Pērnavas Dabas mājas darbinieki, iespējams, saindējušies ar koraļļu izdalītu īpaši toksisku vielu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Igaunijā, Pērnavas Dabas mājā, piektdien jūras akvārija apkopes laikā seši darbinieki, iespējams, saindējušies ar vienu no toksiskākajām dzīvajā dabā sastopamajām vielām - palitoksīnu, ko, saskaroties ar gaisu, var izdalīt daži jūras bezmugurkaulnieki, konkrēti, koraļļi.

Kā norādīts Rietumigaunijas glābšanas centra paziņojumā, Dabas mājas darbinieki saindējušies, pārkārtojot akvāriju. Centra glābšanas darbu vadītājs Tarmo Volteins pastāstījis, ka darbu gaitā koraļļi nonākuši saskarē ar gaisu un vidē nokļuvis liels daudzums indīgas vielas. Pēc viņa teiktā, ciktāl zināms, pasaulē bijuši tikai daži līdzīgi gadījumi.

Viens no cietušajiem darbiniekiem nogādāts slimnīcā, pārējiem konstatētas nepārprotamas saindēšanās pazīmes. Glābēji ievāc paraugus, lai pārbaudītu, vai saindēšanās cēlonis ir tieši palitoksīns, viena no toksiskākajām un uzbūves ziņā sarežģītākajām dabas vielām. Pēc tam Dabas māja tiks rūpīgi vēdināta.

Kā pastāstījusi Dabas mājas direktore Kaire Mertsina, lai pēc iespējas drīzāk noskaidrotu notikušā apstākļus, pieaicināti labākie ķīmijas un biofizikas eksperti no Tallinas un Tartu, kā arī jūras biologi.

"Pašlaik galvenais ir cilvēku veselība, tādēļ esam piesaistījuši labākos ekspertus, arī starptautiskā līmenī," viņa uzsvērusi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu