Lietuvā atcels pārvietošanās ierobežojumus starp pašvaldībām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Lai gan epidemioloģiskā situācija Lietuvā neuzlabojas, pārvietošanās ierobežojumi starp pašvaldībām tiks atcelti, otrdien paziņojis veselības ministrs Arūns Duļķis.

Viņš sacījis preses konferencē, ka pārvietošanās ierobežojumi starp pašvaldībām, kas Covid-19 dēļ noteikti līdz šodienai ieskaitot, vairs netiks pagarināti un no pusnakts visā valsts teritorijā atkal būs atļauts brīvi pārvietoties.

Vienlaikus viņš atzinis, ka epidemioloģiskā situācija valstī nebūt neuzlabojas un situācija drīz atkal var kļūt kritiska, tomēr norādījis, ka ierobežojumi savu paveikuši un to sniegtās iespējas ir izsmeltas.

"No pusnakts var atsākties brīva kustība neatkarīgi no situācijas atsevišķās pašvaldībās," žurnālistiem sacījis ministrs.

Pārvietošanās ierobežojumi starp pašvaldībām Lietuvā tika ieviesti decembra vidū, bet no 16.marta palika spēkā tikai pašvaldībās ar vissliktāko epidemioloģisko situāciju. Tomēr nedēļu pirms Lieldienu brīvdienām valdība nolēma tos līdz 6.aprīlim atjaunot visā valstī, ņemot vērā, ka saslimstība atkal sākusi pieaugt. Tikmēr pērn 7.novembrī ieviestā karantīna pašlaik ir spēkā līdz 30.aprīlim, un valdība trešdien gatavojas lemt par iespējamajiem grozījumiem pašreizējā režīmā.

Duļķis pateicies visiem, kuri Lieldienu laikā atturējušies no mazsvarīgiem braucieniem, un pastāstījis, ka turpmāk pandēmiju iegrožot paredzēts plašākas testēšanas un vakcinācijas ceļā, vienlaikus cerot uz sabiedrības apzinīgumu.

"Acīmredzot jāatzīst, ka pārvietošanās ierobežojumi savu darbu ir paveikuši, palīdzot Lietuvai nobraukt no rekordu kalna, kad bijām pirmajā vietā Eiropā, un nu tie savas iespējas ir izsmēluši.

Tagad redzam, ka lielākā daļa inficēšanās gadījumu ir vai nu izglītības jomā, vai ražošanas uzņēmumos un vīruss lielākoties pārceļo tādēļ, ka [netiek ievēroti ierobežojumi attiecībā uz] kontaktiem starp mājsaimniecībām, personisku saskarsmi, masku valkāšanu," skaidrojis ministrs.

Vienlaikus viņš brīdinājis, ka valstī joprojām pieaug gan jaunatklāto inficēšanās gadījumu skaits, gan pozitīvo testu īpatsvars, īpaši starp cilvēkiem, kuri dodas testēties, jūtot slimības simptomus.

Pēc ministra teiktā, tas ir "ļoti nopietns signāls", tādēļ ir svarīgi, lai pārbaudītos visi, jo tas ir viens no veidiem, kā samazināt vīrusa izplatību.

Satraukumu vieš arī apstāklis, ka Lietuvas slimnīcās ārstējas jau gandrīz tūkstotis Covid-19 pacientu. Sarežģītākā situācija izveidojusies Viļņā, kur nedēļas laikā slimnīcās uzņemto sirdzēju skaits pieaudzis par vairāk nekā 30%, bet stāvoklis pasliktinās arī Kauņā.

Kā izteicies veselības ministrs, turpinoties pašreizējām tendencēm, septiņu līdz desmit dienu laikā visa Lietuva var nonākt tā dēvētajā melnajā zonā saskaņā ar diviem kritērijiem, pēc kuriem tiek izvērtēta epidemioloģiskā situācija pašvaldībās. Šai zonā tiek iekļautas tās pašvaldības, kurās 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 500 un pozītīvo testu īpatsvars septiņu dienu laikā ir lielāks par 10%.

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī pozitīvo testu īpatsvars Lietuvā bijis 12,5%, bet 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju saskaņā ar Lietuvas Statistikas departamenta datiem ir 382,3.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu