"Gūtas vērtīgas atziņas procesa tālākai uzlabošanai." VM komentē pirmo masu vakcinācijas periodu (1)

Vakcinācija. Foto: Jānis Škapars/TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pagājušajā sestdienā, 3. aprīlī, Latvijā darbu sāka pirmie masu vakcinācijas centri. Portāls "Apollo.lv" sazinājās ar Veselības ministriju (VM), lai noskaidrotu, kā vakcinācijas centri darbojušies svētku laikā.

Pirmajā masu vakcinācijas centru darba dienā, sestdien, kopumā darbojušies 11 centri - trīs no tiem atradās Rīgā (Ķīpsalas hallē, "Atta" centrā un Rīgas Centrāltirgus Gastro paviljonā).

Pa vienam bija Valmieras Kultūras centrā, Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē, Daugavpils Latviešu kultūras centrā un Daugavpils Kultūras pilī, Jēkabpils Sporta centrā, Zemgales olimpiskajā centrā Jelgavā, Liepājas Olimpiskajā centrā un Jūrmalas Sporta skolā.

Savukārt Cēsīs, bijušajā veikalā "Super Netto", vakcinācijas process sākās svētdien, 4. aprīlī un turpinājās arī pirmdien, 5. aprīlī. 

Kā norādīja Veselības ministrija, šo trīs dienu laikā visos vakcinācijas centros kopumā tika vakcinēti aptuveni 6800 iedzīvotāji, un to nodrošināja 11 centri sestdien, seši centri svētdien un septiņi centri pirmdien.

"Pirmo reizi brīvdienās tika sasniegts šāds vakcinēto cilvēku skaits," norādīja ministrijā.

VM vērtējums par vakcinācijas centru darbību svētku laikā

Ministrijā norādīja, ka svētku laiks bija nozīmīgs vairāku dienu liela mēroga vakcinācijas centru darbības izmēģinājums, kura laikā bija svarīgi praksē pārbaudīt dažādus pieņēmumus.

"Šīs Lieldienu brīvdienas to ļāva izdarīt," VM skaidroja lēmumu atvērt masu vakcinācijas centrus tieši aizvadītajās brīvdienās.

"Kopumā vakcīnu saņēmušie novērtē procesu, atzīst to par skaidru un labi saplānotu. Centros valdīja labs noskaņojums," secināts Veselības ministrijā.

"Tajā pašā laikā ir gūtas mācības. Liela mēroga centru darbības laikā Lieldienās gūtas vērtīgas atziņas procesa tālākai uzlabošanai, piemēram, laicīgāka iedzīvotāju uzrunāšana, īpaši pirms vakcinācijas brīvdienās, skaidrāka informācija par dokumentu nepieciešamību, kā arī jāstiprina zvanu centru jaudas," norādīja VM.

Ministrija portālam "Apollo.lv" atklāja, ka tika pieņemts lēmums pagarināt vairāku centru darbību par divām dienām, lai vēl nodrošinātu iespēju tiem cilvēkiem, kuri tika aicināti Lieldienās, bet nevarēja pagūt.

Centru darbība ļāva izveidoto procesu pārbaudīt dzīvē, parādīt iesaistīto pušu elastību, reaģēšanu, kā arī iedzīvotāju atsaucību.

Vakcinācijas centru nākotne

VM norādīja, ka par liela mēroga centru durvju vēršanu lemj Veselības ministrijas Sabiedrības vakcinācijas pret Covid-19 darba grupa, ņemot vērā iedzīvotāju gatavību vakcinēties un pieejamo vakcīnu apjomu.

"Pie šī brīža vakcīnu apjoma esošie vakcinācijas veicēji – ārstniecības iestādes un ģimenes ārsti – nodrošina raitu vakcinācijas gaitu," secināja ministrijā.

Kopējā statistika 6. aprīlī

Kopumā Latvijā līdz 6. aprīlim iedzīvotājiem nodrošinātas 148 782 vakcīnu devas.

Latvijā pagaidām izmantotas 40 642 "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas devas, 22 573 "Moderna" vakcīnas devas, kā arī 85 567 "AstraZeneca" vakcīnas devas.

Atgādinām, ka brīvprātīga vakcinēšanās pret Covid-19 ir droša iespēja sevi pasargāt no simptomātiskas saslimšanas ar vīrusu. Līdz ar to tas ir vienīgais reālais solis pretī iespējai atgriezties dzīves ritmā, kāds bija pirms pandēmijas.

Kopumā Latvijas iedzīvotāji var reģistrēties vakcīnas saņemšanai četros veidos:

  • vietnē www.manavakcina.lv;
  • zvanot pa bezmaksas tālruni 8989;
  • darba devēji var iesniegt savu darbinieku sarakstus (primāri iedzīvotāji tiek aicināti pieteikties individuāli, negaidot darba devēja rīcību);
  • ar ģimenes ārstu palīdzību;
  • pirmie vakcīnas saņem tie iedzīvotāji, kuri iekļauti prioritārajās grupās;
  • pārējie viena kalendārā mēneša laikā saņemtie iedzīvotāju pieteikumi tiek apstrādāti vienlīdzīgi, pēc nejaušības principa;
  • vietne www.manavakcina.lv ir pieejama arī krievu valodā.
Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu