FOTO ⟩ Masu vakcinācijas starts Latvijā. Viss par un ap (14)

Foto: Apollo.lv/Laura Baltiņa
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pirmie masu vakcinācijas centri pret Covid-19 astoņās Latvijas pilsētās sāks darbu sestdien, 3. aprīlī, liecina ceturtdien, 1. aprīlī, valdības sēdei iesniegtā Veselības ministrijas (VM) prezentācija. Portāls "Apollo.lv" apkopoja visu, kas jāzina potēties pret Covid-19 gribētājiem vienuviet.

Sestdien no plkst. 10 būs pieejami trīs vakcinēšanas centri Rīgā - Ķīpsalas hallē, centrā "Atta" un Rīgas Centrāltirgus Gastro paviljonā. Šajā laikā darbu sāks arī centri Valmieras Kultūras centrā, Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē, Daugavpils Latviešu kultūras centrā un Daugavpils Kultūras pilī, Jēkabpils Sporta centrā, Zemgales olimpiskajā centrā Jelgavā, Liepājas Olimpiskajā centrā un Jūrmalas Sporta skolā. Visi šie centri strādās līdz plkst. 18.

Foto: Darbu sāk vakcinācijas centrs Rīgas Centrāltirgus Gastronomijas paviljonā

Savukārt Cēsīs, bijušajā veikalā "Super Netto", vakcinācijas process sāksies svētdien, 4. aprīlī un turpināsies arī pirmdien, 5. aprīlī. Arī šis centrs darbosies no plkst. 10 līdz 18.

VM informē, ka otrdien un trešdien Latvijā kopumā vakcīnu ražotāji piegādājuši 68 400 vakcīnas, no tām 12 600 tiks novirzītas otrajām devām, bet visas pārējās paredzētas raitai iedzīvotāju vakcinācijai.

Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča iepriekš medijiem norādījusi, ka liela mēroga vakcinācijas centrus plānots atvērt jau uz Lieldienu brīvdienām.

Vakcinācijas centrus, pēc Juhņēvičas paustā, plānots piesaistīt gadījumos, kad pieejamais vakcīnu daudzums pārsniedz ģimenes ārstu, slimnīcu un privāto pakalpojumu sniedzēju kapacitāti, kas ir 55 000 vakcinācijas reizes nedēļā.

Kopā ar vakcinācijas centriem plānotās vakcinācijas jaudas ir 100 000 līdz 150 000 vakcinācijas reizes nedēļā.

Juhņēviča trešdien LTV "Rīta panorāmā" stāstīja, ka Lieldienu brīvdienās desmit Latvijas pilsētās darbu būs gatavi sākt masu vakcinācijas centri, kuros katrā plānots vakcinēt 500 līdz 1500 cilvēkus dienā, attiecīgi kopējais vakcinēšanas apjoms varētu sasniegt 10 000-12 000 cilvēkus dienā.

Liepājā masu potēšanas centrs strādās tikai vienu dienu Lieldienu brīvdienās

Nav jēgas vērt vaļā masu vakcinācijas centru, ja tajā dienas laikā pret Covid-19 vakcinē tikai 50 līdz 100 iedzīvotājus, aģentūrai LETA uzsvēra Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zita Lazdāne.

Viņa norādīja - lai arī Veselības ministrijas sākotnēji izplatītajā paziņojumā bija teikts, ka Liepājas masu vakcinācijas centrs plāno strādāt Lieldienu brīvdienās sestdien, kā arī svētdien un pirmdien, tā to nav paredzēts darīt, jo nav vakcinējamo.

"Nav jēgas centru vērt vaļā, ja ir 50 līdz 100 vakcinējamo," uzsvēra Lazdāne.

Abas medicīnas iestādes, kas iedzīvotājus pret Covid-19 potē Liepājas masu vakcinācijas centrā, to dara un ir darījušas arī iepriekš savās telpās. Tās ir "L. Atiķes doktorāts" un AS "Veselības centru apvienība".

Sestdien masu vakcinācijas centrā, kas ir ierīkots Liepājas Olimpiskajā centrā, sestdien pret Covid-19 plānots vakcinēt apmēram 200 cilvēku. Lazdāne skaidroja, ka tie 200, kurus paredzēts sestdien vakcinēt masu vakcinācijas centrā, ir tie, kuri iepriekš bija pietiekušies un kuri apliecinājuši gatavību vakcinēties. Par to informāciju apkopo augstākminētie veselības pakalpojumu sniedzēji.

Līdz šim vakcinācija Liepājas Olimpiskajā centrā, pēc Lazdānes teiktā, sestdien noritējusi bez aizķeršanās. Šeit vakcinācija sestdien tiek veikta ar "AstraZeneca" vakcīnu. Iedzīvotāji sestdien pret to iebildumus nav pauduši. Tomēr Lazdāne atzina, ka esot bijusi arī kāda kundze, kurai, neizdodies sazvanīt tālruni 8989, kas ir centrālais tālruņa numurs, pa kuru var pieteikties vakcinācijai masu vakcinācijas centros, zvanījusi Lazdānei personīgi, un, uzzinot, ka Liepājā notiek vakcinēšana ar "AstraZeneca", tomēr nolēmusi, ka gaidīs citu kompāniju potes.

Vienlaikus Lazdāne uzsvēra, ka Liepājas masu vakcinācijas centrā kapacitāte varētu būt ievērojami lielāka - līdz 1000 vakcinētiem iedzīvotājiem dienā, ja strādā visas septiņas vakcinācijas brigādes.

Pašreiz Liepājas masu vakcinācijas centrā strādājošās medicīnas iestādes vēl arī neesot saņēmušas sarakstus ar personām, kuras ietilpst to prioritāro grupu sarakstā, kurām vakcinēšanās ir atvērta no sestdienas, un kurām par to jau ir paziņots.

Daugavpilī divas dienas pirms atvēršanas nācies mainīt viena masu vakcinācijas centra atrašanās vietu

Divas dienas pirms visā valstī darbu sāka masu vakcinācijas centri vienam no diviem Daugavpils masu vakcinācijas centriem steidzami nācās mainīt iepriekš plānoto atrašanās vietu, un tas tika izvietots nevis Daugavpils latviešu kultūras centrā, Rīgas ielā 22, bet gan sporta kompleksā Parādes ielā 7, aģentūrai LETA pastāstīja attiecīgā masu vakcinācijas centra koordinatore Dina Hublarova-Pokšāne

"Mums pēdējās divās dienās bija diezgan sarežģīti, jo divu dienu laikā vajadzēja noorganizēt visu pilnīgi jaunā vietā, citās telpās," sacīja Hublarova-Pokšāne.

Viņa norādīja, ka par telpu organizēšanu atbild pašvaldība, tādēļ nemācēja teikt, kādēļ divas dienas pirms iepriekš plānotās masu vakcinācijas centra atvēršanas tika nolemts tam mainīt atrašanās vietu.

Kopumā šajā masu vakcinācijas centrā gatavību potēties bija pauduši 103 iedzīvotāji. Sestdien deviņi no viņiem nav ieradušies, diviem vakcināciju atteica vakcinācijas centra ārstniecības personas, bet vēl divi atteicās vakcinēties uzzinot, ka ir pieejamas tikai "AstraZeneca" vakcīnas.

Pēc Veselības ministrijas sniegtās informācijas šajā masu vakcinācijas centrā nogādātas 264 vakcīnu devas.

Šajā masu vakcinācijas centrā sestdien strādājušas divas no piecām brigādēm. Darbu plānots turpināt pirmdien, 5.aprīlī. Vakcināciju šeit nodrošina vienas grupas uzņēmumi - SIA "Luc medical" un SIA "Medexpert plus".

Savukārt Daugavpils Kultūras pilī ierīkotajā masu vakcinācijas centrā sestdien pret Covid-19 bija plānots vakcinēt 105 personas, aģentūrai LETA pastāstīja SIA "Latgales medicīnas centra" valdes locekle Svetlana Losane.

Viņa atklāja, ka lielākā daļa no 105 iedzīvotājiem, kuri apliecināja gatavību vakcinēties, bija piereģistrējušies portālā "manavakcina.lv", bet 15 pieteikumi saņemti arī ar pacientu ģimenes ārstu starpniecību. Visi pacienti vakcinēti ar "AstraZeneca" vakcīnu.

Vakcinācijas pakalpojumus šajā masu vakcinācijas centrā nodrošina sešas ārstniecības personas, divi koordinatori un divi operatori.

Centrs plāno darbu atsākt 5.aprīlī.

Nākamnedēļ pret Covid-19 sāks vakcinēt hroniski slimo bērnu ģimenes 

Otrdien, 6. aprīlī, plānots sākt vakcinēt pret Covid-19 tās personas, kas dzīvo kopā ar hroniski slimiem bērniem, liecina ceturtdien valdības sēdei iesniegtā Veselības ministrijas (VM) prezentācija.

Šajā prioritāri vakcinējamo grupā ir personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar bērniem, kuriem ir noteiktas hroniskas un imūnsupresējošas slimības, kā arī personas, kas mājās aprūpē smagi slimas personas.

Sākot ar 12. aprīli, plānots vakcinēt personas, kas ir vecākas par 60 gadiem, kā arī pirmsskolas, speciālās izglītības iestāžu un 1.-6. klašu pedagogus un darbiniekus, kas, veicot darba pienākumus, nonāk ciešā saskarē ar bērniem. Pedagogu un darbinieku gatavība vakcinēties ir augsta, norāda VM.

Līdz 9. aprīlim Izglītības un zinātnes ministrijai ir jāsagatavo prioritāri vakcinējamo darbinieku saraksti.

Kā ziņots, marta vidū tika sākta personu ar hroniskām slimībām vakcinācija, kas ir trešā prioritārā vakcinējamo personu grupa. Šajā grupā ietilpst arī personas, kuras dzīvo ar bērniem ar hroniskām un imūnsupresējošām slimībām, kā arī personas, kuras mājās aprūpē smagi slimas personas.

Nākamās jeb ceturtās grupas - personu vecumā virs 60 gadiem un pedagogu - vakcināciju plānots sākt no 12. aprīļa, iepriekš valdības sēdē pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Atsevišķos gadījumos hroniskos slimniekus potē arī bez prasītā ģimenes ārsta norīkojuma

Atsevišķos gadījumos iedzīvotājiem ar hroniskām saslimšanām, kuriem paziņots par iespēju vakcinēties, bet nav ģimenes ārsta norīkojuma, šajās Lieldienu brīvdienās tomēr ļauts potēties, izriet no AS "Veselības centru apvienības" (VCA) valdes priekšsēdētājas Stellas Lapiņas paustā aģentūrai LETA.

Viņa norādīja, ka norīkojuma neesamība, kas apliecina, ka persona ir ar hronisko saslimšanu un tādējādi ietilpst vakcinējamo prioritāro grupu sarakstā, nav iemesls, lai cilvēki, kuri ir ieradušies saņemt vakcīnu Lieldienu brīvdienās, tiktu raidīti prom.

"VCA darbinieki prom tādēļ nevienu neraida, bet tie, kuri atnākuši bez nosūtījuma, tiek informēti, ka varēs iesniegt nosūtījumu, kad atsāks darbu ģimenes ārstu prakses pēc brīvdienām," teica Lapiņa un piebilda, ka praktiski visi nosūtījumi ir atrodami e-veselības sistēmā.

Lielajā piektdienā, kas visā valstī ir oficiāla brīvdiena, daļa iedzīvotāju, kuri vakcinācijai bija pietiekušies portālā "manavakcina.lv", saņēma īsziņu ar aicinājumu vakcinēties šajās Lieldienu brīvdienās, ja vien ir dabūts ģimenes ārsta norīkojums.

Pašreizējā kārtība nosaka, ka personu dati, kuras vakcinācijai reģistrējušās portālā "manavakcina.lv" vai pa tālruni 8989, tiks salīdzināti kompensējamo medikamentu recepšu datu bāzi un, ja pēdējā gada laikā būs izmantota valsts kompensēto medikamentu recepte, tad ārsta nosūtījums nebūs nepieciešams.

Vienlaikus sociālajos tīklos bija redzami iedzīvotāju ieraksti, kuros cilvēki bija norādījuši, ka, pat neskatoties uz to, ka tiek lietoti kompensējamie medikamenti, pieteikties uz vakcināciju personai nav ļauts, pamatojot to ar ģimenes ārsta norīkojuma neesamību. Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) uz vienu šādu iedzīvotāja sūdzību mikroblogošanas vietnē "Twitter" bija skaidrojis - ja saņemtajā uzaicinājumā uz vakcināciju norādīts, ka nepieciešams nosūtījums, tad kaut kādu iemeslu dēļ uz šo brīdi nav izdevies pārliecināties par personas atbilstību uz recepšu zāļu pamata.

Pēc Lapiņas teiktā, šāda veida pārpratumi vismaz VCA lielas problēmas gan neradīja, uzsverot, ka līdz šim process ir organizēts un cilvēki ir abpusēji saprotoši un toleranti. "VCA pateicas iedzīvotājiem, jo strādājot brigādes darbinieki novēro, ka šobrīd, svētku laikā, iedzīvotāji novērtē medicīnas personāla veikumu, saka paldies, jo apzinās, ka vairums ir plānojuši pavadīt šo laiku ģimenes lokā, bet, tā kā situācija ir jārisina neatliekami, dara savu darbu arī svētku dienās," sacīja Lapiņa.

Kopumā VCA sarakstos iedzīvotāju vakcinācijai masu vakcinācijas centros sestdienā pierakstīti 995 cilvēki, bet uz nākamajām divām - 758. Tomēr Lapiņa uzsvēra, ka saraksti nemitīgi papildinās, jo ir papildus atvērtas jaunas vakcinējamo grupas un VCA zvanu centrs strādā visas brīvdienas.

Masu vakcinācijas centros darbojas 12 VCA izbraukuma brigādes. 30 cilvēki strādā zvanu centrā un kā atbalsta personāls, nozīmīgs ir 10 vakcinācijas organizatoru darbs, lai visu procesu precīzi varētu koordinēt. "VCA darbinieki ir aktīvi iesaistījušies un operatīvi reaģē, atbilstoši situācijai," piebilda Lapiņa.

Valsts prezidents rosina pie vakcinācijas pret Covid-19 punktiem ieviest "dzīvās rindas"

Ir ārkārtīgi svarīgi, lai vakcinācijas pret Covid-19 process neapstātos, tādēļ ir nepieciešams ieviest "dzīvās rindas", pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš norādīja, ka patlaban Latvijā ienāk vakcīnas pret Covid-19 lielā skaitā un drīz savu darbu varētu sākt lielie vakcinācijas centri, kas darbotos līdzās ārstniecības iestādēm un ģimenes ārstu praksēm. Tā kā vienā no vakcinācijas centiem ir noticis vakcinācijas izmēģinājums, prezidents pieļāva, ka šādā veidā varēs ātri izvakcinēt ienākušo vakcīnu pret Covid-19 daudzumu.

Runājot par "dzīvās rindas" ieviešanu, Levits atzīmēja, ka blakus tām prioritāri vakcinējamām iedzīvotāju grupām, kas tiek aicinātas uz vakcināciju, kopējā vakcinācijas sistēmā būtu jāparedz arī "dzīvās rindas" ieviešana gadījumos, ja cilvēki noteiktajā laikā neierodas vakcinēties. Valsts pirmā persona uzsvēra, ka nedrīkst zaudēt ne laiku, ne vakcīnu devas tāpēc, ka kāds nav atnācis.

""Dzīvā rinda" nozīmē to, ka cilvēki gaida rindā un, ja paliek pāri vakcīnu devas vai kāds nav ieradies, tie, kas stāv rindā, var saņemt savu vakcīnas devu. Tāda prakse ir arī citās valstīs. Arī mums vakcinācijas procesam ir nepieciešama elastīga pieeja," žurnālistiem sacīja Valsts prezidents.

Levits minēja Izraēlas piemēru, kas jau ir paguvusi vakcinēt lielu iedzīvotāju daļu. Valsts prezidents norādīja, ka Izraēlā cilvēki noteiktā laikā varēja nākt uz vakcinācijas centiem un stāvēt rindā. Ja kāds uzaicinātais nebija atnācis, bet nākamā vakcinējamā laiks vēl nav pienācis, šo brīvo brīdi izmantoja, lai vakcinētu cilvēkus no "dzīvas rindas".

"Jēga ir pēc iespējas ātrāk un pēc iespējas plašāk izvakcinēt lielu iedzīvotāju daļu. Šāda veida papildinājums prioritāri vakcinējamo personu grupām nodrošinās to, ka vakcinācijas process neapstājas. Nav pareizi, ja, piemēram, kāds uzaicinātais, kuram ir noteikts zināms laiks vakcīnas saņemšanai, nav ieradies, bet vakcinētāji stāv dīkā. Tāpat nav pareizi, ja paliek pāri neizlietotas vakcīnu devas," pauda prezidents, uzsverot, ka vakcinācijas procesa efektivitāte paģērē, lai šāda "dzīvā rinda" tiktu organizēta.

Jau ziņots, ka masu vakcinācijas pilotprojekts Ventspilī vakar noritējis veiksmīgi, bet uz vakcīnu neieradās 11 iepriekš reģistrētie, aģentūru LETA informēja SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" pārstāvji.

Sākotnēji uz vakcināciju tika reģistrētas 308 personas, no kurām 11 neieradās, bet slimnīca uzsvēra, ka tas netraucēja veiksmīgai un raitai procesa norisei.

Slimnīcā atzina, ka pilotprojekta mērķis bija pārbaudīt masu vakcinācijas procesu darbībā, lai iegūtās atziņas noderētu arī pārējiem 22 liela mēroga vakcinācijas punktiem visā valstī, kas gatavi sākt iedzīvotāju vakcinācijas procesu pret Covid-19, tiklīdz tiks saņemts atbilstošs vakcīnu daudzums.

Slimnīcā piebilda, ka procesā bijis daudz jautājumu un izaicinājumu, tomēr slimnīca ir gandarīta, ka ar profesionālas komandas palīdzību problēmas tiek veiksmīgi risinātas un šķēršļi pārvarēti.

"Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā" uzsvēra, ka vakcinēšanās ir svarīga, jo palīdz novērst slimības izplatīšanos sabiedrībā, turklāt tas praktiski ir vienīgais veids, kā pēc iespējas ātrāk iespējams atgriezties normālā dzīves ritmā.

PVO: Vakcinācija pret Covid-19 Eiropā norit nepieņemami lēni 

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ceturtdien paziņojusi, ka cilvēku potēšana pret jauno koronavīrusu Eiropā norisinās nepieņemami lēni, un pauda bažas par vīrusa straujo izplatību reģionā.

"Vakcīnas ir mūsu labākais veids, ka izkļūt no šīs pandēmijas (..). Tomēr šo vakcīnu izplatīšana ir nepieņemami lēna," norādīja PVO Eiropas reģiona direktors Hanss Klūge.

"Mums jāpaātrina process, palielinot ražošanu, samazinot barjeras vakcinēšanai un izmantojot katru [vakcīnas] pudelīti, kas ir mūsu rīcībā," viņš piebilda.

PVO uzsvēra, ka epidemioloģiskā situācija Eiropā tagad rada lielākas bažas nekā iepriekšējos mēnešos.

Pirms piecām nedēļām Eiropas iknedēļas jauno Covid-19 gadījumu skaits bija noslīdējis zem miljona, bet pagājušajā nedēļā tika novērota pastiprināta vīrusa izplatība vairumā valstu PVO Eiropas reģionā, kur tika reģistrēti kopumā 1,6 miljoni jaunu gadījumu.

Kopējais ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits Eiropā strauji tuvojas miljonam un kopējais inficēto skaits ir pārsniedzis 45 miljonus, liecina PVO rīcībā esošie dati.

PVO Eiropas reģions aptver 53 valstis un teritorijas, ieskaitot Krieviju, Turciju, Izraēlu, Dienvidkaukāza un Vidusāzijas valstis.

PVO brīdināja, ka straujā vīrusa izplatība var novest pie jaunām vīrusa mutācijām, tādēļ ir būtiski ierobežot vīrusa izplatīšanos.

Atgādinām, ka brīvprātīga vakcinēšanās pret Covid-19 ir droša iespēja sevi pasargāt no simptomātiskas saslimšanas ar vīrusu. Līdz ar to tas ir vienīgais reālais solis pretī iespējai atgriezties dzīves ritmā, kāds bija pirms pandēmijas.

Kopumā Latvijas iedzīvotāji var reģistrēties vakcīnas saņemšanai četros veidos:

  • vietnē www.manavakcina.lv;
  • zvanot pa bezmaksas tālruni 8989;
  • darba devēji var iesniegt savu darbinieku sarakstus (primāri iedzīvotāji tiek aicināti pieteikties individuāli, negaidot darba devēja rīcību);
  • ar ģimenes ārstu palīdzību;
  • pirmie vakcīnas saņem tie iedzīvotāji, kuri iekļauti prioritārajās grupās;
  • pārējie viena kalendārā mēneša laikā saņemtie iedzīvotāju pieteikumi tiek apstrādāti vienlīdzīgi, pēc nejaušības principa;
  • vietne www.manavakcina.lv ir pieejama arī krievu valodā.
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu