Šodien oficiāli beigusies ārkārtējā situācija. Kādi drošības pasākumi jāievēro no 7. aprīļa? (15)

Foto: Mark Pakeltis/Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Šodien, 7. aprīlī, ir beigusies ārkārtējā situācija, kura Latvijā tika izsludināta saistībā ar pandēmiju, tomēr spēkā joprojām teju visi Covid-19 izplatības mazināšanai ieviestie ierobežojumi, paredz valdībā atbalstītie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai". Portāls "Apollo" piedāvā to apkopojumu.

Jau iepriekš valdība vienojās pēc 6. aprīļa neturpināt Covid-19 dēļ izsludināto ārkārtējo situāciju, kas bija spēkā kopš pagājušā gada 9. novembra.

Vienlaikus ceturtdien valdība lēma turpināt teju visus ar Covid-19 izplatības mazināšanu ieviestos epidemioloģiskās drošības ierobežojumus.

Arī turpmāk būs aizliegti privāti pasākumi un privāta pulcēšanās, vienlaikus būs atļauti pasākumi divu mājsaimniecību ietvaros ārtelpās līdz desmit personām. Būs aizliegti visi publiskie pasākumi klātienē, tai skaitā uguņošana un salūts. Tajā pašā laikā būs atļauti gājieni un piketi ar ne vairāk kā desmit personu dalību.

No 7. aprīļa spēkā būs prasība lieto sejas maskas visās sabiedriskās vietās, kur atrodas vairāk kā viens cilvēks, tai skaitā arī darba vietās. Obligāta sejas masku lietošana arī tiek paredzēta sabiedriskās vietās, kur ir intensīva cilvēku plūsma un kur nav iespējams ievērot divu metru distanci.

Pēc Lieldienām varēs darboties visi veikali ārpus tirdzniecības centriem

No 7. aprīļa varēs darboties visi veikali ārpus tirdzniecības centriem, kuru platība ir virs 7000 kvadrātmetru.

Tāpat klātienē varēs tiks organizēta ielu tirdzniecība, kā arī darboties varēs veikali tādos tirdzniecības centros, kuru kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir zem 7000 kvadrātmetriem. 

Vienlaikus arī turpmāk tirdzniecības centros ar platību virs 7000 kvadrātmetriem strādās tikai pārtikas, higiēnas, dzīvnieku barības, optikas, preču veikali, aptiekas, grāmatnīcas un pakalpojumu sniegšanas vietas.

Ekonomikas ministrijā aģentūrai LETA skaidroja, ka atsevišķi veikali nevarēs strādāt tajos tirdzniecības centros, kuri ir vismaz 7000 kvadrātmetrus lieli un tajos ir vismaz pieci dažādi tirgotāji. Tādējādi no tā izriet, ka tādi veikali kā, piemēram, "Depo" un "Ikea" no 7. aprīļa drīkstēs strādāt.

Pēc Ekonomikas ministrijas aplēsēm atbilstoši drošajam tirdzniecības protokolam darbu varētu atsākt līdz 9000 tirdzniecības vietām.

Vienam apmeklētājam tirdzniecības vietā būs jānodrošina ne mazāk kā 25 kvadrātmetri no publiski pieejamās telpu platības, savukārt pakalpojumu sniegšanas vietā 15 kvadrātmetri no publiski pieejamās telpu platības.

Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi drošības protokolu ārā tirdzniecībai, kas paredz papildus prasības un pienākumus tirgus pārvaldītājam un ielu tirdzniecības organizatoram Covid-19 infekcijas risku mazināšanai.

Āra tirdzniecībā un tirgos būs jānodrošina stingrāka fiziskās distancēšanās prasību noteikšana, jākontrolē apmeklētāju un tirdzniecības darbinieku plūsma, jāieceļ atbildīgā persona par epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu.

Lai novērstu pārmērīgus pulcēšanās riskus ielu tirdzniecības organizēšanas vietās un mazinātu iedzīvotāju vēlmi ilgstoši uzturēties un pavadīt brīvo laiku iepriekš minētajās vietās, būs paredzēta prasība nodrošināt, ka ielu tirdzniecības organizēšanas vietā atrodas ne vairāk par 20 tirdzniecības dalībniekiem un netiek rīkoti izklaides pasākumi. Turpmāk arī būs pienākumu ielu tirdzniecības organizatoram nodrošināt fizisku ielu tirdzniecības organizēšanas vietas norobežošanu, piemēram, ar žogu, norobežojošām lentām, barjerām.

Tirdzniecības centros esošajos veikalos nebūs ļauta distances tirdzniecībā iegādātu preču izsniegšana

To paredz valdības ceturtdien pieņemtais lēmums par veikalu darbu atsākšanu ārpus tirdzniecības centriem no 7. aprīļa. Pēc ministrijā vēstītā, ekspertu ieskatā cilvēku pulcēšanās risks tirdzniecības centros ir pārāk augsts, tāpēc lielos tirdzniecības centros atļauta tikai pakalpojumu sniegšanas vietu un atsevišķu veikalu veidu darbība, saglabājot visas līdzšinējās epidemioloģiskās drošības prasības tirdzniecības vietu darbībai, un vienlaikus atceļot distances tirdzniecībā iegādātu preču izsniegšanu veikalos.

Attālināti iegādāto preču izsniegšana nebūs aizliegta internetveikalu preču izsniegšanas punktos, ja tie atrodas ārpus tirdzniecības centriem.

Operatīvās vadības grupas vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis preses konferencē pēc valdības sēdes skaidroja, ka ar šo ierobežojumu tiks izbeigta "nelielā blēdīšanās" ar attālināto tirdzniecību.

Citskovskis norādīja, ka līdz šim daudzās tirdzniecības vietās nevedās ar ierobežojumu ievērošanu, jo distances tirdzniecības aizsegā cilvēki tik un tā gājuši uz veikaliem.

Uz skolu divreiz nedēļā ļauj iet arī 12. klasēm visā valstī

Pēc Lieldienu brīvdienām 12. klases skolēni visā valstī divreiz nedēļā varēs doties uz skolu un mācīties klātienē, savukārt visām pārējām klasēm iespēja mācīties klātienē dota vien epidemioloģiski drošajās pašvaldībās, ceturtdien lēma Ministru kabinetā.

Visi 12. klases skolēni varēs mācīties klātienē ne vairāk kā divas dienas nedēļā visā valstī neatkarīgi no Covid-19 saslimstības rādītājiem. Ņemot vērā, ka tuvojas maijs ar centralizētajiem eksāmeniem, apmēram 20 000 vidējās izglītības beidzēju tā būtu iespēja pārliecināties par savām zināšanām pirms eksāmeniem. Skolēni tiks testēti, ievēros visus epidemioloģiskās drošības prasības un nepārklāsies "drošajās zonās" skolā ar jaunākajām klasēm.

Savukārt tikai epidemioloģiski drošajās pašvaldībās klātienes mācības varēs atsākt 1.-6. klašu skolēni, kā arī pēc rotācijas principa 7-9. un 10.-11. klases. Testēšana tiks nodrošināta tikai izglītības iestādes nodarbinātajiem.

Mācības klātienē minētajām klasēm varēs rīkot, ja kārtējās kalendāra nedēļas otrdienā 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju konkrētās pilsētas vai novada administratīvajā teritorijā nepārsniedz slieksni 200 un epidemioloģiskie apstākļi liecina par drošāku situāciju administratīvajā teritorijā.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) reizi nedēļā ceturtdienās publicēs oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" to pilsētu un novadu sarakstu, kuros SPKC ieskatā rādītājs atbilst tādam līmenim, lai īstenotu klātienes mācības 1.-6. un 12. klasē, kā arī rotācijas kārtībā 7.-9. un 10.-11. klasē. 

Atsevišķos gadījumos, ievērojot epidemioloģiskos apstākļus, mācību procesu klātienē varēs organizēt arī tad, ja 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniegs slieksni 220, kā arī pēc situācijas izvērtējumā - nepārsniegs slieksni 250.

Pie saslimstības rādītāja 250, SPKC papildus vērtēs pēc vairākiem epidemioloģiskiem kritērijiem, to skaitā jaunatklāto Covid-19 gadījumu ģeogrāfiskais sadalījuma, to sasaistes ar konkrētām iestādēm, uzņēmumiem, mājsaimniecībām, pasākumiem. Vienlaikus vērtēs iespējamo ietekmi uz izglītības procesa organizāciju.

Mācību procesu klātienē 12. klasē visā valstī varēs īstenot, nodrošinot, ka izglītības process klātienē ne vairāk kā divas dienas nedēļā īstenots tikai tajos mācību priekšmetos, kuros tiek kārtoti centralizētie eksāmeni, kā arī tiek veikta izglītojamo un izglītības iestādē klātienē nodarbināto testēšana.

Tāpat vienas klases izglītojamiem līdz 10 personām pamatizglītības vai vidējās izglītības pakāpē svaigā gaisā varēs īstenot ne vairāk kā piecas formālās izglītības programmu nodarbības no attiecīgajā nedēļā paredzēto nodarbību skaita. Taču šis ierobežojums neattiecas uz sporta treniņu norisi.

No 7. aprīļa svaigā gaisā varēs notikt amatieru mākslas kolektīvu mēģinājumi, tajos pulcējoties ne vairāk kā desmit cilvēkiem

Grozījumos norādīts, ka ierobežojoši pasākumi būtiski ietekmē plašu spektru pakalpojumu sniedzējus izklaides, kultūras un sporta pasākumu jomās, aptverot kultūrvietas, muzejus, bibliotēkas, arhīvus, koncertu norises vietas, teātrus un arī kinoteātrus. Kultūras jomai ir plānota pakāpeniska darbības atjaunošana, ievērojot epidemiologu noteiktos kritērijus vairākos soļos.

Pirmais solis paredz no 7. aprīļa atļaut amatieru mākslas kolektīvu mēģinājumus ārtelpās, savukārt otrais solis paredz, ka tad, kad 14 dienu kumulatīvais saslimšanas rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem nepārsniegs 320, plānota muzeju, izstāžu zāļu, bibliotēku un kultūrvietu apmeklējumiem individuāli, ievērojot drošības pasākumus.

Trešais solis nosaka to, ka tad, kad 14 dienu kumulatīvais saslimšanas rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem nepārsniegs 250, plānota publisko pasākumu darbības atjaunošana brīvdabā, izmantojot jau 2020.gada vasarā pārbaudītu drošu kultūra pasākumu rīkošanas metodi - auto vai laivu pasākumi, kas ļauj kontrolēt un ierobežot apmeklētāju plūsmu un ievērot epidemioloģiskās drošības pasākumus. Kultūras pasākumu darbība iekštelpās varētu tikt atsākta tikai pie zemiem saslimšanas riska rādītājiem.

Reliģiskās darbības veikšanas vietas darbu sāks plkst. 6 un beigs ne vēlāk kā plkst. 22

Grozījumi neparedz laika ierobežojumus reliģiskās darbības veikšanas vietās naktī no 1.maija uz 2.maiju, kad pareizticīgo un vecticībnieku konfesijas svin Lieldienas.

Ņemot vērā šī notikuma nozīmīgumu, atbilstoši reliģiskajām tradīcijām dievkalpojumi Lieldienās tiek noturēti visas dienas un nakts garumā. Šī tradīcija ir pastāvējusi gadsimtiem ilgi, un ir neatņemama ticīgo reliģiskās dzīves, kā arī reliģisko organizāciju pamatdogmas sastāvdaļa. Tādēļ, lai šajā sarežģītajā laikā saglabātu iedzīvotāju ticību, nepieciešams nodrošināt, ka naktī no 1.uz 2.maiju reliģiskās darbības vietas strādā bez darba laika ierobežojumiem, lai garīgais un kalpojošais personāls varētu noturēt svinīgo nakts dievkalpojumu par godu Jēzu Kristus augšāmcelšanās svētkiem.

Tāpat grozījumi neskar reliģiskās organizācijas no 5.maija līdz 9.maijam, kad reliģiskās darbības veikšanas vietas darbu uzsāks ne ātrāk kā plkst.4 un darbu beigs nē vēlāk kā līdz pusnaktij, jo tad tiek svinēti Ūsiņa dienas svinības, kas ir nozīmīgi Dievturu pavasara svētki, kas tiek svinēti starp pavasara un vasaras saulgriežiem.

Šajās dienās baznīcas darbu var uzsākt no plkst.4 un beigt līdz pusnaktij, jo tad tiek svinēti Ūsiņa dienas svinības, kas ir nozīmīgi Dievturu pavasara svētki, kas tiek svinēti starp pavasara un vasaras saulgriežiem.

Iepriekš ārkārtas situācijas laikā, Lieldienu svinībās tika pieļauti izņēmumi no noteiktā darba laika, lai respektējot reliģisko ceremoniju tradīcijas, nodrošinātu netraucētu to norisi.

Iedzīvotājiem joprojām jāievēro virkne ar Covid-19 izplatības mazināšanu saistītu ierobežojumu

Ceturtdien valdība lēma turpināt teju visus ar Covid-19 izplatības mazināšanu ieviestos epidemioloģiskās drošības ierobežojumus. Tādējādi arī turpmāk būs aizliegti privāti pasākumi un privāta pulcēšanās, vienlaikus būs atļauti pasākumi divu mājsaimniecību ietvaros ārtelpās līdz desmit personām. Būs aizliegti visi publiskie pasākumi klātienē, tai skaitā uguņošana un salūts. Tajā pašā laikā būs atļauti gājieni un piketi ar ne vairāk kā desmit personu dalību.

No šodienas spēkā būs prasība lietot sejas maskas visās sabiedriskās vietās, kur atrodas vairāk nekā viens cilvēks, tai skaitā arī darba vietās. Obligāta sejas masku lietošana tiek paredzēta arī sabiedriskās vietās, kur ir intensīva cilvēku plūsma un kur nav iespējams ievērot divu metru distanci.

Tāpat kā līdz šim sejas maskas varēs nelietot bērni līdz septiņu gadu vecumam, personas ar fiziskiem un psihiskiem traucējumiem, kuru dēļ sejas masku lietošana nav iespējama, kultūras darbinieki, kas sniedz priekšnesumus, kā arī izglītības procesā, apgūstot vokālo, instrumentu spēli un deju mākslu, kā arī mākslas priekšnesumu laikā. Tāpat sejas maskas varēs nelietot raidījumu nodrošināšanas laikā, piemēram, diktori, intervijās, kas īsākas par 15 minūtēm. Sejas maskas lietošana nav obligāta arī profesionāliem sportistiem treniņa laikā.

Arī turpmāk saglabāsies prasība, ka sabiedriskajā transportlīdzeklī tiek noteikts pasažieru skaita ierobežojums, kas nedrīkst pārsniegt 50% no tā ietilpības.

Joprojām spēkā būs ierobežojumi skaistumkopšanas, labsajūtas, izklaides nozarēs, tai skaitā ierobežoti bērnu izklaides pasākumi. Savukārt darbu varēs turpināt friziera, manikīra, pedikīra un podologa pakalpojumu sniedzēji.

Saglabāsies arī līdzšinējā prasība, ka muzeju brīvdabas teritorijās ir jānodrošina tikai individuāli apmeklējumi, un ir jānodrošina vienvirziena plūsma, lai ierobežotu cilvēku pulcēšanos un drūzmēšanos.

Arī kultūrvietu un izstāžu norises vietu darbība būs pārtraukta, izņemot grāmatu izsniegšanu bibliotēkās un muzeju brīvdabas teritorijas. Kultūrvietās varēs notikt organizēti profesionālās mākslas mēģinājumi no plkst.6 līdz plkst.22.

Arī turpmāk saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietās, izņemot tirdzniecības pakalpojuma un skaistumkopšanas pakalpojuma sniegšanas vietas, vienai personai būs jānodrošina ne mazāk kā 15 kvadrātmetri no publiski pieejamās telpu platības. Vietā, kur vienam apmeklētājam publiski pieejamā telpu platība ir mazāka par 15 kvadrātmetriem, vienlaikus var atrasties tikai viens apmeklētājs.

Saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietās arī pie ieejas labi redzamā vietā būs jāizvieto informācija, tai skaitā svešvalodās, par maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu, kas vienlaikus var atrasties konkrētajā vietā.

Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi arī turpmāk netiks sniegti, izņemot ēdienu izsniegšanu līdzņemšanai.

Foto: Ministru kabinets/Facebook
Foto: Ministru kabinets/Facebook
Foto: Ministru kabinets/Facebook
Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu