Kremlis apsūdz Berlīni par palīdzēšanu Navaļnijam (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksejs Navaļnijs.
Aleksejs Navaļnijs. Foto: Reuters/ScanPix

Strīds starp Maskavu un Berlīni Navaļnija lietā kļūst arvien asāks. Saskaņā ar žurnāla "Der Spiegel" informāciju, Krievija ir oficiāli sūdzējusies par to, ka Vācija it kā palīdzējusi Kremļa kritiķim veidot viņa filmu par Putina pili.

Pēc tam, kad internetā kļuva pieejama Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija veidotā Putina korupcijas shēmas atmaskojošā filma, Krievija pa diplomātiskajiem kanāliem izteica nopietnas apsūdzības Vācijas valdībai.

Saskaņā ar "Der Spiegel" informāciju, Krievijas vēstnieks Vācijā Sergejs Jurjevičs Ņečajevs 16.februārī ieradās Vācijas Ārlietu ministrijā. Vizītes laikā viņš sūdzējās par to, ka Navaļnijs savu filmu ar korupcijas apsūdzībām Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam varētu būt producējis tikai ar Vācijas valdības atbalstu. Maskavas izpratnē Berlīne bija kļuvusi par Kremļa kritiķa līdzzinātāju.

Krievijas vēstnieks sūdzējās valsts sekretāram Migelam Bergeram, ka Vācijas varas iestādes ļāvušas Navaļnijam ceļot uz Drēzdeni pēc viņa ārstēšanas Berlīnes Charité klīnikā 2020. gada decembrī. Drēzdenē Kremļa kritiķis filmējās pie daudzdzīvokļu mājas, kurā VDR laikā Putins bija dzīvojis kā VDK aģents.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Strīds par Putina "Stasi" dokumentiem

Maskavas sūtnis arī kritizējis Vācijas valdību par to, ka tā ļāvusi Navaļnijam piekļūt bijušās Austrumvācijas slepenā dienesta "Stasi" dokumentu arhīvam, kurā viņš pārcilājis Vladimira Putina tā laika dokumentus un demonstrējis viņa apliecību. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs šīs sūdzības jau netieši atkārtoja arī intervijā pirms dažām nedēļām.

Maskavas apsūdzības ilustrē to, cik ļoti Kremlis ir saniknots par Navaļnija filmu. Gandrīz divu stundu garajā video "Pils Putinam" Navaļnijs apsūdz Krievijas prezidentu korupcijā un izklāsta viņa izveidotā organizētās noziedzības grupējuma Sanktpēterburgas laika shēmas.

Filmā plaši aprakstīts un ar vērienīgiem vizuālajiem materiāliem ilustrēts grezns īpašums pie Melnās jūras, kas, kā tiek apgalvots, izmaksājis aptuveni miljardu eiro un kuru opozīcijas amatpersonas piedēvē Putinam. Darījumu tīklā par Navaļnija aprakstīto luksusa projekta finansēšanu parādās arī iespējamā Putina mīļākā un Putina ģimene. Putins filmā attēlots kā korumpēts egomāns, kurš neierobežoti sniedz sev un saviem sekotājiem dažādas priekšrocības.

YouTube videoklips tagad ir skatīts vairāk nekā 115 miljonus reižu.

Berlīne reaģē mierīgi

Vācijas federālā valdība uzskata, ka Berlīnei adresētās Maskavas apsūdzības ir nepamatotas. Pēc 20. augustā Krievijā notikušās Navaļnija saindēšanas ar ķīmisko kaujas vielu "Novičok" opozīcijas līderis tika nogādāts Vācijā, kur viņu ārstēja Berlīnes Charité klīnikā. Pēc izrakstīšanās no tās viņš vairākas nedēļas atveseļojās Vācijā. Ceļojumā uz Drēzdeni Navaļniju patiešām faktiski pavadīja policisti, kas tomēr rūpējās tikai viņa drošību, jo pēc indēšanas pastāvēja bažas, ka uzbrukumi var atkārtoties.

Navaļnijs par uzbrukumu viņam vaino Krievijas federālo drošības dienestu FSB. Saskaņā ar "Der Spiegel", Bellingcat un citu partneru pētījumiem, Alekseja Navaļnija noindēšanas mēģinājumā bija iesaistīti vismaz astoņi FSB aģenti.

Vācijas deputāti izrāda solidaritāti ar Navaļniju

Arī otrs Krievijas pārmetums ir nedaudz neskaidrs. Štazi ierakstu arhīvs ir pieejams visiem žurnālistiem un zinātniekiem pētniecībai. Par dokumentiem, kas tur bija pieejami Putina laikā Vācijā, gadiem ilgi tika ziņots atkārtoti. Tāpēc Navaļnija piekļuve tiem nekādā ziņā nebija ekskluzīva.

17. janvārī Maskavas Kremļa kritiķis atgriezās Krievijā, kur tika arestēts uzreiz pēc ierašanās, un kopš tā laika atrodas apcietinājumā. Putina pazīstamākais pretinieks tagad atrodas IK-2 soda izciešanas kolonijā Pokrovā netālu no Maskavas, kur viņš jau vairāk nekā nedēļu rīko bada streiku. Navaļnijs pieprasa, lai kādam no viņa ārstiem beidzot būtu iespēja viņu apmeklēt, kā tas viņam pienākas saskaņā ar likumu. Navaļnijs jau vairākas nedēļas sūdzas par muguras sāpēm, kurām pamazām seko kāju un roku jutīguma zudums.

Vācijas Bundestāga Ārlietu komitejas locekļi apsūdz Krieviju "mērķtiecīgā spīdzināšanā". Daudzi ārvalstu politiķi tagad aicina izmeklēt viņa ieslodzījuma apstākļus un atklātā vēstulē izsaka Navaļnijam atbalstu un solidaritāti.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu