Lietuvā sāk darbu virtuālā policijas patruļa

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs foto,
Ilustratīvs foto, Foto: Unsplash

Lietuvā no otrdienas sāk darbu jauna policijas struktūrvienība - virtuālā patruļa, kuras uzdevums ir izsekot un novērst iespējamos noziegumus kibertelpā.

Kā norāda Lietuvas Policijas departaments, pagaidām ar to nodarbosies trīs cilvēki, kuri reaģēs tikai uz "acīmredzamiem tiesību pārkāpumiem, kas notiek vai tiek gatavoti elektroniskajā vidē".

"Sākumā personas tiks brīdinātas, ka nelikumīgā darbība jāpārtrauc; ja tas netiks darīts, savāktie materiāli tiks reģistrēti un nodoti atbildīgajai policijas struktūrvienībai tālākai izmeklēšanai," teikts departamenta izplatītajā paziņojumā.

Virtuālā patruļa sociālajos tīklos vai ziņu portālos vispirms publiski brīdinās iespējamos pārkāpējus, tad nosūtīs viņiem personisku vēstījumu sociālajā tīklā "Facebook", e-vēstuli no adreses "virtualus.patrulis@policija.lt".

Policijas ģenrālkomisārs Renats Požēla iepriekš norādīja, ka virtuālā patruļa reaģēs vienīgi uz  konkrētiem tiesību aktu pārkāpumiem un nenodarbosies ar interneta komentāru cenzūru. Ja būs jāizšķiras, kā vērtēt konkrētus gadījumus, patruļas darbiniekiem vienmēr būr iespējas konsultēties ar kolēģiem un "pieņemt kolektīvu lēmumu".

"Tie varētu būt acīmredzami tiesību aktu pārkāpumi, piemēram, vakcīnu tirgošana, kas ir aizliegta, vai piedāvājumi iegādāties narkotiskās vielas, nepārprotama lamuvārdu lietošana un citas personas aizvainošana," skaidroja komisārs.

Tiks uzraudzīti arī piedāvājumi pirkt kontrabandas cigaretes vai alkoholu, iegādāties autovadītāja apliecību, par maksu palīdzēt nokārtot automašīnas tehnisko apskati vai braukšanas eksāmenu, kā arī aicinājumi izrēķināties ar citām personām vai līdzīgi pārkāpumi.

Patruļa pārbaudīs arī aicinājumus investēt aizdomīgās platformās, iepirkties neīstos interneta veikalos un citus iespējamas krāpšanas gadījumus.

Sabiedrība aicināta ziņot virtuālajai patruļai par kibertelpā novērotajiem pārkāpumiem "Facebook" platformā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu