Covid-19 skartajā ūdeļu audzētavā Iecavas novadā miruši vēl seši dzīvnieki

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ūdele
Ūdele Foto: Ieva Lūka/LETA

Kažokzvēru audzētavā SIA "Baltic Devon Mink" Iecavas novadā, kur saslimšana ar Covid-19 bija apstiprināta deviņiem mirušiem dzīvniekiem, ieradās Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori. Viņi pārbaudīja ūdeļu veselību un izvērtēja datus par dzīvnieku mirstību iepriekšējās nedēļās. Naktī mirušas vēl sešas ūdeles, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Tuvoties audzētavai joprojām aizliegts. Pie vārtiem strādnieks rīkojas ar dezinfekcijas līdzekli. Aiz žoga no kravas auto tiek izkrauts siens, ko uzreiz nogādā zem jumta.

PVD inspektori audzētavas pavadīja vairākas stundas – izstaigāja novietni, apskatīja dzīvniekus un paņēma paraugus analīzēm.

"No rīta izdalītā barība lielāko tiesu ir apēsta. Neredzējām nevienu klīniski slimu dzīvnieku. Dzīvnieki ir aktīvi. Ja dzīvniekiem ir apetīte un ir aktīvi, tas ir galvenais rādītājs. Ja dzīvnieks neēd, skaidrs, ka viņš ir slims. Bet mēs neko tādu nenovērojām," pastāstīja PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktora vietnieks Edvīns Oļševskis.

Tā ir lielākā ūdeļu saimniecība Latvijā. Tur mīt 60 tūkstoši ūdeļu. Un šobrīd ir emocionāli smags brīdis arī tāpēc, ka daudzas ūdeļu mammas ir gaidībās. Šajās dienās dzimt kucēni.

Joprojām nav skaidrs, kas notiks ar dzīvniekiem. Divi no scenārijiem paredz drastiskus pasākumus – ūdeļu likvidēšanu, bet trešais – ūdeļu monitoringu un slimo dzīvnieku izņemšanu no saimes.

"Šobrīd vēl ir par maz informācijas, lai pieņemtu gala lēmumu. Tas būs kopā ar SPKC. Jo tā ir cilvēku slimība. Un ir paņemti paraugi, un rīt varētu būt zināmi [rezultāti]," stāstīja Oļševskis.

Inspektori pašlaik nav konstatējuši ūdeļu pastiprinātu miršanu, kas varētu liecināt, ka infekcija izplatās. Pagājušā naktī gan nobeigušies vēl sešas ūdeles. Tas ir ļoti mazs rādītājs attiecībā pret dzīvnieku lielo skaitu audzētavā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu