USOPC iebilst pret Pekinas olimpisko spēļu boikotu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ķīnas karogs un olimpiskais karogs
Ķīnas karogs un olimpiskais karogs Foto: Reuters/ScanPix

Amerikas Savienoto Valstu Olimpiskā un paralimpiskā komiteja (USOPC) trešdien atkārtoti pauda iebildumus pret 2022.gada Pekinas olimpisko spēļu boikotu, bilstot, ka sportisti nav jāizmanto kā "politiskie bandinieki".

gan cilvēktiesību aktīvisti, gan pagājušonedēļ bijušais ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo ir aicinājuši boikotēt ziemas olimpiskās spēles Pekinā. Ķīnai tiek pārmesta cilvēktiesību neievērošana valstī, tai skaitā represijas pret uiguriem.

Pirms ASV olimpiskās komandas mediju pasākuma USOPC prezidente Sjūzena Lionsa atkārtoja organizācijas nostāju, ka boikoti ir neefektīvi.

"USOPC iebilst pret sportistu boikotiem, jo ir pierādīts, ka tie negatīvi ietekmē sportistus, vienlaikus efektīvi nerisinot globālas problēmas," sacīja Lionsa.

"Mūsu sportistu vienīgais sapnis ir pārstāvēt ASV. Neuzskatām, ka ASV komandas jaunie atlēti būtu jāizmanto kā politiskie bandinieki," viņa skaidroja.

Plānots, ka Pekinas spēles sāksies nākamā gada 4.februārī, tikai sešus mēnešus pēc Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Ķīnai īpaši tiek pārmesta masveida uiguru musulmaņu internēšanu Sjiņdzjanas reģionā valsts ziemeļrietumos, kas, pēc ASV domām, nozīmē genocīdu.

Ķīna ir arī pakļauta spiedienam arī par tiesību ierobežošanu bijušajā Lielbritānijas kolonijā Honkongā.

Otrdien ASV Valsts departamenta pārstāvim Nedam Praisam tika vaicāts, vai ASV apsvērs kopīgu boikotu ar sabiedrotajiem. Viņš sacīja, ka tas ir "kaut kas, ko mēs noteikti vēlamies apspriest".

Vēlāk viņš gan uzsvēra, ka ASV nav "nekāda paziņojumu par Pekinas olimpiskajām spēlēm", tviterī rakstot, ka "mēs turpināsim konsultēties ar sabiedrotajiem un partneriem, lai identificētu mūsu kopīgās problēmas un izdomātu mūsu kopīgo rīcību".

Ķīna trešdien atbildēja uz boikota ierosinājumiem, apsūdzot ASV "sporta politizēšanā".

USOPC prezidente Lionsa nenoraida cilvēktiesību jautājumu aktualitāti Ķīnā, taču saka, ka šo jautājumu vislabāk risināt valdības līmenī.

"Mēs noteikti nevēlamies noniecināt ievērojamos cilvēktiesību pārkāpumu jautājumus Ķīnā," sacīja Lionsa. "Tomēr ASV ir daudz instrumentu, lai konstruktīvi reaģētu uz šīm bažām, un šie jautājumi, mūsuprāt, būtu jārisina valdības amatpersonām."

66 valstis pēc ASV iniciatīvas 1980.gadā boikotēja Maskavas olimpiskās spēles, šādi reaģējot uz Padomju Savienības iebrukumu Afganistānā. 14 Austrumu bloka valstis uz to atbildēja, 1984.gadā boikotējot Losandželosas olimpiskās spēles.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu