Paplašinot klātienes mācībām pieļaujamo klašu loku drošajās pašvaldībās, uz skolu divreiz nedēļā ļauj iet arī 12. klasēm visā valstī (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Skola. Ilustratīvs foto.
Skola. Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

Pēc Lieldienu brīvdienām 12.klases skolēni visā valstī divreiz nedēļā varēs doties uz skolu un mācīties klātienē, savukārt visām pārējām klasēm iespēja mācīties klātienē dota vien epidemioloģiski drošajās pašvaldībās, ceturtdien lēma Ministru kabinetā.

Visi 12.klases skolēni varēs mācīties klātienē ne vairāk kā divas dienas nedēļā visā valstī neatkarīgi no Covid-19 saslimstības rādītājiem. Ņemot vērā, ka tuvojas maijs ar centralizētajiem eksāmeniem, apmēram 20 000 vidējās izglītības beidzēju tā būtu iespēja pārliecināties par savām zināšanām pirms eksāmeniem. Skolēni tiks testēti, ievēros visus epidemioloģiskās drošības prasības un nepārklāsies "drošajās zonās" skolā ar jaunākajām klasēm.

Savukārt tikai epidemioloģiski drošajās pašvaldībās klātienes mācības varēs atsākt 1.-6.klašu skolēni, kā arī pēc rotācijas principa 7-9. un 10.-11.klases. Testēšana tiks nodrošināta tikai izglītības iestādes nodarbinātajiem.

Mācības klātienē minētajām klasēm varēs rīkot, ja kārtējās kalendāra nedēļas otrdienā 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju konkrētās pilsētas vai novada administratīvajā teritorijā nepārsniedz slieksni 200 un epidemioloģiskie apstākļi liecina par drošāku situāciju administratīvajā teritorijā.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) reizi nedēļā ceturtdienās publicēs oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" to pilsētu un novadu sarakstu, kuros SPKC ieskatā rādītājs atbilst tādam līmenim, lai īstenotu klātienes mācības 1.-6. un 12.klasē, kā arī rotācijas kārtībā 7.-9. un 10.-11. klasē. 

Atsevišķos gadījumos, ievērojot epidemioloģiskos apstākļus, mācību procesu klātienē varēs organizēt arī tad, ja 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniegs slieksni 220, kā arī pēc situācijas izvērtējumā - nepārsniegs slieksni 250.

Pie saslimstības rādītāja 250, SPKC papildus vērtēs pēc vairākiem epidemioloģiskiem kritērijiem, to skaitā jaunatklāto Covid-19 gadījumu ģeogrāfiskais sadalījuma, to sasaistes ar konkrētām iestādēm, uzņēmumiem, mājsaimniecībām, pasākumiem. Vienlaikus vērtēs iespējamo ietekmi uz izglītības procesa organizāciju.

Mācību procesu klātienē 12.klasē visā valstī varēs īstenot, nodrošinot, ka izglītības process klātienē ne vairāk kā divas dienas nedēļā īstenots tikai tajos mācību priekšmetos, kuros tiek kārtoti centralizētie eksāmeni, kā arī tiek veikta izglītojamo un izglītības iestādē klātienē nodarbināto testēšana.

Tāpat vienas klases izglītojamiem līdz 10 personām pamatizglītības vai vidējās izglītības pakāpē svaigā gaisā varēs īstenot ne vairāk kā piecas formālās izglītības programmu nodarbības no attiecīgajā nedēļā paredzēto nodarbību skaita. Taču šis ierobežojums neattiecas uz sporta treniņu norisi.

Interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvi turpinās nodrošināt attālināti. Savukārt klātienes mācību process profesionālās ievirzes izglītības, interešu izglītības un māksliniecisko kolektīvu nodarbības var īstenot klātienē, ja tās notiek svaigā gaisā līdz desmit personām.

Vēl joprojām būs spēkā individuālās konsultācijas izglītojamiem, kuri ir pakļauti priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas riskam pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē, vispārējās izglītības programmu apguvē 12.klasē un profesionālās izglītības programmu apguvē to grupu vai kursu izglītojamiem, kuriem 2021.gada pirmajā pusgadā paredzēts kārtot valsts pārbaudes darbus un iegūt atbilstošu profesionālo izglītību. Konsultācijas klātienē notiks tikai pēc pedagoga aicinājuma atbilstoši izglītības iestādē noteiktajai kārtībai. Konsultācijas laiks nedrīkst pārsniegt 40 minūtes.

Profesionālās izglītības programmas praktiskās daļas apguvi varēs nodrošināt arī Profesionālās izglītības kompetences centra "Nacionālā Mākslu vidusskola" Rīgas Baleta skolā, ja vienai personai ir nodrošināti ne mazāk kā 35 kvadrātmetri no nodarbības norises telpas platības. Nodarbības laiks nedrīkstēs pārsniegt 90 minūtes, tās laikā pedagogam un izglītojamajiem jālieto mutes un deguna aizsegs un jāievēro divu metru distance.

Amatiermākslas kolektīviem, tai skaitā koriem, orķestriem, tautas mūzikas ansambļiem, deju kolektīviem un citiem tautas mākslas kolektīviem, mēģinājumus varēs īstenot attālināti vai klātienē svaigā gaisā līdz desmit personām vienā grupā.

Kas attiecas uz bērnudārziem, no 7.aprīļa bērnudārzos mācību procesu īsteno, veicot nodarbināto iknedēļas testēšanu un nodrošinot, ka bērnudārzā nodarbinātie ievēro epidemioloģiskās drošības prasības un mācību procesa laikā un ārpus tā lieto mutes un deguna aizsegus.

Mutes un deguna aizsegu var nelietot bērni, kas nav sasnieguši septiņu gadu vecumu, un personas ar acīmredzamiem kustību traucējumiem vai psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai.

Atļauta būs arī profesionālās izglītības programmas un augstākās izglītības programmas praktiskās daļas apguve, kura nepieciešama profesionālo prasmju vai kvalifikācijas ieguvei 2021.gada pirmajā pusgadā. Vienā grupā drīkstēs būt ne vairāk kā pieci viena kursa izglītojamie.

Tāpat varēs norisināties Latvijas Lauksaimniecības universitātes otrā līmeņa profesionālās studiju programmas "Veterinārmedicīna" un studiju virziena "Veselības aprūpe" visu studiju programmu, tā skaitā profesionālās vidējās izglītības un arodizglītības programmu, apguve, kā arī klīniskā prakse rezidentūrā.

Savukārt programmas apguve sociālās korekcijas izglītības iestādē "Naukšēni", speciālās izglītības iestādēs un tādās izglītības iestāžu speciālās izglītības klasēs, kurās īsteno speciālo pamatizglītības programmu skolēniem ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem, kā arī speciālo pamatizglītības programmu skolēniem ar garīgās attīstības traucējumiem, izglītības iestādē klātienē norisināsies nodarbināto iknedēļas testēšana.

No 7.aprīļa varēs turpināt sniegt bērnu uzraudzības pakalpojumus.

Pieaugušo profesionālās tālākizglītības, profesionālās pilnveides un neformālās izglītības programmu apguve nepieciešams turpināt nodrošināt attālināti. Savukārt kā izņēmumi klātienes mācībām noteiktas vairākas praktiskās un klīniskās mācības ārstniecības personālam, kā arī praktiskās mācības dzelzceļa, autosatiksmes, jūrniecības un aviācijas apakšnozarei, kā arī pasažieru pārvadājumiem un dažādiem kravu pārvadājumiem.

Savukārt ieslodzījuma vietās tiks pārtraukta neformālās izglītības programmu apguve, bet profesionālās izglītības programmu teorētiskās daļas apguve tiek nodrošināta attālināti.

Audžuģimeņu un adoptētāju mācību programmas individuālās prakses daļu pēc Lieldienām varēs apgūt attālināti vai aizstāt ar papildu teorētisko zināšanu apguvi vismaz 16 akadēmisko stundu apmērā par jautājumiem, kas veicina izpratni par ārpusģimenes aprūpē esoša bērna ienākšanu ģimenē.

Pēc Lieldienu brīvdienām varēs rīkot praktiskās braukšanas apmācībā autosatiksmes apakšnozarē, kas nepieciešamas AM, A1, A2 un A kategorijas vadītāja tiesību iegūšanai.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu