Kirgizstānā notiek referendums par jauno konstitūciju, kas paredz paplašināt prezidenta pilnvaras (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sadirs Džaparovs tiekas ar Vladimiru Putinu.
Sadirs Džaparovs tiekas ar Vladimiru Putinu. Foto: Reuters/ScanPix

Kirgizstānā svētdien notiek referendums par jaunās valsts konstitūcijas projektu, kas paredz paplašināt prezidenta pilnvaras un dos iespēju prezidentam kandidēt uz otru amata termiņu pēc kārtas.

Referenduma iniciators ir pašreizējais prezidents Sadirs Džaparovs. Lēmumu par referenduma rīkošanu pirms mēneša pieņēma parlaments.

Ierosinātā sistēma Kirgizstānas konstitūciju padarīs tuvāku pamatlikumiem, kādi ir citās Vidusāzijas valstīs un Krievijā.

Priekšlikumi paredz atteikties no principa, ka prezidents var būt amatā tikai vienu sešu gadu termiņu un nevar kandidāt uz otru termiņu pēc kārtas. Šis princips tika ieviests 2010.gadā, kad tautas protestos tika gāzts autoritārais prezidents Kurmanbeks Bakijevs. Savukārt 2005.gadā tā dēvētajā tulpju revolūcijā tika gāzts viņa priekštecis Askars Akajevs.

Jaunais konstitūcijas projekts paredz, ka prezidents nevar tikt ievēlēts vairāk kā uz diviem piecu gadu termiņiem pēc kārtas. Projekts arī paredz palielināt prezidenta un samazināt parlamenta pilnvaras.

Sooronbajs Džeenbekovs pagājuša gada oktobrī kļuva jau par trešo Kirgizstānas prezidentu, kas atkāpies politiskā haosa dēļ, amatu pametot divas nedēļās pēc tam, kad protestētāji ielās bija apstrīdējuši parlamenta vēlēšanu rezultātus, kas vēlāk tika anulēti.

Populists Džaparovs tika atbrīvots no cietuma pagājušā gada nekārtību gaitā, tad kļuva par pagaidu līderi, bet prezidenta vēlēšanās janvārī guva pārliecinošu uzvaru.

Sagaidāms, ka viņa rosinātās izmaiņas konstitūcijā referendumā tiks apstiprinātas.

Lai referendumu atzītu par notikušu, tajā jāpiedalās ne mazāk kā 30% balsstiesīgo pilsoņu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu