Bijusī Latvijas olimpiete Kožarenoka vēršas pie sabiedrības pēc palīdzības dēla ārstēšanai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Šķēpmetēja Inga Kožarenoka kādreiz bija veiksmīga sportiste. Pārstāvēja Latviju Sidnejas olimpiskajās spēlēs. Pēdējos 11 gadus visa viņas dzīve ir pakārtota smagi slimā dēla kopšanai. Šobrīd zēnam ir nepieciešama kāju operācija – staigāšana sagādā Rojam milzīgas sāpes: pēdu deformācijas dēļ kājas tiek noberztas līdz asinīm. Operācijas izmaksas ir 2420 eiro.

Operācija ir nozīmēta jau uz 14. aprīli. Pēc tās būs nepieciešamas jaunas speciālas ortozes un rehabilitācija, kopējo nepieciešamo atbalstu sasniedzot 3800 eiro.

Jau kopš dzimšanas Rojam ir vesela virkne problēmu un diagnožu: dzemdību laikā zēnam tika bojātas smadzenes, izraisot nopietnus attīstības traucējumus. Komandas biedri atceras Kožarenoku kā spēcīgu, mērķtiecīgu un ļoti dzīvespriecīgu cilvēku – viņa vienmēr smaida, nekad nepadodas neveiksmju priekšā un vienmēr ir gatava sniegt savu atbalstu. Kožarenoka arī tagad ir tāda. Viņas asaras un sāpes redz tikai paši tuvākie.

"Kad ārsti pēc dzemdībām pateica, ka bērniņš nekad nestaigās un nerunās, es negribēju dzīvot," sacīja Kožarenoka. "Domāju, ka pati esmu vainīga. Nevarēju saprast, kā tas varēja ar mums notikt. Tad viens ļoti labs un gudrs ārsts man izskaidroja, ka manas vainas notikušajā nav. Un es sapratu, ka mums ar vīru ir vienkārši jādzīvo tālāk – jāmīl mūsu bērns, jāpalīdz viņam, jāatvieglo viņa dzīve un jācenšas dāvāt viņam prieku. Dēls pats staigā – tas ir milzīgs mūsu sasniegums. Bet pagājušajā gadā pasaulē nāca mūsu meitiņa."

1998. gadā Kožarenoka ieguva otro vietu Pasaules Jaunatnes spēlēs un izcīnīja sudraba medaļu pasaules čempionātā junioriem. Nākamajā gadā Kožarenoka kļuva par bronzas laureāti Eiropas jauniešu olimpiskajās spēlēs. Viņa ir divkārtējā Latvijas čempione, kā arī kādreizējā valsts rekordiste šķēpmešanā un Sidnejas olimpisko spēļu dalībniece. Pēc tam traumas dēļ sākās sāpes mugurā un rokā, un nācās veikt divas operācijas, kuras izrādījās neveiksmīgas. Uz nākamo Olimpiādi viņa vairs netika.

Beidzoties sporta karjerai, Kožarenoka ieguva pedagoģisko izglītību, strādāja par treneri, apprecējās un pārcēlās pie vīra uz Baldoni. Bet pēc tam piedzima Rojs, iezīmējot pilnīgi jaunas dzīves sākumu. Lai palīdzētu dēlam, Inga apguva fizioterapijas tehnikas, pētīja, kā sporta nodarbības var palīdzēt bērnu rehabilitācijā. Kad Rojs paaugās, Kožarenoka iekārtojās darbā Baldones bērnu sociālās aprūpes centrā. Tur mitinās bērni ar dažādiem traucējumiem, kurus pametuši vecāki. Psiholoģiski tas ir ļoti smagi, taču Inga ir priecīga, redzot, ka viņas nodarbības palīdz uzlabot šo bērniņu stāvokli.

Foto: Publicitātes foto

Vēl Kožarenoka palīdz trenēties paralimpietim Rihardam Snikum, kurš arī dzīvo Baldonē un nodarbojas ar jāšanas sportu. Rihards jau ir piedalījies divās paralimpiādēs – 2012. gadā Londonā viņš izcīnīja ceturto vietu, bet 2016. gadā Riodežaneiro bija piektais. 

Lai nodrošinātu Roja ārstēšanu, pastāvīgi ir vajadzīgi līdzekļi. Agrāk, lai nopelnītu naudu, Kožarenokas vīrs brauca peļņā uz ārzemēm. Taču kopš piedzima jaunāka meitiņa Kožarenoka viena vairs nespēj tikt galā ar bērniem. Vīrs atgriezās Latvijā, strādā būvniecībā un cīnās par katru pasūtījumu.

Šogad Rojam priekšā stāv vēl viena smaga operācija – cilmes šūnu transplantācija. Ārsti uzskata, ka tas varētu palīdzēt uzlabot zēna stāvokli. Taču pirms tam ir nepieciešams steidzami izoperēt kājas – staigāšana sagādā Rojam stipras sāpes, tas var izraisīt nopietnu pēdu deformāciju.

Operāciju Rojam veiks Latvijas klīnikas "Orto" speciālisti. Operācijas, rehabilitācijas un speciālo ortopēdisko apavu izmaksas ir 3800 eiro.

Ziedot Rojam Martinam Šņoriņam iespējams šeit

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu