ES nosoda okupētās Krimas jauniešu iesaukšanu Krievijas armijā (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: pexels.com

Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāvja Žuzepa Borela birojs ceturtdien nosodīja okupētās Krimas jauniešu iesaukšanu Krievijas armijā, dēvējot to par "starptautisko humāno tiesību kārtējo pārkāpumu".

Paziņojumā nosodīta Krievijas karaspēka pārvietošanās Ukrainas pierobežā un okupētajā Krimā.

"Šodien (ceturtdien) Krievijas Federācija uzsāka vēl vienu iesaukšanas kampaņu nelegāli anektētajā Krimas Autonomajā Republikā un Sevastopoles pilsētā, lai iesauktu Krimas pussalas iedzīvotājus Krievijas Federācijas Bruņotajos spēkos," teikts paziņojumā.

"Krievijas Federācijai ir saistošas starptautiskās tiesības, un tai ir pienākums pussalā nodrošināt cilvēktiesību aizsardzību," norādīts paziņojumā, no jauna uzsverot, ka "ES neatzīst un neatzīs" Krimas nelegālo aneksiju.

Novērotāji atgādina, ka Krievija arī iepriekšējos gados iesaukšanu armijā organizēja pavasarī.

Krievija ceturtdien paziņoja, ka tai ir tiesības pārvietot karaspēku "savā teritorijā" pēc saviem ieskatiem.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādīja: "Tam nevienu nevajadzētu uztraukt, un tas nevienam draudus nerada".

Ukrainas armijas virspavēlnieks ģenerālleitnants Ruslans Homčaks 30.martā paziņoja, ka Krievija koncentrē savu karaspēku pie Ukrainas robežas un ka Maskavas atbalstītās teroristu bandas pastāvīgi pārkāpj pērn panākto vienošanos par pamieru.

Kopš februāra vidus apšaudēs Austrumukrainā jau krituši 26 ukraiņu karavīri.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas finanšu, aizsardzības, enerģētikas un citām nozarēm.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu