpils Tirdzniecības profesionālās vidusskolas mācību klase. Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) vērsusies Valsts kontrolē, lai novērstu nepilnības par virsstundu uzskaiti un apmaksu pedagogiem Covid-19 pandēmijas laikā, aģentūru LETA informēja arodbiedrībā. 

LIZDA norādīja, ka līdz ar darbu pandēmijas apstākļos, papildu pienākumiem, komplicētāku sagatavošanos nodarbībām pedagogu faktiski nostrādāto darba stundu apjoms ir palielinājies vidēji par 11 stundām nedēļā, taču šīs papildu stundas netiek ne pienācīgi uzskaitītas, ne tarificētas un apmaksātas. Šādu rezultātu uzrādījusi LIZDA veiktā aptauja, kurā piedalījušies vairāk nekā 10 000 pedagogu. 

Arodbiedrība atzīmēja, ka Darba likums nosaka, ka darba devējam ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas kopumā, kā arī atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Tāpat Darba likumā noteikts, ka darbinieka normālais dienas darba laiks nedrīkst pārsniegt astoņas stundas, bet normālais nedēļas darba laiks - 40 stundas. Savukārt, pēc likuma, virsstundu darbs ir darbs, kuru darbinieks veic virs normālā darba laika. 

LIZDA ieskatā, patlaban ir radusies situācija, ka pedagogu darba devēji pilnā apmērā neuzskaita pedagogu faktiski nostrādātās stundas, kā rezultātā pilnā apmērā netiek veikta apmaksa par nostrādātajām stundām ne normālā darba laikā, ne par virsstundām.

Pamatojoties uz iepriekš minēto, LIZDA lūdz Valsts kontroli vērst uzmanību uz nepilnībām izglītības iestāžu darba organizācijas, darba laika uzskaites un faktiski nostrādāto stundu apmaksas nepilnībām un veicināt šo nepilnību novēršanu.

Kā ziņots, LIZDA aptaujā atklāts, ka Latvijā 40,8% aptaujāto pedagogu neizjūt rūpes par savas profesiju valsts līmenī. Savukārt pašvaldību līmenī rūpes par pedagogu profesiju neizjūt 21% respondentu, bet izglītības iestādes līmenī - 7,3% aptaujāto pedagogu.

Pētījumā aptaujātie pedagogi norādīja - lai pedagogs būtu apmierinātāks ar savu darbu, nepieciešams konkurētspējīgs atalgojums un jābūt visu veikto pienākumu apmaksai, kontaktstundu skaits ir jāsamazina un jāceļ pedagogu profesijas prestižs.

Pētījumā atklāts, ka vidējais stundu skaits vienam pedagogam pirms Covid-19 pandēmijas veidoja 25 kontaktstundas, bet 13 stundas veltītas papildu pienākumiem. Savukārt līdz ar Covid-19 pandēmiju papildu stundu skaits mācību procesam palielinājies par 11 stundām nedēļā. Patlaban vidēji viena pedagoga nedēļas noslodze ir 49 stundas nedēļā.

Pētījums veidots laikā no 27.janvāra līdz 18.februārim, un tajā tika aptaujāti 10 077 pedagogi no visiem Latvijas reģioniem dažādās vecuma un darba stāža grupās, strādājoši vienā vai vairākās dažāda lieluma izglītības iestādēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu