Latvijā joprojām otrs zemākais pret Covid-19 vakcinēto rādītājs Eiropā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Līdz šim pirmo vakcīnas pret Covid-19 devu Latvijā ir saņēmuši 7,8% pieaugušo populācijas, kas aizvien ir otrais zemākais rādītājs Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstu vidū, liecina Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati par laika periodu līdz pagājušajai nedēļai.

Vienlaikus kopš aizpagājušās nedēļas Latvijas vakcinēto pieaugušo īpatsvars pieaudzis 1,1 procentpunktu. Savukārt pēdējā vietā ES un EEZ valstu vidū ir Bulgārija, kur pirmo vakcīnas devu šobrīd saņēmuši 7% pieaugušo populācijas.

Proporcionāli visvairāk pirmās vakcīnas devu sapotēts Maltā, kur 30,6% pieaugušo populācijas jau ir saņēmuši pirmo devu, un Ungārijā, kur šis rādītājs ir 29,2%. Trešajā vietā atrodas Somija, kur šis rādītājs ir 21,8%.

Tikmēr ceturtajā vietā atrodas Igaunija, kas patlaban ar pirmo devu savakcinējusi 21% pieaugušo populācijas. Latvija joprojām ievērojami atpaliek no pārējām Baltijas valstīm, jo Lietuvā pirmo devu saņēmuši 15,2% pieaugušo.

Pēc otrās devas saņēmušo īpatsvara pret pieaugušo populāciju Latvija, kur otro devu saņēmuši 1,6%, ir pēdējā vietā ES un EEZ valstu vidū. Otro vietu no beigām ieņem Bulgārija, kur šis rādītājs ir nedaudz lielāks, proti 1,8%. Arī šajā rādītājā Latvija ievērojami atpaliek no pārējām Baltijas kaimiņvalstīm - Lietuvā otro devu saņēmuši jau 7% pieaugušo, bet Igaunijā - 6,4%.

Visu ES un EEZ valstu vidū pirmās devas saņēmēju mediāna ir 16% pieaugušo populācijas, savukārt otrās devas mediāna - 6,7%.

ECDC analīzē izmantoti dati par vakcinētajiem virs 18 gadiem un attiecīgās valsts iedzīvotāju skaitu vecumā virs 18 gadiem. ECDC dati tiek apkopoti un ziņoti ar nelielu nobīdi, proti, ziņā izmantotie dati ir par laika periodu līdz 4.aprīlim.

Jau ziņots, ka Latvija vakcinācijas procesā ir saskārusies ar vairākiem būtiskiem izaicinājumiem, tostarp zemu vakcīnu pieejamību un loģistikas problēmām. Paralēli, iepriekš, līdzīgi kā virknē ES un EEZ valstu, uz trīs dienām tika apturēta "AstraZeneca" vakcīnas lietošana.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu