Itālija rezervē "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu cilvēkiem virs 60 gadiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Itālija rezervēs "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu cilvēkiem vecumā virs 60 gadiem pēc bažām par šīs vakcīnas saistību ar trombu veidošanos jaunākiem cilvēkiem, trešdien paziņoja valdības galvenais padomnieks jaunā koronavīrusa krīzē Franko Lokatelli.

Ir pieņemts lēmums "ieteikt privileģētu izmantošanu personām vecumā virs 60 gadiem", Lokatelli sacīja reportieriem.

Dažas stundas pirms viņa paziņojuma Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) paziņoja, ka asins trombu veidošanās jāuzrāda kā ļoti reta "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas blakne, tomēr šīs vakcīnas sniegtie ieguvumi vēl arvien pārspēj tās radītos riskus.

Lokatelli runāja steidzīgi sasauktā preses konferencē, lai izskaidrotu, ko šis EZA paziņojums nozīmē Itālijai. Itālija ir viena no vairākām Eiropas valstīm, kas martā apturēja "AstraZeneca" vakcīnas izmantošanu, bet vēlāk to atsāka pēc EZA slēdziena par tās drošumu. 

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vakcīnu eksperti trešdien pavēstīja, ka cēloņsakarība starp "AstraZeneca" vakcīnu un asins trombiem ir "ticama, bet nav apstiprināta". 

Lokatelli, kura koordinēta ekspertu grupa konsultē Itālijas valdību par Covid-19, sacīja, ka dati par asins trombiem norāda uz iespējamu saistību vakcīnas pirmās devas saņēmējiem.

Vairākas valstis, tai skaitā Kanāda, Francija, Vācija un Nīderlande, neiesaka ar "AstraZeneca" vakcīnu potēt jaunākus cilvēkus. Arī Beļģija trešdien paziņoja, ka turpmāk ar šo vakcīnu tiks potēti tikai par 55 gadiem vecāki cilvēki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu