Cipruss: Banki ar izlasi būs visos spēļu logos un nevarēs strādāt ar Eirolīgas klubiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kaspars Cipruss
Kaspars Cipruss Foto: Zane Bitere/LETA

Noslēgtā vienošanās ar itāļu speciālistu Luku Banki paredz, ka viņam kopā ar Latvijas izlasi jābūt visos starptautisko spēļu logos, un paralēli nav ļauts strādāt ar klubiem, kas trenerim liegtu pilnībā nodoties darbam valstsvienībā, pirmdien Latvijas Basketbola savienības (LBS) rīkotajā preses konferencē norādīja LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss.

Jau ziņots, ka 55 gadus vecais Banki kļuvis par Latvijas vīriešu valstsvienības 14.galveno treneri kopš neatkarības atjaunošanas, amatā nomainot Robertu Štelmaheru.

Līgums tiks noslēgts līdz 2023.gada Pasaules kausa izcīņas cikla beigām, ar iespējām to pārtraukt, ja Latvijas komanda nekvalificējas nākamajam sacensību posmam.

"Man ir prieks teikt, ka LBS ir veikusi visas iekšējās procedūras, lai mūsu skatījumā izvēlētos piemērotāko kandidātu Latvijas izlases trenera amatam," preses konferencē teica LBS prezidents Raimonds Vējonis.

"Latvijas līdzjutēji ir prasīgi, tāpēc arī svarīgi, lai treneris radītu komandu, kas izcīna uzvaras."

"Esam izvirzījuši augstu mērķi - pirmo reizi startēt Pasaules kausa finālturnīrā. Tas neapšaubāmi ir augsts mērķis, bet, ja tādu nav, nebūs arī sasniegumu," par Latvijas izlases ambīcijām teica LBS prezidents. "2023.gadā Latvijas basketbola saime svinēs simtgadi, tāpēc būtu ļoti patīkami, ja komanda iekļūtu finālturnīrā."

LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss pauda gandarījumu, ka galveno treneri izdevies atrast ātrāk, nekā plānots iepriekš.

"Prieks, ka treneri atradām pirms noteiktā termiņa - maija vai maija beigām. Lai pēc iespējas labāk sagatavotos gaidāmajām spēlēm augustā, darbu ir daudz, tāpēc priecājos, ka mēs jau tagad esam gatavi strādāt," uzsvēra Cipruss. "Varētu šķist, ka līdz augustam laika ir daudz, bet, lai sagatavotu pilnvērtīgu treniņu procesu, mums ir kārtīgi jāsarauj."

Cipruss arī ieskicēja kārtību, kādā Banki tika izraudzīts par izlases jauno galveno treneri. Noslēdzošajā pārrunu kārtā darbam ar Latvijas izlasi piedalījās arī turks Ertugrula Erdogans un "VEF Rīga" galvenais treneris Jānis Gailītis.

"Veicām apjomīgu konkursu. Trenerus uzrunājām gan personīgi, gan ar aģentu palīdzību. Kopumā bija diezgan liels saraksts, kuru izvērtējām kopā ar LBS Treneru komisiju," par trenera izraudzīšanās kārtību teica Cipruss. "Trīs galvenos kandidātus vēlāk arī uzaicinājām uz sarunu "Zoom", pēc kuras Treneru komisija arī iesniedza savu vērtējumu, kurš speciālists vislabāk atbilst šim amatam."

"Nedz es, nedz Raimonds [Vējonis] neesam treneri, tāpēc ieklausījāmies Treneru komisijas viedoklī. Par šo apspriedāmies arī LBS valdē, bet pēc tam panācām vienošanos ar treneri," skaidroja LBS ģenerālsekretārs.

Tikmēr Vējonis norādīja, ka viņam patīk Banki filozofija - katrā spēlē ir jādodas pēc uzvaras. Tāpat trenerim ir būtiski, lai spēlētājs patiesi vēlētos atrasties izlasē.

Cipruss atklāja, ka noslēgtais līgums ar Banki nav galvas tiesu "brangāks" par tiem, kas slēgti ar iepriekšējiem treneriem. Tāpat līgumā arī atrunāti vairāki punkti, kas regulē Banki iespējas paralēli strādāt ar kādu no klubiem.

"Summa nav daudz lielāka, salīdzinot ar iepriekšējo līgumu. Noteikti varēsim to pavilkt. Galvenais, lai ir uzvaras," pauda Cipruss. "Šā brīža vienošanās paredz, ka trenerim jāpiedalās visos izlašu logos, kas paredzēti augustā, novembrī, februārī un jūnijā. Noslēgtā vienošanās paredz, ka Banki nedrīkstēs strādāt Eirolīgas klubos vai komandās, kuru spēļu grafiks liegs būt kopā ar Latvijas izlasi."

"Līgumā nav iekļauti punkti, kas attiecas par ārpus trenera darba pienākumiem. Mēs gan redzam, ka Banki ir ļoti ieinteresēts ar savām idejām palīdzēt attīstīt jaunatnes sistēmu. Viņš jau ir apmeklējis jaunatnes izlases treniņu," atklāja Cipruss. "Vasarā plānojam sarīkot semināru, kurā viņš varētu būt vieslektors. Abas puses saprot, ka tagad paveiktā darba rezultāts būs tas, ar ko jāstrādā nākotnē."

Gadījumā, ja Banki plāni tomēr mainīsies, līgumā ir atrunāti dažādu kompensāciju apmēri.

Banki no 1997. līdz 2006.gadam bija galvenais treneris Itālijas komandās "Livorno" (A2 sērija), "Trieste", "Trapani" ("Lega 2") un "Jesi" ("Lega 2"). 2001.gadā viņš bija Itālijas U-20 izlases un otrās izlases galvenais treneris.

No 2006. līdz 2012.gadam Banki strādāja kā Sjēnas "Montepaschi" galvenā trenera asistents, bet 2012./2013.gada sezonā pats vadīja šo vienību.

Turpinājumā no 2013. līdz 2015.gadam viņš bija Eirolīas kluba Milānas "Emporio Armani" galvenais treneris. 2014.gadā Banki kļuva par Itālijas čempionu un Eirolīgas ceturtdaļfinālistu, bet gadu vēlāk ar komandu izcīnīja pirmo vietu A sērijas pamatturnīrā.

Vēlāk viņš 2017./2018.gada sezonā līdz februārim bija "Torino" galvenais treneris, bet sezonas beigās stūrēja Vācijas komandu Bambergas "Brose". Nākamajā sezonā itālis vadīja Grieķijas klubu Atēnu AEK, ar kuru uzvarēja FIBA Starpkontinentālajā kausā, bet 2019.gadā līdz novembrim viņš bija Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ" galvenais treneris.

Iepriekšējā sezonā Banki strādāja Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) fārmklubā Longailendas "Nets", kas spēlē Attīstības jeb G līgā.

Tuvākās spēlēs Latvijas izlasei ir Pasaules kausa priekškvalifikācijas sacensību otrajā kārtā, kur pirmie mači sāksies augustā.

Pēc pēdējās 2022.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēles, kurā Latvijas izlase zaudēja iespējas iekļūt finālturnīrā, no galvenā trenera amata atkāpās Štelmahers.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu