Premjers: Politiskā līmenī mediķu obligāta vakcinācija pret Covid-19 vēl nav apspriesta (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Ministru kabinets / Government of Latvia

Politiskā līmenī iespēja noteikt mediķu vakcināciju pret Covid-19 kā obligātu vēl nav apspriesta, izriet no premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) šodien sacītā pēc Sadarbības sanāksmes sēdes.

Viņš teica, ka šis jautājums politiskā līmenī vēl nav apspriests, un Veselības ministrijai ar Tieslietu ministriju ir jāizskata kā varētu izskatīties iespējamās prasības mediķiem.

Kad ministrijas šo jautājumu izskatīs, tad pie diskusijas par mediķu obligātu vakcinēšanu varētu atgriezties valdībā.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) zināja teikt, ka šo jautājumu šodien apspriež Operatīvās vadības grupā. Vienlaikus viņš atzīmēja, ka viņš politiski pamudinās šī jautājuma atrisināšanu, jo, viņaprāt, tas esot iekavējies darbs.

Jau ziņots, ka 1.aprīlī valdības sēdē atsevisķi ministri un premjers pieļāva iespēju neļaut nevakcinētajiem mediķiem doties uz darbu, lai pasargātu pacientus no inficēšanās ar Covid-19.

Diskusiju par šo jautājumu sāka zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA), paužot bažas par to, ka ļoti daudzi cilvēki ar Covid-19 inficējas tieši slimnīcā.

Premjers pauda viedokli, ka tos mediķus, kuri izvēlas nesaņemt vakcīnu, varētu aicināt nedoties uz darbu vai pat liegt doties uz darbu. "Nav spiesta lieta vakcinēties, un nav spiesta lieta iet uz darbu," teica Kariņš.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) toreiz skaidroja, ka saslimstība stacionāros ir samazinājusies un tur novērojama krītoša tendence. Ministrs uzsvēra, ka slimnīcas, līdzīgi kā citas vietas, kur pulcējas daudz cilvēku, ir paaugstināta riska zona, tāpēc mediķi tika vakcinēti kā pirmie.

Vairums medicīnas personāla šo iespēju izmantoja, tomēr atsevišķas personas savu apsvērumu dēļ atteicās no vakcinācijas. Vienlaikus Pavļuts teica, ka slimnīcās parādās domstarpības, jo personālam noteikti dažādi testēšanas algoritmi. Tiem mediķiem, kuri nav vakcinējušies, testi jāveic biežāk, nekā vakcinētajam personālam. Ventspils slimnīcā testi esot veikti pat trīs reizes nedēļā. Pavļuts norādīja, ka par šo algoritmu bijuši strīdi, un Veselības ministrija šīs situācijas risina.

Gerhards apgalvoja, ka tas ir absolūts drošības jautājums, jo šādu gadījumu, kad persona ar Covid-19 inficējas slimnīcā, ir ļoti daudz. Viņaprāt, šim jautājumam jāpieiet "ne ar mieru laika pieeju", un Gerhards uzskata, ka ar personāla motivāciju ir par maz.

Arī Kariņš piekrita, ka ir pienācis brīdis, kad valsts var uzstāt - ja grib zināmus darbus darīt, tad jābūt vakcinētiem. "Ja negrib vakcinēties, jāizvēlas ko citu. Tas būtu skaidrs signāls visiem," teica premjers.

Tikmēr finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) pauda bažas par to, kāpēc nodokļu maksātājiem jāmaksā līdz pat četrām reizēm dārgāk par nevakcinēto mediķu regulāro testēšanu, ja lētāk būtu vakcinēties. No ministra teiktā izrietēja iespēja nevakcinētajiem mediķiem pašiem segt testēšanas izmaksas.

Pavļuts sacīja, ka Reira priekšlikums ir apsverams, un risinājumi iespējami dažādi. Tāpat viņš teica, ka ir bijuši radikālāki gadījumi, piemēram, Itālijā, kas pieņēma lēmumu, ka mediķiem obligāti jābūt vakcinētiem pret Covid-19. Pavļuts atgādināja, ka Latvijā līdz šim ir uzstāts, ka vakcinācijas process ir brīvprātīgs.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu