VIDEO ⟩ Kā tika aizvadīta pirmā diena pēc mazo veikalu atvēršanas?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

No trešdienas darbu atsākuši visi veikali ārpus lielajiem tirdzniecības centriem. Un iedzīvotāji arī steiguši izmantot jaunās iespējas. Daudzviet bija vērojamas rindas. Tagad neapmierinātību pauž lielie tirdzniecības centri, kuriem ierobežojumi kļuvuši pat stingrāki, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Daudziem mazajiem veikaliem trešdien nelieli svētki. Lai gan joprojām epidemioloģiskās drošības prasību dēļ strikti ierobežotā apmērā tie atkal var vērt durvis klientiem pēc vairāku mēnešu pārtraukuma.

Sejauti, distancēšanās, informatīvi materiāli, dezinfekcija, klientu plūsmas kontrole un veikalā vairāk par vienu klientu tikai tad, ja uz katru var nodrošināt vismaz 25 kvadrātmetrus. Pārkāpumu gadījumā policija var pat slēgt tirdzniecības vietu līdz septiņām dienām.

Lielākā interese bija par bērnu preču un lietoto apģērbu veikaliem, pie kuriem daudzviet veidojās rindas. Lēsts, ka visā Latvijā var atvērt līdz 9000 tirdzniecības vietu.

"Visi tie, kas izdzīvoja līdz šai dienai, ir vaļā. Apmeklētība ir samērā liela, jo sevišķi apģērbu, apavu veikali. Var just, ka cilvēkiem pietrūka iespējas izvēlēties šīs preces," norādīja Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusevičs.

Atvērti ir arī gandrīz visi lietoto tirdzniecības apģērbu "R.D.A." veikali, kas bija slēgti jau kopš 19. decembra. Uzņēmuma vadība pastāvīgi sekojusi valdības jaunumiem un gatavojusies, lai, tiklīdz tas ļauts, varētu "atvērties".

"Klienti bija ļoti, ļoti priecīgi. Mēs publicējām informāciju gan mūsu "Facebook" lapā, gan mājaslapā, un kolēģe izpilddirektore saņēma 98 zvanus pašā vakarā. (..) Ļoti daudziem Latvijas iedzīvotājiem tieši mūsu segments ir svarīgs," pauda veikalu tīkla "R.D.A" direktore Eva Vidovska.

Pastiprinātas drošības prasības par apmeklētāju plūsmas kontroli un citiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem arī tirgu atklātajā teritorijā un ielu tirdzniecībā. Tāpat no trešdienas vaļā atsevišķas lielākas tirdzniecības vietas, piemēram, "IKEA", kur arī bija vērojama liela apmeklētāju interese un rindas.

Situāciju vērtējot kopumā, Ekonomikas ministrijā atgādina, ka rindas sekoja arī iepriekšējiem ierobežojumu atvieglojumiem, kad atkal atļāva iedzīvotājiem iegādāties nepieciešamās preces.

"Šīs dienas būs smagas. Aicinu gan cilvēkus, gan komersantus aktīvi iesaistīties, izvērtēt pieprasītās normas un varbūt neiet uzreiz pirmajā dienā. Ļaujam varbūt, lai tas pūlis "noskrienas", un ejam pēc tam," sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).

No iedzīvotāju atbildīgas uzvedības lielā mērā būšot atkarīgs tas, cik ilgi šāds modelis varēs strādāt un vai varēs virzīt jaunus atvieglojumus.

Lai arī lēmumi, kas stājušies spēkā noņēmuši važas daudziem mazajiem biznesiem un ļāvuši atsākt darbu, tas neattiecas uz lielajiem tirdzniecības centriem, kur, kā redzams, daudzi veikali un vitrīnas pircējiem joprojām nav pieejamas.

Turklāt, kā norāda paši tirdzniecības centru pārstāvji, spīles pat kļuvuši ciešākas. Valdība arī lēmusi aizliegt attālinātā tirdzniecībā iegādāto preču izsniegšanu. Tirdzniecības centrā "Domina Shopping" tas nozīmējis vēl vairāk nekā 20 veikalu slēgšanu, par spīti plašām telpām, ventilācijai un investīcijām drošības līdzekļos.

"Tik absurdus un neadekvātus lēmumus no valdības puses nebijām gaidījuši," teica tirdzniecības centra "Domina Shopping" mārketinga direktore Iveta Zvaigzne-Ālere.

Lielajiem tirdzniecības centriem runa jau esot par izdzīvošanu. Būšot mēģinājumi organizēt ielu tirdzniecību, kur preces varētu piedāvāt nomnieki. Vienlaikus tiekot vērtētas juridiskās iespējas valdības lēmumus apstrīdēt.

"Šī te gada laikā neviens epidemiologs, neviens ministrs pie mums nav bijis. Nav pajautājis, kā patiesībā ir. "Viena tante teica" līmenis. Kādam kaut kas likās, un tad uz tā pamata tiek pieņemti šādi genocīdam līdzīgi nosacījumi," viņa norādīja.

Ekonomikas ministrs ierobežojumu atvieglošanu šim segmentam kolēģiem valdībā varētu piedāvāt aprīļa beigās. Savukārt rītdien valdības darbakārtībā varētu būt nomas maksas atbalsta programma tirdzniecības centriem.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu