Lielās pilsētas aicina valdību "viest skaidrību" par vakcinācijas centru finansējumu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: LETA

Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) ir aicinājusi valdību "viest skaidrību" par vakcinācijas centru organizēšanas finansējuma avotiem, aģentūru LETA informēja organizācijā.

Arī iepriekš lielo pilsētu vadītāji ir aicinājuši valdību meklēt iespējas neuzlikt vakcinācijas centru ierīkošanas izmaksas uz pašvaldību pleciem.

"Masu vakcinācijas centri lielajās pilsētās sekmīgi darbojas kopš 1.aprīļa. To organizēšanas procesā ir iesaistījušās pašvaldības ar visiem iespējamiem līdzekļiem, taču līdz pat šim brīdim nav skaidrs, kas un kādā apmērā tos kompensēs," apgalvoja LLPA izpilddirektors Viktors Valainis, kurš Saeimā kā deputāts pārstāv opozīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienību.

LLPA novērtējot Veselības ministrijas līdz šim paveikto vakcinācijas centru veidošanā. Paužot atbalstu veselības ministram Danielam Pavļutam (AP), organizācija aicina valdību viest skaidrību par finansējuma avotiem.

"Diemžēl valdībā šī jautājuma izskatīšana atlikta jau otro reizi," komentēja Valainis.

LLPA uzskata, ka vakcinācijas centru finansēšana ir jāfinansē no valsts budžeta. Jau iepriekš asociācija ir norādījusi, ka pašvaldības nepiekrīt priekšlikumam finansēt centru veidošanu no līdzekļiem, kas radušies, pārpildot prognozētos iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumos pašvaldību budžetos.

LLPA aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) neuzlikt vakcinācijas centru ierīkošanas izmaksas uz pašvaldību pleciem, bet gan rast citus finansējuma avotus. LLPA aicina valdību, pirms lemt par valsts pārziņā esošas funkcijas nodošanu pašvaldībām, paredzēt tam atbilstošus finansējuma avotus no valsts budžeta līdzekļiem, tādējādi veicinot uz abpusēju sadarbību vērstu komunikāciju.

Līdzīgu viedokli par lielo vakcinēšanas centru darbību pauda arī Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Gints Kaminskis. Viņš atzina, ka pašvaldības ir gatavas iesaistīties procesa organizēšanā, taču tas ir atkarīgs gan no vakcīnu pieejamības, gan no valdības spējas nodrošināt attiecīgo personālu.

"Nepieciešama arī skaidra vēsts, kādu iesaisti valsts sagaida no pašvaldībām, tai skaitā arī masu vakcinācijā. Pilnīgi skaidrs, ka vakcinēšanas procesu var nodrošināt viens, pārējie var palīdzēt," uzskata Kaminskis.

Viņš sacīja, ka nepieciešams precīzi definēt centru izvietojumu, pašvaldību iesaisti un nepieciešamo atbalstu, tai skaitā, runājot par finansējumu, kas būtu nepieciešams pašvaldībām centru darbības nodrošināšanai.

"Atbilstoši normatīvajiem aktiem vakcinācijas projekta pamatizmaksas ir valsts budžeta izmaksas, un mums ir skaidra vienošanās gan ar pašvaldībām, gan ar Finanšu ministriju un arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju par veidu, kā šīs izmaksas tiks kompensētas," apgalvoja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu