Pašvaldību vēlēšanām iesniegti 324 kandidātu saraksti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas 123.vēlēšanu iecirknī Friča Brīvzemnieka pamatskolā. Ilustratīvs attēls.
Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas 123.vēlēšanu iecirknī Friča Brīvzemnieka pamatskolā. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Noslēdzoties kandidātu sarakstu iesniegšanai 2021.gada jūnija pirmajā sestdienā paredzētajās pašvaldību vēlēšanām, pašvaldību vēlēšanu komisijās iesniegti 324 kandidātu saraksti, kuros uz iekļūšanu 41 pašvaldības domē kopumā pretendē 5599 kandidāti, aģentūru LETA informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Laura Zaharova.

Vēl 6.aprīļa vakarā bija pieejama informācija par 323 sarakstiem, taču, kā pavēstīja CVK pārstāve, vienas partijas saraksta iesniedzēji Cēsu novada pašvaldības vēlēšanu komisijā otrdien ieradās vien pāris minūtes pirms darba laikam beigām, kas bija paredzēts plkst.18.

Līdz gandrīz pusnaktij notikusi saraksta izskatīšana un trūkumu novēršana, lai sarakstu varētu pieņemt. Pašvaldības vēlēšanu komisija informāciju par šī saraksta iesniegšanu CVK lietojumprogrammā aktualizēja šorīt, skaidroja Zaharova.

Vēlētāji ar iesniegtajiem kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām un ziņām par kandidātiem var iepazīties CVK tīmekļvietnē "

Visvairāk deputātu kandidātu sarakstu - 14 - iesniegti Ropažu novada domes vēlēšanām. Otrs lielākais kandidātu sarakstu skaits pieteikts Jūrmalas pilsētas domes vēlēšanām - 13. Savukārt vismazāk - trīs - deputātu kandidātu sarakstu šajās vēlēšanās būs Valkas un Ventspils novados.

Vairākums jeb 87,3% deputātu kandidātu ir norādījuši, ka viņu deklarētā dzīvesvieta ir pašvaldībā, kurā kandidē, 5,7% strādā konkrētajā pašvaldība, 4,2% kandidātu kandidē attiecīgajā pašvaldībā, jo pieder īpašums. Nelielāks skaits kandidātu norādījuši atbilstību vairākām likumā noteiktajā pazīmēm.

No pieteiktajiem deputātu kandidātiem 61,4% ir vīrieši un 38,6% ir sievietes. Jaunākajam deputātu kandidātam ir 18 gadi, bet vecākajam - 91 gads. Vidējais kandidātu vecums ir 46,1 gads. Lielākajai daļai jeb 68,8% pieteiktajiem kandidātu ir augstākā izglītība.

Kandidātu saraksta iesniegšana pašvaldību vēlēšanām norisinājās no 17.marta līdz 6.aprīlim. Pašvaldību vēlēšanās 35 jaunizveidojamos novados un sešās valstspilsētās kopumā būs jāievēl 683 deputāti. Līdz ar to uz vienu pašvaldības deputāta vietu šajās vēlēšanās pretendē vidēji astoņi deputātu kandidāti. Rīgā vēlēšanas šogad nenotiks, jo domi 60 deputātu sastāvā ievēlēja ārkārtas vēlēšanās pērn.

Atšķirībā no iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām šogad vēlēšanu zīmēs tiks drukāts kandidātu saraksta numurs, kuru noteiks izlozē.

Salīdzinājumam 2017.gada pašvaldību vēlēšanās šā brīža 118 administratīvo teritoriju domēs, izņemot Rīgu, kopumā tika ievēlēti 1554 deputāti, līdz ar to pēc šā gada vēlēšanām ievēlējamais deputātu skaits šajās pašvaldībās samazināsies par 56%. 2017.gada pašvaldību vēlēšanām tika reģistrēti 599 deputātu kandidātu saraksti un 8945 deputātu kandidāti.

Vēlēšanu diena būs jūnija pirmās nedēļas sestdienā. Vēl pirms tam iepriekšējā balsošana pašvaldību vēlēšanās notiks pirmdien jeb maija mēneša pēdējā dienā un pēc pāris dienu pārtraukuma iepriekšējā balsošana turpināsies arī jūnija pirmās nedēļas ceturtdienā un piektdienā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu