VIDEO ⟩ Turcija noliedz nevērību pret Leienu, kura vizītes gaitā tika atstāta bez krēsla (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans uzņēma Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Urzulu fon der Leienu atbilstoši "Eiropas Savienības (ES) puses prasībām un ierosinājumiem", ceturtdien paziņojis Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu, noraidot pārmetumus, ka Ankara pret Leienu izturējusies nevērīgi.

Leienas atstāšana bez krēsla tikšanās laikā izraisījusi virkni pārmetumu un komentāru par Ankaras attieksmi pret sievietēm, seksismu Briselē un iekšējām politiskajām cīņām starp ES institūcijām.

Čavušoglu uzsvēra, ka Turcijas un ES puses pirms otrdienas sanāksmes vienojušās par protokolu.

"Vietu izkārtojums sanāksmē tika organizēts atbilstoši ES puses priekšlikumiem," preses konferencē Ankarā sacīja Čavušoglu.

Ministrs Turcijai izteiktos pārmetumus par sanāksmes dalībnieku izvietojumu raksturoja kā "ļoti netaisnīgus", piebilstot, ka sanāksme organizēta "atbilstoši starptautiskajiem protokola noteikumiem un turku viesmīlībai".

"Mēs to nepaustu tik skaidri, ja nebūtu šo apsūdzību," uzsvēra Turcijas augstākais diplomāts.

Sanāksmi viņš raksturoja kā ļoti produktīvu.

EK trešdien pauda nopēlumu tam, kā Turcijas apmeklējuma gaitā uzņemta Leiena, jo vizītes organizētāji otrdienas sanāksmē pie Turcijas prezidenta Erdogana ES līderiem bija sarūpējuši tikai vienu krēslu, kuru ieņēmis Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

Kamēr Erdogans un Mišels otrdien Ankarā prezidenta pilī apsēdās krēslos līdzās Turcijas un ES karogiem, Leienai vieta atradusies nedaudz atstatu uz dīvāna iepretim Turcijas ārlietu ministram, kas atbilstoši protokolam neatrodas tādā pašā rangā kā Leiena.

Medijos neveiklā situācija Ankarā ātri tikusi pie "dīvāngeitas" vārda.

Ierakstā sociālajā tīklā "Facebook" trešdienas vakarā Mišels izteica nožēlu par šo situāciju, piebilstot, ka ES līderi nolēmuši koncentrēties uz sanāksmes saturu, nevis izraisīt "publisku incidentu".

Mišels izpelnījies kritiku par to, ka nav atbalstījis savu kolēģi brīdī, kad tika sadalīti krēsli. Taču viņš to noliedza, uzsverot, ka neērtā situācija radusies, jo Turcija pieļāvusi kļūdu protokolā.

Tikmēr vairāki Eiropas Parlamenta (EP) deputāti aicinājuši ES augstākās amatpersonas paskaidrot šo diplomātisko skandālu.

"ES un Turcijas attiecības ir būtiskas. Bet arī ES vienotība un cilvēktiesību, tostarp sieviešu tiesību ievērošana ir būtiska," tviterī norādīja EP sociālistu frakcijas priekšsēdētāja Irati Garsija Peresa.

Viņa pavēstīja, ka lūgusi noorganizēt sarunu ar Leienu un Mišelu, lai viestu skaidrību par notikušo.

EP lielākās frakcijas - Eiropas Tautas partijas (EPP) - līderis Manfrēds Vēbers izdevumam "Politico" sacīja, ka Leienas un Mišela vizīte Ankarā kļuvusi par simbolu vienotības trūkumam starp ES augstākajām amatpersonām.

Skandāls izcēlies laikā, kad ES un Turcija cenšas atjaunot attiecības pēc daudzām domstarpībām, kas pēdējā gada laikā izcēlušās abu pušu starpā.

Leiena, kas ir pirmā sieviete EK prezidenta amatā, tikšanās laikā pauda Briseles bažas par sieviešu tiesībām, ņemot vērā Turcijas izstāšanos no Stambulas konvencijas.

"Šie ir attēli, kas sāp. Es negribu naivu Eiropu. Mums ir darīšana ar sarunu biedriem, kuri zina simbolu vērtību. Mums jābūt daudz stingrākiem," sacīja Francijas Eiropas lietu ministrs Klemāns Bons.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu