Krievija piemēro "TikTok" sodanaudu par nepilngadīgo aicināšanu uz protestiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"TikTok". Ilustratīvs attēls.
"TikTok". Ilustratīvs attēls. Foto: Ascannio/shutterstock.com

Maskavas tiesa otrdien piemērojusi 2,6 miljonus rubļu (28 000 eiro) lielu sodanaudu sociālajai platformai "TikTok", jo tā nav dzēsusi aicinājumus nepilngadīgajiem piedalīties protestos opozicionāra Alekseja Navaļnija atbalstam.

Tiesa savā sociālā tīkla "Telegram" kanālā norādīja, ka "TikTok" nav aizvākusi saturu, kas pārkāpj Krievijas likumu, tādēļ platforma atzīta par vainīgu un sodīta ar naudassodu.

Krievija pēdējā laikā ir pastiprinājusi spiedienu pret ārvalstu tehnoloģiju platformām, un Maskavas tiesa piektdien par līdzīgiem pārkāpumiem kā "TikTok" piemēroja sodanaudas arī mikroblogu vietnei "Twitter".

"Twitter" tika uzlikta 8,9 miljonus rubļu (99 000 euro) liela sodanauda.

Janvārī Krievijas varasiestādes apsūdzēja ārvalstu sociālo mediju platformas, tostarp "TikTok" un "Twitter" par jaukšanos Krievijas iekšējās lietās, nedzēšot aicinājumus janvāra beigās un februāra sākumā pulcēties uz protestiem Navaļnija atbalstam.

Krievijas informācijas tehnoloģiju un masu komunikācijas uzraudzības dienests "Roskomnadzor" pagājušajā mēnesī paziņoja, ka izstrādās protokolus, lai sodītu ārvalstu mediju platformas, kas nav dzēsušas aicinājumus uz protestiem pēc brīdinājumu saņemšanas no "Roskomnadzor".

"Roskomnadzor" norādīja, ka šādi aicinājumi uz protestiem kūda pusaudžus piedalīties nelegālās aktivitātēs vai neatļautos masu pasākumos.

Pagājušajā mēnesī "Roskomnadzor" arī sāka bremzēt "Twitter" darbības ātrumu Krievijā, jo tas neesot dzēsis saturu, kas Krievijā tiek uzskatīts par aizliegtu, piemēram, bērnu pornogrāfiju, informāciju par narkotiku lietošanu un aicinājumus nepilngadīgajiem pastrādāt pašnāvību.

"Roskomnadzor" pirmdien paziņoja, ka "Twitter" ir laiks līdz 15.maijam, lai dzēstu aizliegto saturu, pretējā gadījumā vietnes darbība tiks pilnībā bloķēta.

Maskava regulāri piemēro sodanaudas ārvalstu interneta kompānijām par Krievijas likumu pārkāpšanu. "TikTok" krita nežēlastībā pēc tam, kad janvārī platformā simtiem tūkstošiem skatījumu izpelnījās video, kuros krievi tika aicināti pievienoties protestiem Navaļnija atbalstam.

Krievija prezidents Vladimirs Putins sūdzējies par lielo tehnoloģiju uzņēmumu pieaugošo ietekmi, norādot, ka šādas kompānijas jau sacenšas ar valstīm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu