Lieldienu laikā dievkalpojumi norisināsies attālināti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Doma baznīca.
Doma baznīca. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ņemot vērā, ka ārkārtējā situācija valstī turpinās arī Lieldienu laikā, dievkalpojumu organizācija norisināsies attālināti, liecina publicētā informācija Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas mājaslapā. 

Otrdien, 23.martā, Tieslietu ministrija sasauca Latvijas reliģisko organizāciju pārstāvjus uz konsultatīvo padomi, lai izskaidrotu Ministru kabineta noteiktos nosacījumus reliģiskajām organizācijām Lieldienu laikam. Saskaņā ar valdības lēmumu ārkārtējā situācija ir noteikta līdz 6.aprīlim. Tas nozīmē, ka Lieldienas sagaidīs vēl rēķinoties ar zināmajiem pulcēšanās ierobežojumiem un piesardzības pasākumiem.

Taču izmaiņas ir saistībā ar darbības laikiem dienā pirms Lieldienām, tas ir, no 3.aprīļa līdz 4.aprīlim, kad ir atļauts baznīcas atvērt no plkst.6 rītā līdz plkst.1 pēc pusnakts.

Baznīca informēja, ka dievnamos un telpās, kur notiek dievkalpošana, vienlaikus var atrasties 20% apmeklētāju no kopējās telpu kapacitātes, ievērojot, desmit kvadrātmetrus uz katru apmeklētāju. Piemēram, ja dievnamā ir 300 kvadrātmetri, tad tajā vienlaicīgi drīkst atrasties 30 cilvēki.

Draudžu mācītāji kalpo, vadot dievkalpojumus, draudzei ierastajos laikos, tos īpaši neizsludinot un nepulcinot draudzi. Turklāt klātienes pasākumi turpina nenotikt. Tāpat nenotiek sapulces un sadraudzības, kā arī padomes un valdes sēdes ir noturamas attālināti. 

Pēc Ministru kabineta lēmuma, mutes un deguna aizsegi ir jāvalkā gan dievlūdzējiem, gan arī garīdzniekiem, kuri nevada liturģiju, neiestāda Dievgaldu. Vēl ir norādījums, ka būtu jāuzvelk maska sprediķotājam kancelē, ja apakšā atrodas dievlūdzēji, klausītāji. Tāpat garīdzniekiem, kuri vada dievkalpojumu, iestāda Dievgaldu, sprediķo un vada liturģiskās lūgšanas ir atļauts nelietot sejas maskas, ja attālums līdz draudzei ir pieci metri kā minimums. Dievgaldu izdalot sejas maska ir uzvelkama.

Klātienē nav atļauti koru mēģinājumi.

Pēc valdības lēmuma draudzes locekļi drīkst apmeklēt dievnamu, ievērojot skaita, drošības un higiēnas nosacījumus - distances ievērošana, maskas vilkšana un roku dezinfekcija. Distance starp dievlūdzējiem no dažādām mājsaimniecībām ir lielāka par diviem metriem. Tāpat vajadzētu pielūkot, lai dievlūdzēji nesēž viens aiz otra. Savukārt ārpus dievkalpojumiem drīkst notikt tikai kristības, laulības un bēres, kurās var piedalīties līdz desmit cilvēkiem.

Baznīcām joprojām vajag pie draudzes ziņojuma dēļa izlikt informatīvus plakātus par piesardzības pasākumiem. Telpās nedrīkst atrasties personas, kurām noteikta pašizolācija, mājas karantīna vai izolācija, vai kurām ir elpceļu infekcijas slimības pazīmes. Baznīcā būs manāmi arī brīdinājumi par divu metru distances ievērošanu, kā arī par citiem distancēšanās nosacījumiem, ja tādi ir noteikti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu